Stojíte před regály s pečivem a dumáte, jestli vzít celý bochník nebo jen čtvrtku? Především si ho dobře prohlédněte. Ale je pravda, že u rozkrojeného vidíte i střídku. Tvar by měl mít bochník rovnoměrný a být dobře propečený. Střída by měla být přiměřeně pórovitá a elastická, takže se chléb po zmáčknutí okamžitě vrátí do původního tvaru. Špatně propečená střída se při krájení maže a následně brzy drobí a je náchylná k plesnivění. Výjimkou jsou speciální celozrnné chleby, u kterých i při dobrém propečení zůstává střída hutná a vlhká. Kůrka by měla být kaštanová, stejnoměrně zabarvená, neporušená a pružná. Podle druhu pak buď přiměřeně moučená, nebo nemoučená.

Nejlepší je bochník zabalit do čisté utěrky nebo plátna.
Autor: Shutterstock.com
Kam s ním

Nejlepší je chleba zabalit do čisté utěrky, aby mohl dýchat, a dát do chlebníku. Když ho dáte do sáčku, nenechá na sebe plíseň dlouho čekat. Ideální skladovací teplota je od 20 do 25 °C. Postupné vysychání je nejrychlejší při teplotě 0 až 10 °C, proto je nevhodné dávat ho do lednice. Když si přinesete z pekárny ještě teplý bochník, nehte ho vychladnout před uložením na čistém, vzdušném a větratelném místě. Nejlépe se vám bude chleba krájet zoubkovaným nožem s tenkým ostřím.

Do mrazáku

Ne každý se dostane denně do obchodu, a tak hodně domácností skladuje pečivo v mrazáku. Důležité je, aby se zamrazoval chleba co nejčerstvější. Jen takový si během následného skladování uchová své vlastnosti po dobu několika týdnů až měsíců. Před zmrazením ho dejte celý nebo nakrájený na krajíčky do sáčku, který pak uzavřete. Plátky je šikovné proložit potravinářskou fólii, aby k sobě nepřimrzly. Chleba rozmrazujte při pokojové teplotě nebo v mikrovlnce.