1. Rostliny nevybíráte podle světových stran

Zahrádku v malém si můžete pořídit i na ten nejmenší balkon. Je potřeba předem vědět, kterým rostlinám se tam bude dařit. Při výběru je alfou i omegou, na kterou stranu je balkon orientovaný. Na jižní straně, kam jde celý den slunce, potřebujete odolné rostliny, které takový nápor vydrží a nevadí jim vysychání substrátu. Ale pokud je právě váš balkon ve stínu, nezoufejte. I na taková místa se dají pořídit krásné rostliny.  Do stínu a na okna a balkony orientované na sever se hodí třeba netýkavky, fuchsie, malé begonie s vláknitými kořeny nebo hlíznaté druhy, kapradiny, hosty, břečťan, bacopa, balzamína, lobelky.

2. Špatně vybraný květináč

Stejně důležitý je i výběr správných nádob. Potřebujete takové, které mají odtokové otvory, aby nebyly přemokřené kořeny. Pozornost je potřeba věnovat i materiálu, protože některé se na slunečních stranách hodně přehřívají a substrát v nich zbytečně rychle vysychá. To je příklad třeba kovových nádob. Proto první otázkou je, kam nádobu umístíme. Jestli na okenní parapet, zábradlí na balkoně, nebo terase nebo zda bude viset na konstrukci pergoly, stát na verandě či u vchodu do domu. V čem je rozdíl? U nádob na parapetech a zábradlích je důležité pevné přichycení. Nejen vítr, ale i převislé květiny dokážou květináč převrátit. Nejlepší materiál na takové truhlíky je lehký a odolný plast. Na postavení na zem se zase nejlépe hodí klasická terakota.

3. Šidíte substrát

Pro sezonní rostliny v nádobách je nejvhodnější použít již hotový substrát, který je přímo určený pro balkonové rostliny. Obsahuje správný poměr rašeliny, vápníku, vyzrálého kůrového humusu a jílu s upravenou reakcí, svou strukturou zabezpečí dostatečný přísun vzduchu a obvykle už bývá obohacen o základní stopové prvky a živiny na několik týdnů až měsíců dopředu. Výhodou je, že v těchto substrátech nejsou plevely. Substrát dávejte do nádoby s drenážními otvory, aby měla přebytečná voda kudy uniknout.

Květináče nikdy nezalévejte studenou vodou.
Autor: Shutterstock.com
4. Zaléváte studenou vodou

Rostliny v nádobách to mají o mnoho těžší než ty na záhonech. Omezený prostor pro kořínky je vystavuje většímu nebezpečí vysychání. Na místech s celodenním svitem slunce se v teplých dnech šplhá rtuť teploměru do závratných výšek. Důležité je dávat pozor na to, aby substrát nikdy nevyschl. Zálivka je také důležitá pro vstřebávání živin. Určitou možnost nabízejí samozavlažovací truhlíky, ale ty se třeba pro mělce kořenící rostliny moc nehodí. Optimální je v teplých dnech zalévat ráno vodou odstátou od večera. Doba zálivky je důležitá, protože kapky se na ostrém slunci mění na lupu, a listy by mohly být popálené. Vodu si sbírejte třeba do kýblu během dne, když odtáčíte studenou a čekáte, než vám poteče teplá. Když ji necháte třeba do druhého dne, krásně se z ní dostane chlor. Při kropení se snažte vodu dávkovat ke kořenům, a ne na listy. Pozor dejte, když nemáte květináče pod střechou a prší. Občas se stane, že přebytečná voda nestihne odtéci odtokovými otvory, tak ji raději vylijte.

5. Zapomínáte hnojit

Žádný květináč nemůže rostlinám poskytnout tolik, co dává záhon. Omezený prostor pro růst a malé množství substrátu musíte kompenzovat dostatečným množstvím živin. Nejdůležitějšími prvky jsou dusík, fosfor a draslík. V novém substrátu máte většinou živiny obsaženy tak na 6 týdnů. Pak záleží na tom, jestli použijete granulovaná hnojiva, hnojivové tyčinky nebo tekutá hnojiva. Tekutá se přidávají do zálivky. Pozor dejte na předávkování. Například příliš draslíku rostlině zpomalí růst a ztmavnou jí listy. Při jeho nedostatku začne shazovat květy.