Plastová okna jsou pro soustu lidí, kteří je vyměnili za stará dřevěná, velká úleva. Není divu, mají dobré tepelně izolační vlastnosti, takže od nich nefučí, minimální nároky na údržbu a životnost delší než padesát let. Zajímavé je, že jsou podle odborníků dokonce ekologičtější než okna dřevěná? Moderní plastové profily jsou stoprocentně recyklovatelné a při jejich výrobě dochází jen k minimálnímu ekologickému zatížení. Jen 4 % z celosvětové spotřeby plynu a ropy připadá na výrobu plastů a z toho pouhé 1 % na výrobu PVC. Tento materiál je zpracováván na granulát a může se opakovaně použít až 7x. Velkou výhodou plastových oken je, že snadno splní nároky na nízkoenergetické nebo pasivní bydlení a klidně z nich můžete mít i francouzská okna. Třeba okenní systém Eforte si můžete objednat třeba až do výšky 2,6 m.

1 Strhněte ochranné pásky

Jenže úplně bez údržby plastová okna rozhodně nejsou. Jednou až dvakrát ročně potřebují alespoň základní péči. Jen tak budou dobře bránit únikům tepla, a tím šetřit váš rodinný rozpočet. Patří k tomu i mytí, ke kterému se většinou častěji než dvakrát až třikrát do roka nedostaneme. Po pořízení oken nezapomeňte strhnout z rámů ochranné pásky, a to nejpozději do 3 měsíců od instalace. Rámy zbavte zbytků malty a malířských barev.

2 Na písek zapomeňte

Zatímco staré dřevěné rámy okna mohl člověk drhnout a drhnout, protože se jednoduše zase daly natřít, plastová okna vyžadují citlivější zacházení. Pyl, prach a jiné nečistoty, které létají vzduchem, ulpívají na povrchu a UV záření je doslova zapéká do rámů. Čím déle je necháte být, tím pracnější bude jejich odstranění. K čištění použijte to, čím běžně uklízíte v domácnosti, někomu se osvědčil prostředek na mytí nádobí zředěný vodou, jinému univerzální či speciální saponáty. V každém případě nepoužívejte abrazivní prostředky (prostředky s drsnou strukturou – písek apod.), nitroředidla nebo benzin, ale ani drátěnky nebo cokoli, co by mohlo poškrábat povrch rámů. Na zvláště odolné nečistoty si pořiďte speciální čističe, třeba Fenosol apod. Nečistoty nikdy neodstraňujte na sucho, abyste rámy neodřeli.

3 Kliky utahujte pravidelně

Aby okna dobře přilehla a držela v bytě teplo, musí jim době fungovat kličky. Jednou až dvakrát ročně je proto potřeba dotáhnout uvolněné kličky a úchyty. Prostě nadzvednete kryt pod kličkou a otočte ho do vodorovné polohy. Tak se dostanete k šroubům. Kování jednou ročně promažte olejem, ať nezatuhne.

Nová technologie lepení zasklení okenního systému Eforte umožňuje vyrobit na přání okna s výškou až 2,6 m.
Autor: Inoutic
4 Těsnění potřebuje silikonový olej

Každého půl roku dopřejte těsnění v rámu výživnou kúru speciálními přípravky, například silikonovým olejem. Zpomalíte tak proces přirozeného stárnutí. Těsnění zůstane déle pružné a bude spolehlivě plnit svou funkci. Poškozené co nejdříve vyměňte. Kontrolujte také průchodnost otvorů pro odvádění vody v profilech rámů, nahromaděné nečistoty odstraňte, jinak by voda neodtékala.

5 Natírání nezkoušejte

Jednou z nesporných výhod plastových oken je, že po celou dobu své životnosti se nemusejí natírat. Pokud náhodou dostanete báječný nápad, že jim změníte barvu, koledujete si o problémy, protože barva nemusí k povrchu dobře přilnout. Pokud natřete bílý profil tmavou barvou, bude náchylnější k tepelné roztažnosti, na což nemusí mít stavěnou statiku, tedy výztuhy. Ochranný bezbarvý lak je také zbytečný. Jediné barvení je možné strojově při výrobě samotného profilu, takže si barvu dobře promyslete předem.

Náš tip

Potřebujete na rámech nových plastových oken vyčistit černé šmouhy od rukou montérů? Zkuste staré dobré mýdlo na praní. Nastrouhejte ho na starém struhadle a přelijte horkou vodou. Směs naneste houbičkou na rám a nechte působit, pak setřete. Když je potřeba, postup zopakujte.