Znáte to nejspíš také. Pokud jste se tedy zrovna nenastěhovali do novostavby nebo pokud vaše koupelna, případně kuchyň, neprošly v posledních týdnech radikální rekonstrukcí. Původně sněhobílý silikon, který brání tomu, aby voda zatekla za vanu, sprchový kout či dřez, změnil úplně barvu. Dostal nažloutlý nebo načernalý odstín. A navíc ještě popraskal a začal se odchlipovat.

Proč právě obnovovač silikonu Ceresit Re-New?

I když je v dnešní době nabídka všech možných čisticích prostředků skutečně široká, se zašlými spárami si příliš poradit nedokážou. Jediným řešením tak bylo původní silikon odstranit a nahradit ho novým. To je však poměrně obtížné a málokdo se do toho pustí. Proto jsem zajásala, když jsem zjistila, že je na trhu obnovovač spár Ceresit Re-New, který by spárám měl vrátit původní krásu snadno, rychle a téměř bez práce. A rozhodla jsem se výrobek vlastnoručně vyzkoušet ve své koupelně.

Za cenu pohybující se okolo stovky si domů přinesete tubu o obsahu sto mililitrů se stoprocentním silikonovým tmelem, která by měla vystačit na pět až sedm metrů spár. Výhodou je, že pro aplikaci nepotřebujete už žádnou nanášecí pistoli ani jiný přístroj, samotná tuba totiž funguje jako aplikátor. Aplikace je tak skutečně snadná a zvládne ji každý. Silikon je bez jakéhokoliv zápachu a relativně rychle zasychá, už po šesti hodinách od aplikace je stoprocentně vodotěsný a omyvatelný. A co se mi obzvlášť líbí, měl by být mnohem odolnější proti plísním. Což zjistím za pár měsíců.

A jak si Ceresit Re-New se zašlým silikonem poradil?

Výrobek jsem vyzkoušela v klasické panelákové koupelně, která už má svá nejlepší léta za sebou. A musím konstatovat, že mě příjemně překvapil. Spáry okolo mé vany jsou skutečně zase jako nové. K původnímu silikonu dokonale přilnul, opravil narušená místa, zacelil praskliny, kterými mi při sprchování za vanu zatékala voda. Barva spár je zase čistě bílá a musím říct, že tato zdánlivá drobnost výrazně změnila vzhled koupelny k lepšímu. Našel se ale i drobný zápor. Jaký, to se dočtete na konci. Stačilo by ale asi jen lépe číst instrukce a postupovat přesně podle nich.

Do práce jsem se pustila až večer, když mi usnula dcera, která by mi jinak určitě moc ráda při renovaci spár pomáhala. Místa v rozích, kde se vyskytovala plíseň, jsem nejdřív postříkala prostředkem proti plísním. Spáry jsem pak jen vlhkým hadříkem důkladně otřela, abych je zbavila případných usazených nečistot. Na oschlý původní silikon jsem pak nanesla vrstvu nového tmelu. Aby ale byla stejnoměrná, je třeba po celou dobu aplikace vyvíjet pokud možno stejný tlak. V dokonalém vyhlazení mi pomohla stěrka, která je součástí aplikátoru. Místo na konci, kde jsem to s tmelem přehnala, jsem snadno otřela mokrou houbičkou. To udělejte všude, kam se tmel dostal nedopatřením. Pak už jsem šla spát, a když jsem ráno vstala, byl silikonový tmel dokonale zaschlý, což jsem si ověřila dotykem.

Na jednu věc si ale musíte dát pozor. Před samotnou aplikací doporučuji nejdřív obsah tuby důkladně sklepat směrem ke špičce s aplikátorem, jinak se vám, stejně jako mě může stát, že narazíte na komplikaci v podobě bublin, kvůli kterým se vám nepodaří tmel nanést bez přerušení. Když už se vám to ale stane, nelekejte se. Takové místo snadno opravíte prstem namočeným v mýdlové vodě.