Kde se u nás na záhoncích vzala? Jejím domovem je Čína a Mongolsko, ale díky Arabům, kteří ji využívali v kuchyni i jako přírodní lék, se začala šířit do světa. K nám do Evropy se dostala v 18. století.

Elixír zdraví a sen dietářů

Proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku? Obsahu hodně vitaminů skupiny B, dále niacinu, protisklerotických flavonoidů nebo provitaminu A, také vápník, draslík, fosfor nebo hořčík. Rebarbora dobře pročistí organismus, pomáhá funkci zažívacího traktu, má pozitivní vliv na kondici svalů, kůže, vlasů i pokožky. Oceníte ji při držení dieta, protože na sebe váže tuky. Naopak odpustit rebarboru by si měli lidé trpící žlučovými nebo ledvinovými kameny, překyselením žaludku, revmatismem, těhotné a kojící ženy. S pokročilejší sezonou totiž obsahuje stále více kyseliny šťavelové. Její krystalky se můžou v těle usazovat a pak působit zdravotní komplikace.

Vydejte se na stonky

V kuchyni se používají pouze silné šťavnaté stonky, které se řežou těsně nad zemí.Vybírejte si mladší stvoly, které jsou zelené nebo načervenalé barvy. Nejlepší je držet se poučky našich babiček, které rebarboru sklízely do svatého Jana, tedy do 24. června. To jsou rebarbory opravdu mladé a bez většího množství šťavelanů.

Čerstvé nejezte

Natrhané stonky sloupněte, omyjte a povařte. Čerstvé se nekonzumují, jsou dost kyselé a špatně stravitelné Stačí jen pár minut vaření a máte pikantní ingredienci do nejrůznějších jídel. Dejte si při vaření pozor, protože kov reaguje s kyselinou šťavelovou a vylučoval by se do pokrmu. Proto rebarboru nevařte v hliníkovém nádobí. Při jídle je jí dobré kombinovat s mléčnými výrobky, které eliminují ostrou chuť.

Kompot

Stonky pokrájet na centimetrové špalíčky, zalijte vodou, přidejte 2 hřebíčky, malý kousek skořice a podle chuti krystalový cukr. Vařte na mírném ohni, až se špalíčky začnou lehce rozpadat. Z kompotu vyndejte koření a přelijte ho do mísy, servírujte s kopečkem oslazené ušlehané smetany nebo ozdobte lžící pribináčku a piškoty.

Koláš s rebarborou
Autor: Shutterstock.com

Lahodný koláč

Rozetřete povařenou oslazenou rebarboru (hustší konzistence než kompot), kterou přikryjte směsí měkkého tvarohu, moučkového cukru a 1 vanilkového pudinku. Koláč pak dejte do trouby na 180 °C a upečte dorůžova.

Rebarborové chutney
Autor: Shutterstock.com
Rebarborové chutney

Potřebujete

500 g rebarbory
4 vyzrálá rajčata
1 chilli papričku
2 šalotky
3 lžíce pískového cukru,
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry
100 ml pomerančového džusu

Postup

Šalotku nakrájenou najemno nechte zpěnit na oleji, přidejte na drobné kousky pokrájenou oloupanou rebarboru, chilli papričku i rajčata a zalijte džusem. Na mírném ohni vařte, až se vše spojí, přidejte kůru, dochuťte solí, cukrem a vařte do zhoustnutí.