Vybírejte správnou velikost

I když kůže trochu povolí a přizpůsobí se tvarově noze, stejně potřebuejte mít v prní řadě boty správně velké. Proto je nejlepší jít nakupovat odpoledne nebo k večeru, kdy už jsou nohy unavenější a naběhlejší. Ráno je noha o kousek menší. Boty vybrané ráno by mohly později tlačit. Nezapomeňte zkoušet obě boty, protože jedna noha bývá větší. Důležité je to hlavně u kozaček, aby dobře seděly na lýtku.

2 Inpregnujte

Nově koupené boty ještě před tím, než v nich poprvé vyrazíte do víru velkoměsta, pořádně naimpregnujte. Vhodná je univerzální impregnace, nebo moderní hybridní, které chrání před vodou i špínou. „Vždy počkejte, až nástřik uschne a pak opět naimpregnujte. Pokud se již přípravek do boty nevsakuje, ale stéká, je obuv správně naimpregnovaná,“ říká Veronika Sajdoková z CCC.

3 Opatřete si napínák

Vzpomínáte, jak si dědeček svoje boty dával pokaždé pečlivě na napínák? Tehdy byl dřevěný a my se tomu smáli. Pokud si chcete udržet boty v dobré kondici na více let, dělejte to taky. Koupit si napínák není nic složitého. Mají ho skoro v každé prodejně obuvi a dá se vybrat větší na pánské a menší na dámské boty. Bota bude díky tomu udržet původní tvar, chrání ji proti deformaci a krabacení. Je dobré je mít v botě alespoň 24 hodin. Deformaci zabráníte také používáním klasických nazouvacích lžic. Ty ochraňují opatek proti ošlapání a tím chrání i základní klenbu boty.

Správně ošetřované boty budou krásné dlouhá léta.
Autor: Shutterstock.com
4 Střídejte je

Boty by se měly denně střídat. Především v případě, že se ráno nazujeme a až večer vyzujeme. Obuv je potřeba nechat po celodenním nošení pořádně vyvětrat na nějakém dobře větraném místě.

5 Lakovky leštěte

Boty z lakované kůže vybírejte obzvlášť dobře, protože nepovolí. Když se ušpiní, vyčistěte je hadříkem a mýdlovou vodou. Zbytečnou investicí není ani pořídit si speciální čistící kartáč, kterým se vyčistí okolí švů. Na leštění pak použijte speciální přípravky, které často obsahují i impregnaci nebo utěrky z mikrovlákna.

Když boty nebudete krémovat, budou za pár měsíců i ty nejdražší vypadat jako staré škrpály.
Autor: Shutterstock.com
6 Hladkou kůži krémujte

Na hladkou kůži pravideleně používejte speciální krémy. Nejlépe jednou za dva týdny. Na nasejte je v tenké vrstvě a přeleštěte měkkým hadříkem. Dobrou službu udělají barevné krémy, které zakryjí i okopaná místa. Na větší poškození naneste štětečkem v jemné vrstvě odpovídající barvu na kůži.

7 Na semiš kartáčkem

Broušená kůže neboli semiš je doslova lapačem prachu. Vidět je to především u světlých barev. Proto boty dobře naimpregnujte a postřik pravidelně opakujte. Na drobné nečistoty si vezměte pryžové kartáče, které pořídíte kolem stovky. Když ho nemáte, poslouží i obyčejná houbička na nádobí, samozřejmě nová. Na větší nečistoty se hodí speciální pěnové přípravky. Ty ale po zaschnutí důkladně vykartáčujte. Na zašle vypadající boty se vyzbrojte renovátorem kůže s obsahem barevného pigmentu.

8 Čistěte i zevnitř

V botách jsme většinou celý den, měli bychom o ně proto pečovat i zevnitř. Pořiďte si antibakteriální sprej, který desinfikuje a předejde šíření bakterií. Skvělý je také sprej s přídavkem stříbra, který zabrání i nepříjemnému pachu. Nebo zkuste vložky do bot s uhlíkem.

9 Do mokrých noviny

Promočené kožené boty je nejlepší pořádně nacpat zmačkanými novinami, které vlhko pohltí. Rozhodně je nesmíte dát k topení, to by ztvrdly. Naopak ve vlhku by začaly plesnivět.

10 Pozor na mráz

Lakované kůži nedělá dobře mráz. Pokud si takové boty chcete vzít v zimě, raději je nazujte tak deset patnáct minut před odchodem a po příchodu do tepla je zouvejte až po čtvrt hodině. Zmírníte tím teplotní přechod a lakovaná kůže se nebude lámat.