Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Květen, měsíc okurek! 5 osvědčených tipů, aby byla vaše úroda bohatá

/
  • ...
    ... (Shutterstock.com)
    17. května 2016 ● 06:00

    Když minou Pankrác, Servác, Bonifác, nastává pro řadu zahrádkářů čas okurek. Na zahradu se mohou vyndat předpěstované sazenice, vysévat lze i semínka. Jak na okurky, aby byla vaše úroda letos bohatá?

  • 1.

    Správná půda

    Zavařit okurky není žádná věda. Nebojte se toho a zpracujte svoji sklizeň.
    Autor: Profimedia.cz

    Před sázením nebo setím připravte záhony. Okurky mají rády hlinité a humózní půdy. Vhodné je dodat do záhonu například chlévskou mrvu a doplňkové minerální hnojivo. V průběhu růstu ovšem už nehnojte. Před výsevem nebo výsadbou nepoužívejte prostředky na hubení plevele, okurky jsou na zbytky z herbicidů velice citlivé.

    Tip: výsev na vodu

    Zkuste letos takzvaný výsev na vodu. Motyčkou udělejte na záhonu mělkou rýhu. Do ní nalijte vodu, počkejte, až se vsákne, a nasypte semena. Poté zahrňte rýhu suchou zeminou. Další zálivka není nutná, ale rozhodně neškodí.

  • 2.

    Správná odrůda

    Okurky jsou ideální zeleninou pro zavařování.
    Autor: Profimedia.cz
    Dobře si také rozmyslete, jakou zvolíte odrůdu okurek. Někteří lidé nemají rádi hruboostné odrůdy, protože píchají a jejich sklizeň je tak trochu náročnější. Tyto okurky však mnohem lépe snášejí střídání teplot a chladnější počasí. Po chladném šoku se dokážou rychle vzpamatovat. Oblíbená odrůda je Regina F, která je také odolnější proti okurkové plísni. Další oblíbené odrůdy jsou Admire F1, Jitka F1 a Lada F1.

    Pro teplé oblasti jsou vhodné jemnoostné nakládačky, například odrůdy Fatima F1, Bohdana F1, Karolina F1 nebo Milena F1.

  • 3.

    Vsaďte na černou

    Okurková sezona je tu!
    Autor: Shutterstock.com
    Záhony můžete přikrýt černou netkanou textilií. Pomáhá totiž udržovat stabilní teplotu, pomáhá v boji s plevelem, zároveň ale propouští vodu.

    Tip: Nevysazujte je do záhonů, kde jste předtím měli brambory nebo jahody. Naopak vhodné jsou záhony po hrachu, cibuli, pórku, fazolích, košťálovinách a řepě.

  • 4.

    Zkuste pěstování na síti

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Dobré výsledky má i vertikální pěstování (Vertiko systém). Porost je lépe provětráván, listy rychleji osychají, snadnější je i chemická ochrana. Okurky jsou zdravější a začínají dříve plodit. Tato konstrukce se hodí také do zahrad těch, kteří nedisponují přemírou místa. Na dřevěný rám nebo svisle postavené latě asi 2 m od sebe dáme pletivo s velikostí ok nejlépe 10 x 10 cm. Výška konstrukce je asi 1,5 metru. Rostliny musíme od začátku navádět do jednotlivých ok sítě.
  • 5.

    Zalévání

    Okurková sezona je tu!
    Autor: Shutterstock.com
    Studená voda je pro okurky naprosto nevhodná, stejně tak ji nemají rády lilek, papriky nebo melouny. Místo zalévání z hadice raději zavlažujte odstátou vodou. Zalévejte ke kořenům, nikoliv na listy, tím podporujete tvorbu plísně.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy