Krýzovy jesličky jsou největším lidovým mechanickým beltémem na světe.
Autor: archiv
Krýzovy jesličky

Do Muzea Jindřichohradecka, které najdete v Hradci, se můžete vydat obdivovat největší lidový mechanický betlém na světě, který je dokonce zapsán i v Guinnessově knize rekordů.  Na délku má  sedmnáct metrů na délku a na šířku i výšku metry dva. Stvořil ho jindřichohradecký měšťan a punčochář Tomáš Krýza, který na něm pracoval více než šedesát let. Betlém zabírá 60 metrů čtverečních a najdete v něm bezmála 1 400 figurek lidí a zvířat z kašírovací hmoty a ze dřeva. Pohyblivých je 133. Zatímco původní mechanismus byl na ruční pohon, teď o to život postaviček stará elektroměr. Betlém má nyní 17 m a najdete tu 1398 figurek lidí a zvířat, z nichž se 133 pohybuje. Figurky jsou vyrobeny z kašírovací hmoty a ze dřeva. Původní mechanismus, který byl zpočátku poháněn ručně, rozvádí pohyb z jediného elektromotoru
Více informaci na mjh.cz

V Muzeu betlémů na Karstejně najdete padesátků zajímavých betlémů.
Autor: archiv
Muzeum betlémů Karlštejn

Pokud nemáte jasnou představu z čeho všeho se dá betlém vytvořit, zajeďte si Muzea Betlémů na Karlštejn. Uvidíte, že může být třeba z cukru nebo chleba. Je zde vystaveno asi padesát betlémů a množství dalších figur, většinou z 19. století. Muzeum je otevřené od roku 1995, a je to největší soukromou sbírku svého druhu u nás. Najdete ho na polovině cesty mezi centrálním parkovištěm a hradem v budově barokní fary na náměstí. Nejstarší betlém je z konce 18. Století. Nejmenší betlémy jsou vsazeny do skořápek od ořechů. Největší je tu loutkový betlém, který zabírá 80 m2. Několikametrové kulisy hradu Karlštejna jsou osazeny 46 loutkami vyřezanými ze dřeva, které jsou oblečeny v dobových oblecích.
Více informaci na muzeumbetlemu.cz

Kostel Panny Marie Andělské v Praze

Při návštěvě zdejšího betlému budete mít pocit, že jste se propadli v čase jako pan Brouček. Kulisy mu tvoří živé a voňavé smrčky. Než se do boční kaple dostanete, možná budete muset chvilku počkat, ale stojí to zato. Všech 49 figur v životní velikosti vypadá, je na první pohled ze dřeva, ale jsou z kašírované hmoty. Obličeje a ruce jsou vyrobeny z hmoty uhnětené z vosku a chleba. Prohlídku vám zpestří zurčení potůčku a něžné bečení ovečky, která tak děkuje za vhozenou minci. Kostel Panny Marie Andělské najdete na Loretánském náměstí.
Více informaci na kapucini.cz

Mechanický betlém Jáchyma Metelky

V Krkonošském muzeu v Jilemnici najdete mechanický betlém, který vytvořil učitel Jáchym Metelka. Pracoval na něm třicet let a každé postavičce se věnoval s láskou.
Mezi návštěvníky je oblíbený lenoch, který se jen otáčí, aby se válením příliš neotlačil. Při plánování návštěvy myslete a to, že betlém je pouštěn vždy v celou hodinu.
Více informaci na kmjilemnice.cz

Pradědova galerie
Autor: archiv
Pradědova galerie

Betlém řezbáře Jiřího Halouzky z Jiříkova na Rýmařovsku je největší na světě. Má přes 250vsoch, ale každý rok přibývají další v životní velikosti. Betlém byl vystaven u příležitosti světového kongresu betlémářů v Hradci Králové, kde byl oceněn titulem Největší betlém na světě.
Více informaci na Pradedovagalerie.cz

Perníkový betlém u sv. Matěje.
Autor: archiv
Perníkový u svatého Matěje

Není ani největší, ani pohyblivý, ale zato je rozhodně nejsladší. Každoroční betlém v kostele svatého Matěje v Dejvicích je totiž upečený z perníku. Když sem v roce 1972 nastoupil páter Macháč, přinesla mu Helena Horálková pár perníčků, aby je rozdal ministrantům.  Zdály se mu tak hezké, že je v kostele vystavil a dal tak vzniknout krásné tradici. Od  roku 2002 peče  betlém Daniel Zítka a mívá více než dvě stě figurek. Kromě perníkového v kostele uvidíte také pohyblivý dřevěný betlém pana Otruby.
Více informaci na matejstranti.com

Vyřezávaný betlém z Mohelnice.
Autor: archiv
Vyřezávaný z Mohelnice

V kapli sv. Anny kostela sv. Tomáše Becketa najdete betlém Josefa Nedomlela vyřezávaný z lipového dřeva. Přístupný je až do svátku Hromnic. Autor na něm pracoval téměř třicet let. V roce 1958 vyřezal maketu křižlického vodního mlýna, kterou postavil na oltář. Místnímu knězi se líbil, a tak začal Nedomlel vyřezávat celý betlém. Stavba jesliček o velikosti 42 metrů čtverečných trvá téměř měsíc. Najdete tu například kopii hradu Bouzova a Karlštejna. Po smrti Josefa Nedomlela pokračuje v rozšiřování betléma jeho syn František. Přidal pět dřevěných figurek muzikantů, kteří se navíc i pohybují.  
Více informaci na mu-mohelnice.cz

Celodřevěný, mechanický Proboštův betlém je v Třebehovickém muzeu betlémů
Autor: archiv
Proboštův betlém

Celodřevěný mechanický betlém lidových řezbářů Josefa Probošta, Josefa Kapuciána a autora mechanismu Josefa Frimla najdete v Třebechovickém muzeu betlémů. Jako jediný betlém byl roku 1999 vyhlášen za národní kulturní památku. Skládá se z více než dvou tisíc dílů, které složené zabírají plochu o velikosti 6,9 x 1,9 x 2,2 metry. Na začátku minulého století skončil betlém v kůlně a zachránila ho koupě učitele Františka Skřivana. Znovu ho uvedl do provozu a vystavoval ho. Po válce nás betlém mimo jiné prezentoval na výstavě Expo v Montrealu roku 1967. O betlém je během adventu velký zájem, tak je lepší si prohlídku předem objednat. V prvním patře muzea si navíc budete moci prohlédnout tradiční vánoční výstavu, kde budou jinak nevystavované betlémy.
Více informaci na betlem.cz