Zajištění tepelného komfortu, tedy stavu, kdy se člověk cítí i za extrémních venkovních podmínek ve svém obydlí příjemně, lze vhodnou tepelnou izolací fasády domu, střechy i podlah. Kromě odpovídající tepelné izolace musí být plášť budovy také vzduchotěsný, aby zabránil neregulovanému proudění vzduchu ať už teplého v létě nebo chladného v zimě. Zapomenout se nesmí ani na odpovídající stínění oken,“ říká Ing. Karel Sedláček, Ph.D., manažer technické podpory Divize ISOVER společnosti Saint-Gobain.

Tipy jak dosáhnout ideální teploty v přehřívaném bytě nebo domě:

1) Pozvěte si projektanta

V případě, že se rozhodnete posílit vaši současnou izolaci, pozvěte si projektanta ze stavební firmy ve vašem regionu. Ten si daný prostor obhlédne, zjistí, zda již máte nějakou izolaci a zda je dostatečná. Prohlédne si také konstrukci bytu nebo domu nabídne vám řešení, které vám pomůže zajistit ideální tepelný komfort. Na trhu je mnoho řešení, ale ne všechna jsou ideální pro vaši nemovitost. Navíc výrobci neustále přichází s inovativními postupy, které, vám ušetří peníze i čas.

2) Není izolace jako izolace

Abyste vybrali správnou izolaci, je nutné posuzovat její tepelněizolační vlastnosti. Důležitý je hlavně materiál, z něhož je izolace vyrobena. Výběr materiálu bychom pak měli přizpůsobit tomu, jakou část nemovitosti zateplujeme. Uchránit své obydlí před unikajícím teplem můžete především minerální vatou nebo pěnovým polystyrenem. Ten zásadní rozdíl mezi pěnovými a vláknitými izolačními materiály je ten, že vláknité materiály mnohem lépe propouští vodní páru. Vybrané materiály, pracovní postupy i instruktážní videa najdete na www.isover.cz.

3) Jak vybrat izolaci?

Minerální vatu lze použít v případě, že její použití je výhodnější než jiné alternativy. Hlavní výhodou jsou její tepelné, akustické i protipožární vlastnosti. Dle typu vláken lze dělit minerální izolace na skelné či kamenné.

Pěnový polystyren má svou silnou stránku především v pevnostních parametrech. Nejčastěji se s ním můžeme setkat u zateplení fasád, plochých střech či podlah. Pěnové polystyreny také se vyznačují zvláštní strukturou – vzduch je v nich uzavřen v malých komůrkách, v nichž téměř nedochází k přenosu tepla prostřednictvím proudění vzduchu.

Autor: Isover

Minerální izolace -  ISOVER NF 333

Výborné tepelné vlastnosti mají především "šedé" polystyreny, které obsahující částice grafitu, který odráží teplo zpět k jeho zdroji a tak zvyšuje izolační účinek. Používají se na fasády, ploché střechy a do podlah, kde je požadován maximální účinek na minimálním prostoru.

Autor: Isover

Šedý polystyren ISOVER EPS GREYWALL

Minerální izolace funguji na principu uzavření vzduchu mezi vlákny, který izoluje stejně dobře, jako vzduch uzavřený v bublinkách pěnových izolačních materiálů.

Autor: Isover

Skelná izolační vlna ISOVER EVO

4) Obytný prostor musí být dokonale vzduchotěsný

Kromě odpovídající tepelné izolace musí obytný prostor také vzduchotěsný, aby zabránil neregulovanému proudění vzduch. Propustné praskliny a spoje trvale působí nepříjemný pocit uvnitř domu či bytu. Dnes již existují řešení, která prokazují, že „dýchající budova“ je mýtus.

Instalace vnitřní izolace je rychlý způsob, jak zvýšit komfort bydlení. Systémy RIGIPS vyvinuté pro toto použití kombinují lehkou kovovou konstrukci se snadnou instalací a vysokou úroveň tepelné izolace.

Krok 1: Po upevnění kovových příček RIGIPS k podlaze, stěně a ke stropu, instalujte svislé příčky.

Autor: Isover

Krok 2: Překryjte ISOVER VARIO KM Duplex UV 10–15 cm. Pomocí pásky ISOVER VARIO KB1 vytvořte vzduchotěsný spoj. Napojení stěny a podlahy spojte tmelem ISOVER VARIO DS tak, aby byla konstrukce vzduchotěsná.

Autor: Isover

Krok 3: Vzduchotěsně utěsněte průchodky s pomocí ISOVER VARIO MultiTape SL. Pro utěsnění různých instalací je ideální tmel ISOVER VARIO DS.

Autor: Isover

5) Nezapomeňte na vhodné stínění oken

Nezapomeňte se zaměřit na proudění tepla u oken.  Pro lepší tepelnou pohodu se hodí stínící technika v podobě rolet nebo žaluzií. I v tomto vám může projektant poradit.

Co je tepelný komfort?

Tepelný komfort neboli tepelná pohoda znamená dosažení takových tepelných poměrů, kdy člověku není ani chladno, ani příliš teplo – člověk se zkrátka cítí příjemně. Ideální teplota v místnosti pro člověka je 20 – 23 stupňů Celsia, ale je to subjektivní. Mezi ty nejdůležitější faktory, které ovlivňují tepelnou pohodu, patří kromě teploty vzduchu, také rychlost proudění vzduchu a relativní vlhkost vzduchu, která by se měla pohybovat v rozmezí 30 - 70 %. Úroveň komfortu ovlivňuje dokonce i rozdíl v teplotě vzduchu v místnosti a okolních povrchů (podlahy, zdí, stropu a oken). Čím menší je tento rozdíl teplot, tím větší je pocit komfortu a pohody.