Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pozor! Tyto věci octem nikdy nečistěte, nebo si je zničíte!

/
  • Ocet je levný a šikovný pomocník. Některé věci ale může místo vyčištění spíš poškodit.
    Ocet je levný a šikovný pomocník. Některé věci ale může místo vyčištění spíš poškodit. (shutterstock.com)
    25. dubna 2016 ● 06:00

    Ocet považován za nejlepšího přítele správné hospodyně. Dokáže si poradit s čištěním i s pachy, pokud pochopitelně pomineme jeho nezastupitelnou roli při přípravě jídel. Přesto ale existují věci, které si s octem nerozumějí, a pokud byste je chtěli octem čistit, můžete je i zničit. Které to jsou?

  • 1.

    Žehlička

    sss
    Autor: Shutterstock.com

    Ocet odstraňuje dobře vodní kámen, a tak se občas můžete setkat s doporučením využít ho i při čistění žehličky. Nalít, nechat napařit a je hotovo. V případě žehličky je ovšem lepší volit šetrnější způsob. Ocet je prostě kyselina a v žehličce může některé části uvnitř naleptat nebo poškodit. Žehličku vždycky čistěte podle pokynů výrobce.

  • 2.

    Skvrny od trávy, krve a inkoustu

    ...
    Autor: profimedia.cz

    Zatímco skvrny od ovoce nebo od potu jdou octem vyčistit snadno, jiné na něj nereagují. Jde o fleky od trávy, krve nebo inkoustu a také třeba od zmrzliny. Pokud na ně použijete ocet a budete je třít, můžete je do látky ještě více zažrat nebo si ji zničit. Na tyto skvrny zkuste mýdlo s jelenem, žlučové mýdlo nebo přípravky před praním. Poradí si s nimi mnohem lépe.

  • 3.

    Syrové vejce

    Jaké tajemství skrývají vločky Jennifer Aniston?
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se vám rozbilo syrové vajíčko, neberte si při čistění potřísněné věci na pomoc ocet. Ten totiž bílkovinu srazí a její odstranění bude pak mnohem složitější.

  • 4.

    Žula, mramor a další přírodní kameny

    chlapec, kuchyně, kuchař, vaří, dítě
    Autor: Shutterstock

    Kuchyňské desky, obklady, schodiště, podlahy, terasy – tam všude se s oblibou uplatňuje používání přírodních kamenů. Jednou z jeho výhod je odolnost, ale pozor – kyselina je jedním z prostředků, který jeho odolnost právě snižuje. Nasákne se do pórů, poškodí strukturu a může vytvořit skvrny a šmouhy, kterých se již nezbavíte. Kámen čistěte ideálně vlažnou vodou a případně nějakým neutrálním čisticím prostředkem.

  • 5.

    Dřevo

    Když si koupíte sandály, nejprve je doma prozkoušejte v ponožkách, abyste věděli, kde bude případně kámen úrazu.
    Autor: Shutterstock.com

    Ani dřevo není vhodný adept na čištění octem. I když někteří s ním mají dobré zkušenosti a tvrdí, že podlahám dodá správný lesk, jiní zase varují, že poškozuje povrchovou úpravu. Pokud chcete ocet vyzkoušet na podlaze, vyzkoušejte to raději někde na malé ploše na místě, které není příliš na očích.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy