Video
Video se připravuje ...

Jak se staví sen, proměna Prima TV

Ve starém domě ve Žďáru nad Sázavou bydlí šestašedesátiletá Anna a její rozvedená dcera Iveta se čtyřmi dcerami. Tatínek alkoholik je opustil a Iveta nemůže najít práci. A starý dům na to, že v něm bydlí šest lidí, vypadá. Rodinný dům z roku 1938 byl sice částečně zrekonstruován, ale současný stav je velmi neutěšený. Počmárané stěny, vlhká zeď, opadané dlaždice, chybějící dveře.

Část bytu byla vymalovaná divokými barvami, které dělaly prostor ještě tmavší.
Autor: Prima TV
Navíc je tu vymalováno tmavě fialovou, která z už tak tmavého prostoru dělá doslova kobku. Rodina by si moc přála pořádnou kuchyň a obývák s velkým stolem, kde se budou všechny „holky“ spolu s babičkou scházet. Na věcech nelpí, jediné, co potřebují, je škrábadlo pro kočky.
Příčka celou obytnou zónu zbytečně dělila, a tak ji bylo potřeba zbourat.
Autor: Prima TV
O pětidenní proměnu se starali designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný. Nebylo to jednoduché. „Místnost přece jen není tak velká, zvlášť když jsme si uvědomili, že tam potřebujeme dostat moderní, plně vybavenou kuchyň s barovým pultem, jídelní stůl pro 6 osob a k tomu ještě rozumně velkou sedačku, říká Andrea. Nejprve bylo nutné rozbít starou sádrokartonovou příčku. Pak se také ukázalo, v jak katastrofálním stavu jsou elektrické rozvody. Asi největší výzvou bylo dostat do prostoru všechny potřebné rozvody pro nově vznikající kuchyň. Vodu přivedli ze sklepa.
Nová kuchyňská linka je luxusní v decentním provedení bílý matný lak a šedá láva na pracovní desce.
Autor: Prima TV
Pryč musela i stará laminátová podlaha, která už ani nedržela u sebe.  Místo ní designéři vybrali voděodolnou dub šedý se zářezy, které neublíží ani drápky kočičích mazlíčků. Většina zdí byla nabílena a o barvy se stará velmi výrazná sedací souprava s obklady stěn. Veškerý původní nábytek zmizel. Byl velmi nevzhledný a do nového konceptu by nezapadl. Vše bylo nahrazeno novými kousky včetně nového „škrábadla“ pro kočky. „Vzniklo tak příjemné místo v domě, kde se může rodina potkávat, vařit, jíst, relaxovat, dívat na televizi, číst. Není tam žádný vysoký nábytek, aby si všichni mohli povídat z každého místa a viděli přitom na sebe. A to platí i při vaření,“ dodává Marek. Centrem všeho dění je luxusní kuchyňská linka. Nově bude rodina vařit na indukci, všude jsou LED světla a nové spotřebiče, které šetří energii. Došlo i na myčku.
Zajímavostí je použití výrazných polstrovaných obkladů stěn, které používají stejné materiály, barvy i vzory jako sedačka. Obývák je tak útulnější.
Autor: Prima TV

Na kolik proměna vyšla

Stavební a ostatní práce 96 260
Kuchyňská linka 168 400
Všechny spotřebiče 148 940
Podlaha 41 042
Nábytek 101 451
Osvětlení a dekorace 28 136
Celkem 584 229

Autoři proměny

Ing. Andrea Hylmarová vystudovala mezinárodní obchod na VŠE Praha, osm let pracovala v telekomunikacích a bankovnictví, věnovala se také facilitaci a coachingu. Poté co propadla designu, absolvovala diplomové studium na pražské Designškole. Interiérovému designu se naplno věnuje tři roky.

Ing. Marek Povolný vystudoval ČVUT, fakultu stavební, obor Pozemní stavby a architektura. Profesi architekta se věnuje již 14 let.

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen“ uvidíte v sobotu
4. dubna v 17.35 h na Primě.