1. Uvařenou vodu nevylévejte

Zkuste jeden týden sledovat, kolikrát ve výlevce skončí zbytečně uvařená voda z varné konvice. Na další kafe nebo čaj si přece natočíte novou. Stejné je to i s vodou, ve které jste vařili vajíčka, pokud není osolená, aby nepraskala. Nebo voda na vodní lázeň, když rozpouštíte polevu nebo mícháte krém. To všechno jsou litry a litry, které můžete nechat vychladnout a pak s nimi můžete zalít bylinky nebo květiny.

2. Nemyjte pod tekoucí vodou

Stále doma myjete nádobí klasicky ručně? A jak to děláte? Pokud máte puštěnou vodu a myjete pod ní kousek po kousku, spotřebujete při jednom běžném mytí až 120 litrů vody. Vynásobte to dny v roce a pak ještě dvakrát, když máte denně nádobí víc. Budete koukat, co vám vyjde za číslo. Mýt pod tekoucí vodou je hotové plýtvání. Při mytí ve dřezu na tu samou činnost potřebujete jen 49 litrů vody. Rozdíl ve spotřebě udělá i dva tisíce ročně.

3. Vodu smíchejte se vzduchem

Při používání tekoucí vody se obecně dají za rok vyšetřit tisíce. Když vyměníte starší baterii za novou s perlátorem, dokážete snížit spotřebu až o 50 %. Provzdušňovač přidává do proudu vody vzduch, aniž by se snížil tlak protékající vody. Jedna taková stojí i méně než tisícovku, takže náklady se vám vrátí za pár měsíců.

Myčka Beko DFN 6632 je na 13 sad nádobí a spotřebuje na jeden mycí cyklus 10 l vody. mall.cz, 6829 Kč
Autor: archiv firem

4. Vyměňte myčku

Už si nedovedete svou domácnost představit bez myčky nádobí. Navíc vás hřeje pocit, že šetříte vodu. Pro jistotu se podívejte, kolik vody na jedno běžné mytí spotřebuje. Pokud je starší než pět let, klidně to bude 28 a víc litrů. V takovém případě už se vyplatí uvažovat o změně. Dnes už i myčky nižší třídy v ceně kolem sedmi osmi tisíc potřebují jen 10 litrů. Taková investice se vám vrátí tak do dvou let.

Mísící baterie Dalskär má funkci studeného startu, která ušetří až 30 % teplé vody. Ikea, 1290 Kč
Autor: archiv firem
5. Sbírejte odtáčenou vodu

Máte klasickou směšovací baterii, takže při každém spuštění chvíli trvá, než si nastavíte tu pravou teplotu? Nenechte vodu téct zbytečně. Mějte pěkně připravený čistý kyblík, do kterého si budete vodu sbírat, a pak ji použijete na zalévání. Nebo vyměňte starou baterii za novou s funkcí studeného startu, která vám ušetří 30 % teplé vody.

6. Kupte si kelímek

Jak si nejčastěji lidé čistí zuby? Tedy až na ty, co mají bojler a teplou vodu chrání jako oko v hlavě. Kdo má teplé vody stále dost, tak většinou pustí vodu a nechá ji téct po celou dobu čištění. Když dodržuje doporučované dvě minuty, je to až 30 litrů vody, a to dvakrát denně.
Opět si to zkuste vynásobit dny v roce, počtem členů domácnosti a cenou z vodáren. Raději si kupte pěkný kelímek, do kterého si vodu naberete a pak ji zase vypnete.

7. Kombinujte sprchování a koupání

Není nad to se pěkně rozvalit ve vaně plné teplé vody a užívat si chvíle relaxu. Ale ruku na srdce, jak často na to máte skutečně čas? Hodně lidí si vanu napustí, rychle se umyje a jde ven. A na to je až 100 litrů vody, které při tom spotřebujete, škoda. Je lepší si dát jen pořádnou sprchu, při které vám účtem proteče jen 40 litrů.