Největší kus koláče z nákladů průměrné české domácnosti na energie ukousne vytápění (50 až 80 %), v závěsu za tím ohřev vody (15 až 30 %) a svícení a chod domácích spotřebičů (10 až 20 %). I od toho se odvíjí snaha českých domácností, jak ušetřit. Zateplují, izolují a snaží se nakupovat úsporné spotřebiče a zdroje světla.

VELKÉ VĚCI

Vliv na účty za energie mají samozřejmě velké věci, jakými jsou např. právě dobrá izolace domu, ale třeba i tepelné čerpadlo, solární kolektory apod. Vysoké vstupní náklady se v úsporách časem vrátí a navíc se zvýší i pohodlí vašeho bydlení. Dále je tu možnost menších investic, jakými jsou již zmíněné úsporné spotřebiče, myčkami, pračkami a chladničkami počínaje přes trouby a televizory a ohřívačem vody či klimatizací konče. Patří sem i termostaty pro topnou soustavu, úsporné vodovodní baterie, úsporné světelné zdroje a samostatnou kapitolou jsou samozřejmě moderní řídicí systémy (na vytápění, stínění apod.), které za vás hlídají, že nepřijdete o pohodlí, ale také nebude energie zbytečně vynakládána.

Autor: Shutterstock

DROBNÉ, ALE ÚČINNÉ

Existuje ale i možnost drobných opatření, která nic nestojí, a přitom mohou významně ubrat z částky vynaložené za energie. Patří mezi ně zhasínání v místnostech, kde nepobýváte, nepřetápění obytných prostor (25 stupňů je draze zaplacená možnost běhat po bytě v trenkách a třeba v ložnici je to pro spánek nevhodné). A možná vás některé z našich tipů překvapí. Napadlo vás třeba, že vodou z uvařených vajec můžete zalít květiny?

NAPADNE VÁS TO?

* „Starou“ vodou z rychlovarné konvice zalijte květiny. Podobně využijete jakoukoli vodu z oplachu zeleniny či ovoce (stačí dát do dřezu mísu), ale i vodu po vaření vajec.
* Zavírejte vodu, když si čistíte zuby, holíte se i když se mydlíte ve sprše.
* Ohříváte-li vodu na jeden šálek kávy, neplňte konvici po okraj. Veškerá energie spotřebovaná na ohřev vody, kterou nevyužijete, přichází vniveč.
* Nemáte-li indukční varnou desku, ohřívejte vodu na těstoviny či polévku v rychlovarné konvici. Je to rychlejší a energeticky méně náročné.
* Vaříte-li s pokličkou, uspoříte až 2/3 energie. Poklička však musí na hrnci „sedět“.
* Pečete-li pokrm v troubě, neotvírejte zbytečně dvířka, uchráníte tím až 20 % energie.
* Nezakrývejte radiátory závěsy, záclonami, nábytkem ani prádlem.
* Nepřetápějte! O stupeň nižní teplota znamená o 6 % nižší spotřeba energie. V obýváku k pohodě stačí 20 oC, v kuchyni i 18. Tam, kde nepobýváte, může být jen 15 stupňů.

Autor: Shutterstock

JAK ŠETŘÍME ENERGIÍ?

95 % přibližně tolik Čechů ve své domácnosti šetří energie

75 % z nich k tomu využívá nákupy energeticky úsporných spotřebičů, 71 % nakupuje také na úsporná svítidla

82 % českých domácností spoří energie především kvůli finanční úspoře, 18 % je množství lidí, které k úsporám motivuje ochrana životního prostředí

59 % lidí považuje za nejvýhodnější způsob úspor energií výměnu oken, 58 % vidí nejvyšší účinnost v zateplení domu, 57 % domácností jde za úsporou tím, že pořizuje úsporné spotřebiče

Zdroj: Průzkum společnosti E.ON

„Vybavili jsme si domácnost moderními spotřebiči, které jsou nejen bezpečnější, ale mají i nižší spotřebu energie. Ať jde o pomocníky v kuchyni nebo o pračku či myčku. Regulujeme si i teplo v místnostech, a energie se snažíme šetřit i při údržbě.“říká Dalibor Janda, zpěvák, textař a hudební skladatel.