Jako pracující matka s malým batoletem samozřejmě vítám každou možnost, jak si ulehčit vaření. Nechci, a vlastně ani nemůžu, trávit v kuchyni příliš času. Není proto divu, že mě přístroj, o kterém výrobce tvrdí, že nahradí 12 kuchyňských pomocníků, zaujal natolik, že jsem chtěla osobně zjistit, zda je to pravda. A musím říct, že jsem byla příjemně překvapena.

Pokud ho doma máte, nepotřebujete už další spotřebiče, jako je třeba mixér, váha, šlehač, hnětač, mlýnek, kuchyňský robot, tyčový mixér, parní hrnec, a vlastně ani sporák. Nemusíte dokonce už ani krájet a strouhat. To vše totiž Thermomix  hravě zvládne. A nepotřebujete dokonce už ani kuchařky. Základní recepty jsou totiž nahrané na přiloženém čipu, další pak najdete v online databázi s názvem Cookidoo. Po přihlášení na platformu si navíc můžete naplánovat, co budete vařit v příštích dnech a vytvořit si nákupní seznam všech potřebných surovin.

S čím jsem trochu bojovala, je velikost přístroje. V mé malé kuchyňce nebylo snadné najít místo, kde by mohl být trvale umístěn. Omezuje vás totiž také skutečnost, že při využití všech částí současně je celá sestava poměrně vysoká. Navíc během použití parního systému by měl být prostor nad přístrojem volný, jinak může dojít k poškození horních kuchyňských skříněk.

Thermomix TM5 od společnosti Vorwerk nahradí 12 kuchyňských pomocníků.
Autor: archiv společnosti

Ale teď už k samotnému vaření. Neocenitelnou vlastností Thermomixu  je, že nemusíte pořád stát u plotny, míchat a hlídat obsah hrnce, aby se nepřipálil. Klidně můžete pracovat, číst si, věnovat se dítěti či partnerovi, bavit návštěvu. Přístroj si vše ohlídá sám, a když je vařeno, oznámí vám to nepřeslechnutelným zvukovým signálem. Ten může být někdy až protivný. Pokud totiž přístroj hned nevypnete, připomíná se stále. Frekvenci signálu je ale samozřejmě možné kdykoliv individuálně přizpůsobit.  

Při použití chipu nebo nebo příslušenství Cook-Key vás Thermomix provede celým receptem krok po kroku. Ingredience v případě potřeby nakrájí (naseká), takže nepotřebujete prkénko, ani nůž. Úžasná je také vestavěná váha, která funguje i během chodu. Můžete tak po celou dobu vaření či třeba přípravy těsta vesele odvažovat a přidávat suroviny dle potřeby. Jedinou nevýhodou je, že váží jen po 5 gramech a pokud některou z ingrediencí přisypáváte příliš pomalu, může se stát, že místo 30 gramů svítí na displeji stále 0.

Za ten týden, co jsem přístroj měla doma, jsem samozřejmě neměla šanci vyzkoušet příliš receptů, snažila jsem se ale alespoň otestovat všechny funkce, které má. Asi nejvíc jsem ho ocenila při přípravě krémových polévek. Jediné, co musíte udělat, je očistit zeleninu. Přístroj ji pak už naseká, orestuje, polévku uvaří a dohladka rozmixuje bez vašeho zásahu. Vy už jen můžete servírovat. Stejným způsobem připravíte i oblíbené omáčky.

Ke klasickému ručnímu krájení jsem se naopak vrátila při přípravě zeleninových salátů. Okurku, papriku a rajčata totiž spotřebič naseká příliš nadrobno a já preferuji větší kusy. Výborný je z něj ale například coleslaw a jiné saláty ze zelí, celeru, mrkve, řepy a dalších tvrdších druhů zeleniny.
Nevím, jak vy, ale já úplně nesnáším pracné a dlouhé ruční zpracovávání těsta měchačkou. Proto jsem vážně ocenila funkci hnětení. Tu jsem využila hned několikrát. A to jak při přípravě houskových knedlíků, tak kynutého těsta na slané pletýnky, koblihy, i sladké jidáše.

