Durian
Autor: Shutterstock.com
Durian
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/durian/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2186624.jpg?v=0&st=V-9kQnNeW5GO4NdKJvscqwGMudQuDi3UafjqIkqtgJc&ts=1600812000&e=0)
Ježatý plod je charakteristický svým silným aromatem. Je to něco mezi banánem s mandlemi, jahodami s vanilkou a trochou cibule. Nejlépe se do něj dostanete, když napíchnete slabší místo ve slupce a otevřete plod. Pozor na to, že durian se nesmí konzumovat s alkoholem. Zralý plod poznáte podle pronikavého zápachu a na poklep duní.
Nashi
Autor: Shutterstock.com
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/nashi/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2186631.jpg?v=0&st=xnAABpWRUk63Ls94MXVkyoYhFXfV_E8EjcahFw0e-2o&ts=1600812000&e=0)
Nashi
Plody jsou žluté, vypadají trochu jako jablko a chutnají po zralých hruškách. Dají se jíst i se slupkou, ale tu je potřeba dobře umýt. Nashi je chutné, ale žádná vitaminová bomba. Zato podporuje trávení a zmírňuje kašel. Vybírejte si plody bez poškození, které vydrží až půl roku. Při pomačkání se rychle kazí.
Pomelo
Autor: Shutterstock.com
Pomelo
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/pomelo/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2186623.jpg?v=0&st=XR8lRCJhgDZ_icShijQtLGXMPd-ZoQ4NzHCL8e0Soyo&ts=1600812000&e=0)
Jeden z největších citrusových plodů chutí připomíná grapefruit, ale na rozdíl od něj není hořký. Tedy pokud dodržíte správný postup loupání. Zbavujte se nejen kůry, ale je potřeba pečlivě oloupat i všechny bílé části kůže. Pak je potřeba z každého měsíčku stáhnout slupku, která je hořká. Při koupi si raději vybírejte zabalené plody, jinak rychle vysychají.
Avokádo
Autor: Shutterstock.com
Avokádo
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/avokado/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2186628.jpg?v=0&st=iYKx2Ywx3jf483aDnsiXyNvexXuOMKS8RjAzm33aTjA&ts=1600812000&e=0)
Zralé chutná po oříšcích, nezralé je hořké. Do plodu se dostanete tak, že ho po celém obvodu naříznete až k pecce. Pootočíte, oddělíte a vyndáte pecku. Dužina se pak vydlabe lžičkou a rychle pokape citronovou šťávou, aby nezhnědla. Zralé avokádo je měkké. Koupit můžete i ještě tvrdý plod, který si necháte doma dozrát, stačí ho zabalit do novin a nechat dva dny při pokojové teplotě.
Granátové jablko
Autor: Shutterstock.com
Granátové jablko
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/granatove-jablko/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2186627.jpg?v=0&st=iRyRYMu5Qqi2JxPpN7QCbiFQmwzBF-enNmOADAfkh1g&ts=1600812000&e=0)
Voňavé ovoce se spoustou semínek uvnitř. Zralé má sladkokyselou chuť. Pod silnou slupkou je několik kapsiček se semeny. Nejjednodušší je plod rozkrojit a semínka vybírat lžičkou. Vybírejte kousky, které nejsou otlačené ani jinak poškozené a mají pevnou a pěknou slupku.
Dračí srdce
Autor: Shutterstock.com
Dračí srdce – pitaya
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/draci-srdce/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2186626.jpg?v=0&st=sua1vhWBczzsIWcP3r3M4jHeO84A5u9xDskzVEYGm7o&ts=1600812000&e=0)
Chuťově se nejvíc podobá angreštu a vodnímu melounu. Koupíte ho nejčastěji ve vietnamské tržnici. Nejlepší je čerstvé. Stačí uřezat konce a oloupat ho. Další možností je rozříznutí na půlku a dlabání lžičkou. Zralý plod poznáte podle toho, že má žluté listeny.
Papaya
Autor: Shutterstock.com
Papaya
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/papaya/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2186629.jpg?v=0&st=fogoAvIAa7d56EyJbH0TPFY9tup3WdqJbIhIKuI0JRQ&ts=1600812000&e=0)
Známe ji hlavně jako sušené ovoce, ale chutná i čerstvá. Voní po meruňkách a připomíná meloun. Nejlépe se do ní dostanete, když ji rozkrojíte a vydlabete hořká semínka. Dřeň už je dobrá, chuť zjemníte pokapáním citronem. Zralý plod má žlutooranžovou barvu, zelený vám dojde při pokojové teplotě doma.
Liči
Autor: Shutterstock.com
Liči
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/lici/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2186630.jpg?v=0&st=F-qf3cQXBI2tJr_JbahF6Z9hHXQgZpilyaVm-DaVES0&ts=1600812000&e=0)
Narazíte na něj skoro v každém supermarketu. Má sladkou a jemnou dužinu, která se dá chuťově přirovnat k mandarinkám. Při kousání si jen dejte pozor na tvrdé jádro.Zralý plod poznáte podle toho, že se dá velmi snadno oloupat. Nedozrálý už vám doma nedojde.
Rambutan
Autor: Shutterstock.com
Rambutan
![](https://1884403144.rsc.cdn77.org/foto/rambutan/Zml0LWluLzQ1MHg0NTAvZmlsdGVyczpxdWFsaXR5KDg1KTpub191cHNjYWxlKCkvaW1n/2186625.jpg?v=0&st=MZAnas9h68IPokH0F4V8-CA7Apj5lXJCjf0PP49h1LE&ts=1600812000&e=0)
Další šťavnatá pochoutka jako je liči. Jen je trochu víc podobná ananasu. I z ní se jí dužina. Dostanete se k ní tak, že plod rozříznete. Hodí se jak na přímou konzumaci, tak i do salátů a kompotů. Při nákupu kontrolujte povrch, který by měl být vínový bez zelených skvrn.