Video
Video se připravuje ...

I ve stoleté ruině se po zásahu designérů může objevit dokonalá kuchyň s obývákem v rustikálním stylu. Prima TV

Rekonstrukce sto let staré ruiny je pro mladou rodinu příliš velké sousto. Manželé Mariana a Jan se svými dvěma dětmi ve věku batolecím a předškolním žijí v Malé Lečici v nedostavěném a průběžně rekonstruovaném 100 let starém domě.
Zařízení kuchyně bylo ve stylu co dům dal. Mimo jiné tu byly vyřazené skříně z kanceláří.
Autor: Prima TV
Temperamentní Mariana a pohodář Jan se potkali před deseti lety v pražském baru. Cestovali několik let za prací po Anglii a Španělsku. Užívali si života. Když přišel čas usadit se, koupili ruinu na pozemku, který se jim líbil. Původně ji chtěli srovnat se zemí a začít znovu, ale došly peníze. Takže jim nezbylo nic jiného, než se pustit do rekonstrukce svépomocí.
Do jediné tmavé místnosti byla namačkaná kuchyně, obývák a dětská herna.
Autor: Prima TV
Pustili se vlastními silami do krovů, rozvodů elektřiny i vody a neodradila je ani hliněná podlaha. Když jim síly nestačily, pomohli rodiče a kamarádi. Nikdo z nich ale není odborník, a tak se rekonstrukce kvůli metodě pokus omyl protahovala. Dodnes žijí v provizoriu a tomu odpovídá i kuchyň spojená s obývákem. Je vybavena ve stylu co kdo dal a dominantou je krb, který majitel vlastnoručně postavil podle internetu. Bohužel špatně, takže kouří. Jediné, čeho by se Honza při proměně nerad vzdával, jsou staré patiny a klenby. Designéři František Kobližka a Kamila Douděrová stojí před velkou neznámou, protože netuší, co všechno se při rekonstrukci tak staré budovy může pokazit.
Cihly v klenbách byly natřené řídkou barvou. Podlaha dostala dekor dubu se suky a letokruhy. Je odolná, takže jí neuškodí voda, ani zvířata ji nepoškrábou.
Autor: Prima TV
Mariana touží, aby se velká obytná místnost proměnila v srdce domu. Protože denně vaří a ráda zavařuje, potřebuje především pořádnou linku a dostatečný úložný prostor. První, co designéři udělali, bylo vyhození krbu. Pak se pustili do klenby. Podařilo se jim odstranit tlustou omítku a odhalit cihly a pak i částečně kamenné zdi.“ Rozhodně prospělo vybourání nového okna a obnažení kleneb a části kamenných zdí, dále funkční a praktická kuchyň a nová kamna. Chtěli jsme zachovat venkovský styl a přitom nesklouznout do kýče, a proto jsme volili originální textilie a doplňky šité na zakázku,“ říká František Kobližka. Do kuchyně přišel nový nábytek s bílou patinou (bělené dřevo), krbová kamna z černého plechu, neutrální šedá sedačka. Na podlahu dali prkna s rustikálním motivem, kterým neublíží voda ani zvířecí drápky.
Motiv soudků se opakuje v celé obytné místnosti. K novému stolu přibyly i stylové židle.
Autor: Prima TV
„Osobně na mne zapůsobila malá nika, kaplička ve zdi, dříve pro panenku Marii,“ dodává Kamila Douděrová. „My jsme ji zateplili, aby neplesnivěla, a posadili do ní panenku – látkového strážného anděla. Styl je venkovský s nádechem moderny.“

Na kolik proměna vyšla

Za stavební a ostatní práce 148 656 Kč
Kuchyňská linka 97 000 Kč
Spotřebiče 155 940 Kč
Podlaha 40 239 Kč
Nábytek 27 382 Kč
Osvětlení doplňky a dekorace 36 915 Kč
Celkem 506 132 Kč

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen“ uvidíte v sobotu 18. dubna v 17.35 na Primě.

Autoři proměny

Designérka Kamila Douděrová je absolventkou fakulty architektury na pražském ČVUT a má vlastní architektonické studio Kamidesign. Miluje velké výzvy a není prostor, se kterým by si neporadila. Každý návrh je originál. Miluje kubismus, obdivuje gotiku.
František Kobližka začínal jako učeň a v roce 1993 se vyučil se tesařem. Potkal toho správného člověka a přes průmyslovku se dostal na vysokou školu pozemního stavitelství a architektury, kterou v roce 2002 dokončil. Při své práci klade důraz na technickou stránku věci a zastává názor, že výsledný návrh nesmí být diktátem, ale musí vždy vycházet z individuálních potřeb klienta.