Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nebojte se orchidejí! Jak vybrat tu správnou, která vám pokvete řadu let?

/
  • Phalaenopsis potřebuje světlé stanoviště u okna, ale nesmí na něj táhnout, ani by se neměl se okna dotýkat, jinak mu opadají květy.
    Phalaenopsis potřebuje světlé stanoviště u okna, ale nesmí na něj táhnout, ani by se neměl se okna dotýkat, jinak mu opadají květy. (Shutterstock.com)
    19. dubna 2016 ● 06:00

    Také jste možná několikrát zažili, že jste si v obchodě vybrali překrásnou orchidej, ta kvetla, kvetla, po pár měsících ale začala chřadnout a uhynula. A když se vám to stalo poněkolikáté, možná jste na pěstování orchidejí zanevřeli. A přitom není vůbec důvod! Pokud si správně vyberete rostlinu pro váš byt, může vám dělat společnost mnoho let. Jakou si tedy zvolit?

  • 1.

    Pořiďte si šlechtěné druhy

    Video
    Video se připravuje ...

    Vyberte si orchidej, která se hodí přesně do vašeho bytu 

    Zatímco dříve byly orchideje známkou toho, že patříte mezi zkušené a zručné pěstitele pokojovek, a potřebovaly téměř skleníkové prostředí, dnes existují druhy, se kterými si poradí i začátečníci. "Existují vyšlechtěné druhy, které jsou přizpůsobeny tak, aby vydržely v bytě, aby vydržely sušší vzduch, aby zvládly i eventuální přehmaty nepříliš zkušených pěstitelů," vysvětluje Romana Rybková, kurátorka tropických rostlin pražské botanické zahrady. "Šlechtí se, aby dlouho kvetly, aby květy dlouho vydržely, byly zajímavě barevné a podobně."

    Květinu vybírejte vždy podle místa, kde ji chcete mít. I když jsou šlechtěné, většina z nich bude spokojena na místě, které se nejvíce podobá jejich původnímu stanovišti v přírodě. Ne všechny tedy snesou například přímé slunce po celý den. Které druhy si tedy pořídit na slunná okna? A kterým prospěje léto na balkoně?

  • 2.

    Světlé stanoviště u okna, kam nesvítí slunce celý den

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Můrovec (Phalaenopsis)

    Vyhovuje mu rozptýlené světlo nejlépe na okenním parapetu. V přírodě rostou ve stínu stromů, takže přímé slunko na jižním okně jim snadno spálí listy. Dařit se jim bude například na západním nebo východním okně. Potřebuje hrubší substrát a dobrou drenáž. Rostlina nemá ráda přemokření. Ideální je jednou za týden ji namočit, aby substrát nasákl, a nechat ji okapat. Také nemá ráda průvan.

  • 3.

    Jižní okna a slunce po celý den

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Cattleya

    Naopak cattleya si bude sluníčko užívat a doslova se na něm vyhřívat. V přírodě roste vysoko na stromech nebo na skalách. V zimě bude vyžadovat teploty od 15 do 20 stupňů a vysokou vlhkost vzduchu. V té době nasazuje na květy, a tak potřebuje i více světla. V době, kdy nekvete, snese klidně i teploty do 30 stupňů. Také ona bude nejraději, když zcela vyschlý substrát ponoříte do vody a poté necháte odkapat.

  • 4.

    Verandy a zimní zahrady

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Člunatec (Cymbidium)

    Před teplem bytů dávají tyto rostliny přednost verandám nebo zimním zahradám. V zimě jim stačí 10 až 12 stupňů ve světlé místnosti, v létě jim bude dobře v polostínu, kde je dostatek čerstvého vzduchu. Na rozdíl od většiny orchidejí ji raději zalévejte, než celou namáčejte – ale střídmě.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy