UKLÍZEJTE PRAVIDELNĚ

Není třeba běhat po bytě každou hodinu s hadrem a vysavačem, je však třeba uklízet pravidelně, na utírání prachu používat vlhkou textilii a k vysávání využívat vhodný vysavač. Na trhu je mnoho typů, které jsou vyvinuté pro domácnosti s alergiky. Mají především vysoce kvalitní filtry, které vysají i mikroskopické částice.

ZVÍŘATA NEMUSÍ DO ÚTULKU

Častá domněnka, že by se alergici měli zcela vyvarovat chovu domácích mazlíčků (týká se to těch se srstí), je mylná. Zvířecí alergeny jsou obsažené v srsti zvířat. Existují přípravky pro zvířecí hygienu, které je eliminují přímo u zdroje, důležitý je pak úklid prostoru, v němž žijí. Rozumné samozřejmě není zvát čtyřnohé chlupaté miláčky do postele

VĚTREJTE A DOMA NEKUŘTE

Domácnost s alergiky by měla být zcela samozřejmě nekuřácká. Nedoporučuje se ani přílišné využívání osvěžovačů vzduchu apod. Nutné je pravidelné větrání a s ním spojené udržování přijatelné vlhkosti vzduchu (40 až 60 %). Vyšší vlhkost totiž podporuje vznik plísní, jejichž spory jsou dalším významným a nebezpečným alergenem.

MODERNÍ PRANÍ

Ohled na možné alergie berou i současní výrobci praček, sušiček a pracích prostředků. Pračky a sušičky disponují programy vyvinutými přímo na praní prádla určeného pro citlivé jedince. Prací prášky, gely či aviváže rovněž můžete vybírat ze sortimentu s tímto zaměřením. Prádlo by mělo být vždy dobře vymácháno a alergeny účinně ničí i žehlení s pomocí páry.

STAREJTE SE O LŮŽKO

Roztočům se nejvíce daří v posteli. Mají tu totiž ideální prostředí: teplo a vlhko. Lůžko nezastýlejte, lůžkoviny větrejte a pravidelně měňte, doporučuje se v intervalu týden až 14 dnů, polštáře a peřiny nechejte vyčistit co čtvrt roku. Využít lze také antialergických materiálů na lůžkovinách i matraci, k dostání jsou i speciální materiály pro roztoče neprostupné.