Ať už se rozhodnete najmout firmu, nebo se do malování bytu pustíte svépomocí, je základem úspěchu pečlivá příprava povrchu. Aby byly zdi zase jako nové, je potřeba odstranit staré a nesoudržné nátěry, zbytky tapet a zarovnat všechny vzniklé nerovnosti.

Jak poznáte, jestli škrábat

Zkuste takzvané testovací rýhování. Ostrým nožem udělejte na zdi několika tahy rýhy ve tvaru mřížky jako na piškvorky. Pokud starý nátěr nedrží a opadává, je nutné ho oškrábat. Nebo nalepte dlouhý pruh krepové pásky na zeď a po chvilce strhněte. Pokud se odlepí pouze čistý papír, původní podklad drží. Když nedrží, musíte škrábat.

Držte se návodu

Po škrábání by měla následovat penetrace, tedy ochranný nátěr, který povrch zpevňuje a tím zlepšuje přilnavost dalších vrstev nátěru. Protože má vodnatou konzistenci je dobré na váleček hodně tlačit a vést ho po stěně zespoda nahoru. Přetírat barvou by se měla až po tom, co dobře zaschne. Při ředění penetrace vodou je nezbytně nutné držet se předepsaného poměru uvedeného na obalu výrobku. Na povrchu penetračního nátěru se nesmí nikdy vytvořit lesklý film, jinak se nátěr bude špatně nanášet.

Váleček nebo štětka

Klasická malířská štětka se hodí především na první nátěr, protože s ní lze barvu dobře vetřít do pokladu. Ale jednodušší je práce s válečkem. Pomocí jemného válečku s kratšími vlákny docílíte perfektně hladkého povrchu. Výraznější strukturu naopak získáte použitím hrubšího válečku s delšími vlákny.

*pro aplikaci penetrace je nejlepší použít malířskou štětku
*na krycí barvu se hodí váleček, který dělá tenčí a rovnoměrné vrstvy
*na těžko dostupná místa a rohy vezměte štětec
*při malování začínejte u stropu

Ornamenty se dají koupit již hotové. Vy je jen nalepíte.
Autor: Ikea
Jak na ornamenty

Pro vytvoření obrazců slouží šablony, které lze na míru vyřezat ze speciální fólie. V domácích podmínkách postačí i pauzovací papír či kartón. K vytvoření ostrých hran je nejlepší sáhnout k osvědčené maskovací pásce. Jen dejte dobrý pozor na proschnutí podkladu, aby nedošlo ke stržení barvy při odstraňováním pásky. Nejjednodušší je kooupit již hotové ornamenty na samolepící folíí. Pak je jen sloupnete a nalepíte.

Kde začít?

Při malování místnosti vždy začněte u stropu. Když se rozhodnete na stěny dát jinou barvu než na strop, nikdy ji nemalujte až do výšky stropu. Lepší jsou několikacentimetrové přesahy a pak na stěnách pomocí samolepící pásky vytvořte rovnou a přesnou linii.

Černá barva v interiéru upoutává pozornost, lze ji proto s úspěchem použít na podtrhnutí a zvýraznění detailů.
Autor: Primalex
Je bílá nudná?

V českých domácnostech dlouhou dobu převládala bílá barva. S rozšiřujícím se sortimentem získalo mnoho lidí dojem, že je nudná a musí mít barevný interiér za každou cenu. Ale má to i svá úskalí. Při výběru odstínu je nutné brát v úvahu odstíny nábytku, textilu a podlahy. I dřevo má svoji barvu. A nezapomeňte, že barevná stěna ovlivní celou atmosféru místnosti. Některé agresivnější barvy působí na citlivější lidi negativně.

Modrozelené to sluší s jinými odstíny modrozelené, zelené nebo modré
Autor: Dulux
Co teď frčí?

Zelenomodrá

Zajímavě vypadá ve společnosti barev na protější straně spektra, jako je jemně růžová či okrová. Nejmódnější je však její kombinace s jinými odstíny modrozelené, zelené nebo modré, která tak vytváří efekt „tón v tónu“.

Černá

Zklidňuje, zchlazuje, uzavírá a tlumí. Zároveň však upoutává pozornost, lze ji proto s úspěchem použít na podtrhnutí a zvýraznění detailů. Interiéru dodá punc luxusu.

Šedá, hnědá a béžová

Neutrální odstíny jsou sázkou na jistotu. Světlé dodají interiéru potřebný klid a pocit harmonie, tmavé upoutají pozornost a působí originálně až dramaticky.

Náš tip

Nevíte si rady s odstínem?

Konkrétní odstín domů si můžete nanečisto vyzkoušet v Colordesigneru, program pro navrhování barevných kombinací. Najdete ho na stránkách primalex.cz. Umožňuje i práci s vlastními fotkami, takže uvidíte, jak bude ten které odstín nebo jejich kombinace vypadat. Pro jakoukoliv zvolenou barvu vám program automaticky navrhne až tři možnosti barevných kombinací.