Dům obývala babička s dědečkem. Dcera Eva se však brzy po rozvodu do domu vrátila i s vnučkou. Vzhledem k tomu, že Eva se musela otáčet, aby sebe a dceru uživila, vnučka vyrůstala víceméně s babičkou a dědou ve spodním patře, kde si také hodně zvykla. Babička Jaroslava je v důchodu, ale v rodině má určitě hlavní slovo. Ráda pracuje na zahradě, čte, luští křížovky a řídí celou rodinu. Dcera Eva vystudovala nábytkový design, ale pracuje jako floristka v malém květinářství. Patnáctiletá vnučka Evička chodí do deváté třídy a chtěla by jít studovat cestovní ruch... Mezi její koníčky patří hudba a kosmetika. Rodina má ještě psa, kterého po zhlédnutí reportáže na Primě zachránila z útulku.

Video
Video se připravuje ...

Jak se žije třem generacím v jednom domě? Prima TV

Dům je starý, ale dokud žil dědeček, byl precizně opravovaný. Dnes se o to ženy pokoušejí samy. Žádná větší rekonstrukce zatím v domě neproběhla. Rodina si přeje pokojík pro vnučku, který je nutný hlavně proto, že se chystá na střední školu a nemá žádné zázemí ke studiu. Juniorský pokoj spojený se společenskou místností by měl sestávat z koutu na spaní, na učení a na odpočinek. Vnučka má jasnou představu o přeměně, líbí se jí „vintage“ styl a bílé nebo světlé barvy. Babička preferuje venkovský styl, ale přestavba bude pro vnučku.

K dispozici mají 3 pokoje, ve kterých se tak trochu střídají podle potřeby a situace.
Autor: Prima TV

Proměníme tedy pokojík pro vnučku, ale také upravíme ložnici a obývák. Jen chtějí zachovat knihy z knihovny, zejména řadu encyklopedií a babiččino křeslo.

A jak se na proměnu dívají designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný?

„Proměna byla poměrně rozsáhlá. V podstatě jsme dali do pořádku celé spodní patro domu. Ložnici, dětský pokoj, obývací pokoj a částečně i vstupní chodbu. Od samého začátku nám bylo jasné, že nechceme nic bourat ani stavět. Dispozici jsme neměnili. Na tom jsme se shodli. Chvíli jsme řešili, jaké bude materiálové a barevné schéma, aby vyhovělo třem generacím v domě."

Video
Video se připravuje ...

Jak prbíhají první úpravy v domě a s čím se designéři potýkají? Prima TV

Z technického hlediska byly problémem zejména elektrické rozvody po domě, které vlastně neexistovaly. Největší výzvou bylo dokázat najít jednotící linii pro interiér, která by dokázala vyhovět všem třem generacím obyvatelek domu. Nechtěli jsme, aby to byly tři různé pokoje s různými designy, ale aby byly vzájemně sladěny a zároveň naplnily očekávání všech žen.

Vnučka má jasnou představu o přeměně, líbí se jí „vintage“ styl a bílé nebo světlé barvy. Babička preferuje spíše venkovský styl.
Autor: Prima TV

Rekonstrukce spodního patra domu je velmi klasická s moderními detaily. Nepouštěli jsme se do žádných exhibicí. Naopak jsme se snažili výrazově velmi umírnit. Měli jsme na paměti dva věkové extrémy v domácnosti – babičku a teenagerku. A je jsme se snažili designově sblížit. Proto i zvolené barvy a materiály odpovídají této snaze. Použité barvy: bílá, černá, dřevo, světle šedá a okrajově i růžová. Abychom nezpůsobili velký šok, ponechali jsme mnoho původních věcí, ke kterým měly dámy citový vztah.“

Video
Video se připravuje ...

Premiéru dalšího dílu nové série Jak se staví sen uvidíte v sobotu 28. května v 17.35 na Primě. Prima TV

 

Premiéru dalšího dílu nové série Jak se staví sen uvidíte v sobotu
28. května v 17.35 na Primě.