I během mírné zimy se v lidském těle nahromadí toxiny. Je to důsledek vdechování i orální konzumace škodlivých látek. Organismus se těchto nečistot periodicky pokouší zbavovat a uvolňovat je z tkání. Ale potřebuje při tom vaši pomoc.

Hladověním ke zdraví

Jak tento přirozený proces urychlit? Zkuste účinnou metodu detoxikace těla, a to půst. V podstatě ho lze doporučit i při běžném onemocnění, protože poskytuje tělu odpočinek potřebný k regeneraci. Není bez zajímavosti, že pomáhá zvrátit proces stárnutí a zajišťuje delší i zdravější život. Jsou ovšem případy, kdy se do půstu nebo jiné detoxikační metody raději nepouštějte. Nehodí se, když máte vředy, cukrovku, nemocné ledviny, srdce nebo jinou závažnou chorobu včetně psychických poruch. Stravovacích experimentů se také vyvarujte v těhotenství.

Ovocná kúra

Jaro je ideální čas pro ovocný půst. Tělo je po zimě unavené, zanesené toxiny a zároveň se na pultech objevují první plody našich zeměpisných šířek, i když sáhnout můžete také po exotickém ovoci. Den je nejlepší začít bylinkovým, ideálně mátovým čajem. To není problém, protože máta už roste jako z vody. Po lehké rozcvičce snězte fík (večer předem namočený do vody) a trochu lněných semínek pro lepší zažívání. Nebo si místo nich dejte na lačno slupky semen jitrocele, se kterými přijímáte rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.
Pak už jezte jen ovoce, nejlépe každý den jeden druh. Chcete-li je střídat, měli byste mezi jednotlivými druhy mít alespoň hodinovou pauzu.
Vydržte týden
Vše důkladně rozžvýkejte, dokud nebudete polykat jen tekutinu. Plody obsahují mnoho enzymů, vitaminů a minerálů, které jsou nejlepším čisticím prostředkem. Půst by měl trvat pokud možno týden, ale ne déle než čtrnáct dní. Když v průběhu pociťujete únavu nebo vás mírně bolí hlava, nelekejte se. Svědčí to o uvolňování škodlivin a ke zmírnění potíží přispěje hodně tekutin, procházka, nenáročné cvičení, případně odpočinek.

Jaké ovoce

Jablka uvolňují a posilují nervovou soustavu, zmírňují žaludeční a střevní potíže, pomáhají při chronických zánětech močového měchýře i proti chřipce.
Jahody odvodňují, čistí krev, odstraňují jedy a ničí zárodky chorob. Zlepšují zdraví při poruchách látkové výměny, zácpě a nadváze, snižují vysoký tlak.
Hrozny regulují tlak, příznivě působí na revmatismus, artritidu i trávení a léčí potíže jater i ledvin.
Banány se doporučují při únavě, průjmu a poruchách tenkého střeva.
Ananas pomáhá při obezitě, potížích s menstruačním cyklem, zastavuje záněty, napíná pleť a zmírňuje tvorbu vrásek.
Pomeranče se doporučují při nachlazení, poruchách látkové výměny, revmatismu a kardiovaskulárních chorobách.
Meloun příznivě působí při chudokrevnosti, zácpě, kaméncích v močovém měchýři a snižuje také horečku.

Lžíce medu pro zdraví denně.
Autor: Shutterstock.com
Proč to funguje?

Po vydatném, různorodém a zejména masitém jídle trvá několik hodin, než se všechna využitelná potrava ve střevech stráví. Pak tělo ještě využívá krátkodobé zásoby glykogenu v játrech a teprve za 12 až 24 hodin od posledního jídla lze hovořit o skutečném dokončení trávicího procesu. Během půstu zatěžujete imunitní systém i trávicí trakt mnohem méně.
Nezapomeňte, že k očistné kúře patří i pohyb. Naordinujte si alespoň procházky.

Čtyři lžíce pro lenochy

Nemáte vůli držet půst? Když se nechcete vzdát svého pravidelného jídelníčku, můžete aspoň každé ráno na lačno sníst 4 lžíce pro zdraví. 2 olivového oleje, 1 citronové šťávy a 1 medu. Kúru, která pročistí trávicí systém, střeva a přispěje k lepší funkci sleziny i jater, byste měli držet měsíc.

Náš tip

Změnu stravování je vhodné doplnit třeba parní lázní, zábaly nebo masážemi.