Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

9 zlozvyků, kvůli kterým vám úklid trvá zbytečně déle

/
  • Úklid vám příště nemusí zabrat celý víkend.
    Úklid vám příště nemusí zabrat celý víkend. (Shutterstock.com)
    7. července 2015 ● 06:00

    Je samozřejmé, že všichni chceme mít domácnost čistou a skvěle uklizenou, ale zároveň neradi domácími pracemi trávíme příliš mnoho času. Je přirozené, že bychom se mnohem raději věnovali přátelům či rodině. Úklid proto chceme mít za sebou tak rychle, jak je to jen možné. Sami si však často doslova házíme klacky pod nohy. Děláme totiž běžné čisticí chyby, kterých se však příště můžeme vyvarovat.

  • 1.

    Nerespektujete pravidlo odshora dolů

    Pokud je vysávání vaší nejméně oblíbenou činností, může to svádět k tomu, že s ním při úklidu začnete, abyste to měli co nejdříve za sebou. Ale pokud si utírání prachu necháváte až na konec, připravte se na to, že nečistoty znovu napadají na čerstvě vysátý koberec a všechna vaše práce přijde vniveč. Vy si pak tu otravnou část úklidu můžete zopakovat. Nikdy proto neluxujte předtím, než se pustíte do utírání prachu.
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Třídíte prádlo až před praním


    Před každým praním trávíte dlouhé minuty u koše s prádlem, abyste ho roztřídili podle barev? Naučte rodinu třídit své špinavé oblečení rovnou. Pořiďte si pět košů a vysvětlete svým blízkým, že do prvního patří prádlo bílé, do dalšího světlé, do třetího barevné, do čtvrtého tmavé a poslední je na černé kousky. Uvidíte, kolik vám to příště ušetří času.

    Praní, pračka
    Autor: Shutterstock
  • 3.

    Leštíte okna za slunečného dne

    Také si necháváte mytí oken na slunečné dny? Děláte chybu! Samozřejmě nechceme, abyste je leštili v zimě či dešti, ale když se do toho pustíte během prosluněného odpoledne, okna příliš rychle schnou, a na skle tak zůstávají šmouhy. Vyberte si den, kdy je pošmournější počasí.

     

    Začněte tím, že očistíte okno, rám i parapet smetáčkem, abyste se zbavili prachu a jiných nečistot. S mytím pak rozhodně začněte u okenních rámů a teprve pak se věnujte sklu. V opačném případě by se následným mytím rámů čisté tabulky pravděpodobně opět zašpinily.

    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Zapomínáte přepínat hubici vysavače

    Ujistěte se, že máte správně nastavenou výšku hubice vysavače při přechodu z koberce na běžnou podlahu. Některé spotřebiče to dělají automaticky, ale pokud ten váš mezi ně nepatří, nezapomeňte to udělat vždycky ručně. Kartáče na pevné podlaze jen prach a nečistoty rozvíří, místo aby je rovnou vysály. Uvidíte obrovský rozdíl.
    Autor: Miele
  • 5.

    Předoplachujete nádobí

    Ano, určitě je nutné seškrábnout zbytky jídla do odpadků předtím, než nádobí vložíte do myčky, ale rozhodně se neobtěžujte ručním oplachováním, nebo dokonce předmýváním použitého nádobí. Provedené výzkumy ukázaly, že je to zcela zbytečné. Předmývání nádobí je jen ztrátou času a energie. Pokud neplánujete spustit myčku hned, "projeďte" obsah oplachovacím cyklem.
    Autor: Shutterstock.com
  • 6.

    Leštíte vanu a obkladačky hned po nanesení přípravku


    Při úklidu koupelny jistě také používáte všechny ty úžasné spreje na dlažbu, obklady, vanu i umyvadlo. Dopřejte jim příště ale trochu času, než je začnete stírat. Pokud budou mít v nich obsažené látky šanci začít působit, pomohou změkčit a rozpustit zbytky mýdel, vodní kámen i další skvrny, a vy tak budete potřebovat mnohem méně úsilí i času pro jejich odstranění.
    Autor: Shutterstock.com

  • 7.

    Rodina si nezouvá boty hned za dveřmi

    Naučte své děti i blízké důsledně se přezouvat hned po vstupu do bytu. V opačném případě totiž špínu, prach a bláto zvenčí budete mít brzy roznesené po celé domácnosti. Pokud je to možné, zdvojnásobte počet rohožek. Jednu hrubší mějte klasicky před vstupními dveřmi, tu druhou umístěte hned za dveře uvnitř v bytě. Zachytí špínu dřív, než znečistí váš nový krémový koberec.
    Autor: archiv firem
  • 8.

    Na zvířecí chlupy používáte lepicí váleček


    Kdo má doma psa nebo kočku, dobře ví, že jejich srst je doslova všude. Je přirozené, že pokud vidíte sedačku doslova pokrytou chlupy z vašeho domácího mazlíčka, instinktivně sáhnete po lepkavém válečku. Ten je sice neocenitelnou pomůckou, pokud potřebujete odstranit pár chloupků z kalhot či kabátu, ale větší plochy s ním budete uklízet celé hodiny. Když tedy budete příště potřebovat najednou "odchlupit" celou sedací soupravu, udělejte to navlhčenou rukou. Budete překvapeni, jak efektivní a zároveň snadná tato metoda je.
    Autor: Shutterstock.com
  • 9.

    Zapomínáte, že vaše čističe občas taky potřebují vyčistit


    Špinavé hadry, mopy a plný sáček ve vysavači vám práci rozhodně neušetří. Pokud nebudete pravidelně čistit i své úklidové pomůcky, budete muset pracovat tvrdě a mnohem déle, aniž byste však viděli nějaké výsledky.
    Autor: Shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy