Domácí křupavý chléb
Autor: Shutterstock.com
Domácí chleba

Suroviny budeme odměřovat do hrnku o objemu 200 ml

1 hrnek hladké pšeničné chlebové mouky
1 hrnek žitné chlebové mouky
2 hrnky polohrubé mouky,
1,5 hrnku studené vody
1,5 lžičky soli
½ lžičky celého kmínu
1 lžíce octa
1 sáček sušeného droždí
hladká mouku na posypání

Postup

Mouku prosejeme do mísy, přidáme kmín a sůl, promícháme a nakonec zalijeme vodou, octem a vsypeme sušené droždí. Ručně vypracujeme těsto, pak ho poprášíme troškou hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo 2 hodiny kynout. Pak těsto znovu prohněteme, uděláme pecen a vložíme ho do podlouhlého oválného pekáče, potřeme troškou osolené vody, přiklopíme druhým pekáčem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C zhruba 30 minut, pak sundáme vrchní pekáč a dopečeme dozlatova.

Náš tip

Chcete zkusit kváskový chleba? Navštivte stránky pecempecen.cz, najdete tam mapku kváskových pohotovostí, kde můžete trochu domácího kvásku dostat úplně zdarma, nebo třeba za kousek jiného domácího pečiva nebo jen za milý úsměv. A nezapomeňte si s sebou sklenici na kvásek!

Domácí housky
Autor: Blesk Hobby
Domácí žemle s rozmarýnem

Suroviny budeme odměřovat do šálku o objemu zhruba 150 ml

6 šálků hladké mouky
1 prášek do pečiva
60 g Hery máslová příchuť
2 šálky najemno nastrouhané dýně
pár snítek jemně nasekaného rozmarýnu
40 g jemně nastrouhaného parmazánu
½ šálku dýňových semínek
½ šálku podmáslí
1 vejce
špetka soli

Postup

V míse smícháme prosetou mouku s práškem do pečiva, sůl a tuk, pak do těsta přidáme nastrouhanou dýni (můžeme ji předem povařit), rozmarýn, parmazán a dýňová semínka. Nakonec přilijeme podmáslí a vše dobře vypracujeme do hladkého těsta, posypeme moukou a necháme 5 minut odpočinout. Hmotu rozdělíme na tři stejné části, ze kterých vyválíme válečky, na konci je zmáčkneme dohromady a pak válečky spleteme a na konci opět zmáčkneme k sobě. Žemle potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme dýňovými semínky a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 45 minut dozlatova.