Šance, že letní bouřka zkazí odpoledne na koupališti, je zatím letos větší než obvykle. Stejně ale roste i pravděpodobnost, že kvůli škodám z větru a přívalu deště budou lidé muset volat pojišťovnu. Jejich operátoři v Česku řešili za první polovinu roku skoro 24 tisíc živelních škod za celkem 1,2 miliardy korun. Proti  loňsku je to dvojnásobek. A to je v Česku pojištěný jen každý druhý byt a každý třetí dům. Skutečné škody tak budou výrazně vyšší.

Léto je navíc rizikové i z dalšího důvodu. Zatímco vysoké teploty lákají lidi ven, prázdné byty naopak táhnou zloděje dovnitř. Proti nezvané návštěvě je pojištěno 81 % těch, kdo se pro podobnou smlouvu rozhodnou. Samozřejmě, papír zloděje nezabrzdí. Je tak potřeba myslet i na kvalitní zajištění všech cest, kudy může nezvaná návštěva vniknout dovnitř.

A pobyt u vody se nemusí vyplatit ani v případě, že sousedům třeba praskne hadice od pračky, a majitel tak nemůže následky havárie řešit okamžitě. Vytopení sousedem je nejčastější škoda, hlášená obyvateli pojištěných  bytů.

Co dalšího vyvolává u Čechů strach o střechu nad hlavou? Polovina lidí se bojí záplavy, zkratu každý třetí. Proti úderu blesku se smluvně chrání pětina lidí. Pojištění občanské odpovědnosti, kterému se lidově říká pojistka „na blbost“, je podle pojišťoven stále ještě nedoceněný produkt.

Co ale Češi podceňují nejčastěji, je cena vlastního majetku. Vybavení domácnosti nejčastěji ohodnotí na 300 tisíc korun. Pojistka pak vyjde asi na 900 Kč ročně. Jenže podle statistik českých pojišťoven byla taková smlouva uzavřena před 9 a více lety. A za tu dobu se u řady lidí majetek rozmnoží – třeba o nový počítač nebo drahý šperk – nebo naopak ztratí hodnotu. To už ale stará smlouva často zohlednit nedokáže.

Navíc si lidé pletou pojištění nemovitosti, tedy samotné stavby, a vlastní domácnosti, tedy vybavení. Jiří Paták, výkonný ředitel společnosti Chytrý Honza, upozorňuje, že se vyplatí sjednat obě smlouvy najednou. „Pojišťovny poskytují slevy při pojištění obou věcí současně. Jako klient uspořím řádově 5-10 %.“ Kdo chce ušetřit ještě víc, sjedná si pojistku z domova přes počítač. „ Pojišťovna šetří náklady, a proto ji může nabídnout levněji než na pobočce,“ dodává Paták. Pokud chcete ušetřit ještě více, sjednejte si pojištění přes Chytrého Honzu se slevou 10% při zadání: promo kódu BLESK.

Ceny pojistek se totiž mohou podle situace lišit i o několik tisíc korun ročně. Pro příklad: byt v Praze, 70 m2, pojištění nemovitosti i domácnosti. Pojistka vyjde zájemce v průměru na 3100 Kč ročně. Podle pojistné částky a zvolených připojištění to ale může být v rozpětí od 1250 Kč do 7500 Kč. U domu ve středních Čechách o rozloze 180 m2 je průměr 4500 Kč.

Vyplatí se taky pečlivě prostudovat podmínky smlouvy. Pojištění se třeba obvykle vztahuje jen na předměty přímo v domě nebo bytě. Pokud je člověk z domácnosti odnese, ochrana zaniká. A na příklad ukradené kolo z kočárkárny pojistka taky většinou nezahrnuje. Na místo, kde bylo uložené, má totiž (na rozdíl třeba od sklepa pro jednu rodinu) přístup víc lidí.