Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

8 tipů do domácnosti, které by měla každá máma naučit své děti

/
  • Pár dobrých tipů, které můžete předat svým dětem. Protože co se v mládí naučíš...
    Pár dobrých tipů, které můžete předat svým dětem. Protože co se v mládí naučíš... (Shutterstock.com)
    30. května 2015 ● 06:00

    Jsou to jen maličkosti, ale ve finále vám ušetří spoustu času. A vašim dětem jednou také. Je úplně jedno, jestli máte dcery nebo syny. Nebo na kom bude ležet hlavní část péče o domácnost. Tyhle následující drobnosti se budou hodit všem.

  • 1.

    Uklízejte pokud možno hned

    Švédská utěrka
    Autor: Shutterstock.com
    Ukápne vám káva na linku? Setřete ji. Pasta na umyvadlo? Spláchněte ji. Nadrobíte při krájení pečiva? Smeťte drobečky alespoň dlaní. Spadne dítěti na zem smetí od ořezávání pastelek? Naučte ho dojít si pro smetáček a lopatku a uklidit po sobě. Nenechávejte tyhle věci na večer. Nepořádek totiž přitahuje a plodí další nepořádek a vy se pak večer nestačíte divit, jaká hora úklidu vás teď čeká. Naučte každého člena domácnosti tyhle věci dělat hned. Zabere jim to pár vteřin, ale výsledek je okamžitě znát.

  • 2.

    Perte s láskou a péčí

    Víme, jak zachránit vaše svetry od žmolků!
    Autor: Shutterstock
    I když to trvá pár minut navíc, prohlédněte všechny kapsy, než strčíte své oblečení do koše na špinavé prádlo. Další kontrolu může provést ten, který ho dává do pračky. Věřte, že je to lepší než potom mnohem delší dobu likvidovat spoušť, kterou udělá například zapomenutý papírový kapesník na černých kusech oděvů. Nebo taková vypraná propiska, taky nic moc. A pokud vám vaši drazí stále pašují tyhle věci ve svých kapsách do pračky, zkuste je přimět, aby jednou odstraňovali žmolky z prádla oni sami. Mohlo by je to příště donutit k obezřetnější kontrole.
  • 3.

    Používejte pastu nejen k čištění zubů

    Na opar pomáhá i zubní pasta s fluoridem.
    Autor: Shutterstock.com
    Bílá pasta na zuby poslouží nejen během zubní hygieny, je také skvělým pomocníkem při likvidaci nejrůznějších skvrn. Poslouží na nečistoty v koupelně a v kuchyni, v kombinaci se starým zubním kartáčkem výborně čistí spáry mezi dlaždicemi. Dobře se s ní také čistí zlaté a stříbrné předměty nebo šperky.
  • 4.

    Nad žehlení prostě není

    Žehlení je hračka, když víte, jak na něj.
    Autor: Shutterstock.com
    Pomačkané prádlo prostě nevypadá dobře, i když je to ohoz přesně okopírovaný z rubriky "žhavé trendy". Každý z vašich potomků se dostane (nebo by se měl dostat) do životní fáze, kdy mu prádlo nebude žehlit maminka. Věnujte trochu času, abyste je naučili, jak nastavit teplotu žehličky v závislosti na materiálu a jak to zařídit, aby se na prádle nedělaly varhánky.
  • 5.

    Vůně jako člen rodiny

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud čisté věci voní, je to doma hned útulnější. Nemusíme mít byt plný rozprašovačů umělé vůně. Někdy stačí jen sáček s levandulí, kterou jsme si natrhali a nasušili o prázdninách. Dejte ho mezi ložní prádlo. Vůně je příjemná a nenásilná a připomíná léto a pohodu. Jako pohlcovače zápachu, například v lednici, dobře slouží pytlíky se sypaným čajem.
  • 6.

    Nezapomínejte na žárovky

    Autor: Profimedia.cz
    Je to jeden z těch drobných úkonů, na které člověk rád zapomíná. Nebo je mnohem raději odkládá jako nedůležité. Setřít prach na žárovkách trvá pár minut. A výsledek opravdu stojí za to – světla najednou svítí mnohem intenzivněji a doma to vypadá hned útulněji.
  • 7.

    Návštěvu vítejte s láskou a pohostinností

    Pořídit kvalitní postel z masivu pod 3000 korun že je nemožné? Jde to, jen vědět kde.
    Autor: Sleviště.cz
    Pokud chcete, aby se k vám domů vraceli i přátelé, vítejte je vždy vstřícně. Pokud u vás mají strávit noc, není nad to poskytnout jim trochu "hotelového servisu". Ustlat postel, zapůjčit čistý ručník, toaletní potřeby. Jsou to maličkosti, ale vaši hosté se u vás budou cítit pohodlněji a vítáni.
  • 8.

    Každý má svůj úkol

    Autor: Profimedia
    I když by si to mnozí rádi mysleli, péče o domácnost není záležitostí jen jedné odpovědné osoby. Věta "Ty tady máš ale nepořádek" vlastně říká něco i o tom, kdo ji pronáší. Stanovme pravidla, přidělme každému členovi domácnosti vlastní odpovědnost a trvejme na dodržování. I malé děti mohou vynášet smetí, uklízet svůj stůl, zalévat květiny nebo vyndavat myčku. Čím více povinností jednotliví členové domácnosti mají, tím více jsou spoluodpovědní za její celkovou podobu.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy