TOPTE DO MÍSTNOSTI

Radiátory musejí mít možnost topit! Zní to podivně, ale nezakrývají je někde záclony či závěsy, nestojí před nimi stolek nebo skříňka, nejsou pokryty sušícím se prádlem? Taková záclona před topným tělesem může mít za následek až o 40 % vyšší spotřebu energie při dosažení stejné teploty.

Autor: Shutterstock

VĚTREJTE KRÁTCE

Pro vytvoření zdravého prostředí je nutné v obytných místnostech větrat, okno by podle odborníků mělo být otevřené přibližně hodinu denně. Za takovou chvíli jím ale v mrazivých dnech „uletí“ obrovské množství tepla, až 75 %! Praktičtější je z toho důvodu větrání krátké, ale intenzivní, při němž jsou okna otevřena dokořán. Vymění se při něm více vzduchu a zároveň se nestačí ochladit zdi jako v případě, že větráte delší dobu „ventilačkou“.

Autor: Shutterstock

REGULUJTE!

Po bytě můžete chodit a utahovat ventily u každého radiátoru podle toho, zda v místnosti právě pobýváte či nikoli. Výhodnější a pohodlnější je pořídit pokojový termostat s časovým spínačem. Ten umožní naprogramovat snížení teploty na noc nebo na dobu, kdy v místnosti nikdo není. Tam, kde použijete pokojový termostat, ale nepoužívejte zároveň termostatické hlavice na radiátorech. Těžko by se spolu na správné teplotě domlouvaly.

Autor: Shutterstock

IZOLUJTE!

Topit pánubohu do oken? Může to být i váš případ, přestože jsou okna zavřená na kličku. Pokud stará okna, která netěsní, nehodláte vyměnit (což by bylo žádoucí), pak je alespoň opatřete funkčním těsněním či izolačním dvojsklem. Chlad, který jimi prochází, mohou částečně zastavit i žaluzie, rolety či závěsy. Průchodu chladného vzduchu se snažte zabránit také pode dveřmi. To jsou ale jen drobnosti, kvalitní izolace fasády, oken, střechy je základním předpokladem, jak zbytečně neposílat teplo ven.

Autor: Shutterstock

NEPŘETÁPĚJTE!

Odborníci vypočítali, že každý stupeň, o který je v místnosti tepleji, znamená zvýšení spotřeby energie o 6 %. Optimální teplota pro místnosti, v nichž se žije, je přitom 22 stupňů Celsia, v koupelně může být o 2 stupně více, v ložnici naopak méně. Jedině teplota kolem dvacítky vám totiž zajistí příjemný a klidný spánek. Zbytečně pak není třeba přetápět chodby, předsíně, kde dlouhodobě nepobýváte. V době, kdy jste v práci, může být v domě či bytě jen 17 °C, při dlouhodobější nepřítomnosti ještě o dva stupně méně.

Autor: Shutterstock

Doporučené teploty v jednotlivých místnostech:

obývací pokoj: 20–22 °C

kuchyně: 20–22 °C

ložnice: 18–20 °C

dětský pokoj: 20–21 °C

koupelna: 22–24 °C

chodba: 17–19 °C

zádveří: 15 °C

Zdroj: E.ON