Durian
Ježatý plod je charakteristický svým silným aromatem. Je to něco mezi banánem s mandlemi, jahodami s vanilkou a trochou cibule. Nejlépe se do něj dostanete, když napíchnete slabší místo ve slupce a otevřete plod. Pozor na to, že durian se nesmí konzumovat s alkoholem. Zralý plod poznáte podle pronikavého zápachu a na poklep duní.
Nashi
Plody jsou žluté, vypadají trochu jako jablko a chutnají po zralých hruškách. Dají se jíst i se slupkou, ale tu je potřeba dobře umýt. Nashi je chutné, ale žádná vitaminová bomba. Zato podporuje trávení a zmírňuje kašel. Vybírejte si plody bez poškození, které vydrží až půl roku. Při pomačkání se rychle kazí.
Pomelo
Jeden z největších citrusových plodů chutí připomíná grapefruit, ale na rozdíl od něj není hořký. Tedy pokud dodržíte správný postup loupání. Zbavujte se nejen kůry, ale je potřeba pečlivě oloupat i všechny bílé části kůže. Pak je potřeba z každého měsíčku stáhnout slupku, která je hořká. Při koupi si raději vybírejte zabalené plody, jinak rychle vysychají.
Avokádo
Zralé chutná po oříšcích, nezralé je hořké. Do plodu se dostanete tak, že ho po celém obvodu naříznete až k pecce. Pootočíte, oddělíte a vyndáte pecku. Dužina se pak vydlabe lžičkou a rychle pokape citronovou šťávou, aby nezhnědla. Zralé avokádo je měkké. Koupit můžete i ještě tvrdý plod, který si necháte doma dozrát, stačí ho zabalit do novin a nechat dva dny při pokojové teplotě.
Granátové jablko
Voňavé ovoce se spoustou semínek uvnitř. Zralé má sladkokyselou chuť. Pod silnou slupkou je několik kapsiček se semeny. Nejjednodušší je plod rozkrojit a semínka vybírat lžičkou. Vybírejte kousky, které nejsou otlačené ani jinak poškozené a mají pevnou a pěknou slupku.
Dračí srdce – pitaya
Chuťově se nejvíc podobá angreštu a vodnímu melounu. Koupíte ho nejčastěji ve vietnamské tržnici. Nejlepší je čerstvé. Stačí uřezat konce a oloupat ho. Další možností je rozříznutí na půlku a dlabání lžičkou. Zralý plod poznáte podle toho, že má žluté listeny.
Papaya
Známe ji hlavně jako sušené ovoce, ale chutná i čerstvá. Voní po meruňkách a připomíná meloun. Nejlépe se do ní dostanete, když ji rozkrojíte a vydlabete hořká semínka. Dřeň už je dobrá, chuť zjemníte pokapáním citronem. Zralý plod má žlutooranžovou barvu, zelený vám dojde při pokojové teplotě doma.
Liči
Narazíte na něj skoro v každém supermarketu. Má sladkou a jemnou dužinu, která se dá chuťově přirovnat k mandarinkám. Při kousání si jen dejte pozor na tvrdé jádro.Zralý plod poznáte podle toho, že se dá velmi snadno oloupat. Nedozrálý už vám doma nedojde.
Rambutan
Další šťavnatá pochoutka jako je liči. Jen je trochu víc podobná ananasu. I z ní se jí dužina. Dostanete se k ní tak, že plod rozříznete. Hodí se jak na přímou konzumaci, tak i do salátů a kompotů. Při nákupu kontrolujte povrch, který by měl být vínový bez zelených skvrn.




