Třídění odpadů je v našich domácnostech nejčastějším způsobem šetrného chování. „Více než 90 % dotazovaných v průzkumu uvedlo, že alespoň někdy doma třídí odpad. Zajímavým zjištěním však je, že celkem 62 % domácností používá na třídění vlastní systém, který nejčastěji představuje několik plastových či papírových tašek. Bezmála 10 % domácností používá chytrá řešení v podobě moderních systémů a košů, která jim usnadňují třídění,“ říká Vladimír Víšek, manažer pro udržitelný rozvoj ve společnosti Ikea. Jenže když nevíte, co kam patří, je všechno snažení a překračování tašek, přepravek a pytlů s odpadem zbytečné.

Ruličky od toaletního papíru jsou už tolikrát recyklované, že se na další zpracování nehodí a musí skončit ve směsném odpadu.
Autor: Shutterstock.com
1. Toaletní ruličky do papíru

Není všechno papír, co jako papír vypadá. Především platí, že do modrého kontejneru se nesmí dávat papír mokrý, mastný ani jinak znečištění, protože by mohl obsah kontejneru znehodnotit, takže už by nešel zpracovat. Ale tušíte, že tam nepatří ani ruličky od toaletního papíru nebo karton od vajíček? Papír se dá recyklovat jen pětkrát až sedmkrát. Jenže právě ruličky a obaly na vajíčka jsou z několikrát recyklovaného materiálu, takže se na další zpracování nehodí. Musí tedy do směsného odpadu. U papírových kapesníků záleží na tom, jestli jsou použité, nebo ne. Čistý může do papíru, použitý musí, stejně jako dětské pleny a dámské hygienické potřeby, do směsného odpadu.

Šikovnou vychytávkou je taška na třídění odpadu Humlare, která postojí v koutě, a při cestě ke kontejneru buď chytíte za ucho, nebo nahodíte jako batoh. Ikea 499 Kč.
Autor: archiv
2. Lahev od oleje mezi plasty

Možná máte doma velké pytle, do kterých dáváte všechny plastové lahve z domácnosti. Pěkně je zmáčkněte nebo srolujete a šup tam s nimi. Ale často je to chyba, protože ne každá lahev může do žlutého kontejneru. Záleží na tom, co v ní bylo. Drobné znečištění nevadí, ale třeba lahev od oleje se zbytkovou vrstvou uvnitř už je problém. Pokud plastovou lahev od oleje nevymyjete teplou vodou a prostředkem na mytí nádobí, patří do běžné popelnice. Vyškrabat a případně i vymýt je tak potřeba kelímky od jogurtů. Samostatnou kapitolou jsou tuby od zubní pasty. Mohou obsahovat hliníkovou vrstvu a zůstává v ní trocha pasty v tubě, takže je to obal znečistěný a patří do směsného odpadu.

3. Obaly od sprejů do plastu

Především domácnosti s více ženami se musí popasovat s větším množstvím obalů od kosmetiky. U krémů, šamponů a mýdel se nejedná o nebezpečný odpad, takže stačí vše vypotřebovat a plast může do žlutého kontejneru. Ale u sprejů je to jinak. Určitě je doma nemůžete pokaždé dávat nejen k plastovým lahvím, tam patří jen víčka, ale dokonce ani do běžné popelnice. Záleží na tom, o jaký sprej se jedná. Do popelnice se směsným odpadem mohou skončit jen ty, ve kterých nejsou žádné škodlivé látky. To může být třeba obal od šlehačky nebo běžných kosmetických přípravků. Obaly od barev a jiných chemikálií byste měli dát do sběrného dvora jako nebezpečný odpad. Nejlepším vodítkem jsou informace přímo na obalu.