Právě s ohledem na to, že nabídka nových bytů je v hlavním městě poměrně široká, je při výběru vhodné myslet nejen na cenu. I zdánlivé detaily mohou život v novém domově učinit komfortnější, nebo naopak přinášet každodenní zklamání.

PÁTREJTE V LOKALITĚ

Samozřejmě se cení v první řadě lokality v centru či v širším centru metropole, zároveň ale u trvalého bydlení uvítáte poklid a dostatek zeleně v okolí. Zaměřte se také na infrastrukturu v místě, dostupnost obchodů, škol nebo sportovišť. Velmi důležitá je ovšem blízkost městské hromadné dopravy, která vám i vašim blízkým usnadní jakékoli cestování – ať už do práce, nebo za zábavou.

VAŠE ÚTOČIŠTĚ

Pokud jste našli takový projekt, je potřeba jít v nárocích dál. Při výběru konkrétní bytové jednotky, ať už je jakékoli dispozice či velikosti, se ohlížejte na to, jak je řešena. Ani u nejmenších bytů se dnes nemusíte vzdávat balkónu či terasy. Ty oceníte nejen v teplém období roku, kdy nabídnou služby další obytné místnosti „navíc“. Zabývejte se tím, jak je řešen interiér. Zda nabízí dostatek úložných prostor, zda předsíň nebo koupelna svou velikostí odpovídá potřebám početnější rodiny, zda na sebe jednotlivé místnosti vhodně navazují. Pokud se vám zdá určité řešení nepraktické, ptejte se na možnosti klientských změn v projektu. Přece jen – budete tu mnoho let bydlet jen vy, případně vaše rodina! Měli byste se tu cítit jako doma, tedy co nejlépe.

TŘEŠNIČKA NA DORTU

Mezi parametry hledání není od věci zařadit i výjimečnost bytového projektu jako takového, tedy architektonický styl. Proč bydlet v novodobém paneláku? Moderní stavby tohoto druhu již často staví na spolupráci s renomovanými architekty, kterým se naštěstí daří vytvářet skutečně výjimečná místa pro život. Bytový dům tak díky jejich fantazii může připomínat třeba zaoceánskou loď…           

BYDLENÍ PODLE PÍSMEN?

Nezapomeňte při výběru na důležitý parametr, jakým je energetická náročnost budovy. Obdobně jako na energetickém štítku třeba na domácí chladničce se i zde setkáte se stupnicí značenou písmeny A (nejúspornější) až G (energeticky nejnáročnější, tudíž na provoz nejdražší).