Co mě ale zajímalo nejvíc, to byla příprava kompletně celého jídla včetně přílohy najednou. I tady mě přístroj příjemně překvapil. Zvolila jsem kuře s oblíbenou svíčkovou omáčkou a knedlíkem podle receptu na chipu. Thermomix  mě celým receptem krok po kroku provedl, sám si nastavil potřebné teploty i časy vaření. Když už se dole vařila omáčka, nad ní v páře okořeněné maso a nad ním ještě knedlík, nemohla jsem se dočkat výsledku. A nebyla jsem zklamaná. Jen barva omáčky byla světlejší, než jsem zvyklá. Zeleninu totiž restuji víc dohněda. Povedla se i další jídla, jako je maso s bramborem a dušenou zeleninou, skvělé bylo i rizoto.

Za zmínku stojí určitě také super rychlý mixer vybavený speciálním nožem, který hravě nahradí mlýnek. Vyzkoušela jsem ho na mandle a oříšky, ale také na krystalový cukr, z kterého udělal nádherně jemnou moučku. Poradil si dokonce i s drobnými zrníčky máku. Z obilí bez problémů namlel mouku, kterou jsem pak použila pro přípravu domácího pečiva. Kostky ledu hravě nadrtil na jemnou tříšť. Jen maso si raději nechám umlít postaru u řezníka. Nože ho totiž nasekají na jemnou fáš, která mi strukturou nevyhovuje.

Nedalo mi to, abych nevyzkoušela také přípravu stále populárnějších rostlinných mlék, jejichž cena v obchodech je bohužel poměrně vysoká. Povedlo se jak to ořechové, tak ze semínek. A úžasný byl i domácí jogurt, smoothie a různé obilné kaše, která ráda snídám. Přístroj také skvěle ušlehal pevný sníh z bílků, připravil šlehačku, i výborné krémy.

Díky Thermomix chipům můžete mít recepty k dispozici přímo ve svém Thermomixu. Přístup k nim ale máte i ze svého telefonu či tabletu.
Autor: archiv společnosti

Nesmím ale zapomenout ani na mytí nádobí, které k vaření samozřejmě patří. Příliš času, ani energie, vás stát nebude. Stačí jen napustit do nádoby vodu, přidat pár kapek saponátu a spustit program. Všechny části se samozřejmě dají dát i do myčky. V některých případech budete ale přece jen muset vzít na pomoc kartáček a pustit se do toho ručně. Zbytků těsta se ze dna nádoby totiž jinak nezbavíte.

A jak bych po týdnu používání přístroje svůj názor na Thermomix TM5 shrnula? Pokud máte v kuchyni místo, chcete ušetřit čas a energii, určitě se vyplatí do přístroje investovat. Plně ho využijí například studenti, osoby žijící samy nebo v páru, ti, kteří vařit vůbec neumí, vaření je moc nebaví, či mu jen nechtějí věnovat příliš času, ale i zdatní kuchaři, kteří mohou plně využít své kulinární znalosti a vykouzlit úžasné vlastní speciality. Ti všichni v podstatě už nemusí zapnout sporák.

Pro mě jako gurmánku, pro níž je vaření navíc od mala koníčkem, je Thermomix úžasným pomocníkem, který nahradí spoustu kuchyňských přístrojů. Navíc je stále po ruce, takže nemusím přemýšlet, kde je který uložený, ani je pracně dolovat z hloubi skříněk.

Při přípravě surovin určených pro další využití v kuchyni, polotovarů, krémových polévek a dalších již výše zmíněných potravin a nápojů, byl nenahraditelný. Pro komplexní využití při vaření pokrmů bych se s ním ale musela víc sžít, upravit si recepty podle svých chutí a zvyklostí. Výhodou je, že pokud budete vařit podle platformy Cookidoo, máte možnost dělat si online poznámky u svých oblíbených receptů a ukládat si je.

Pokud Vás Thermomix není ten pravý pro Vás, podívejte se i na další kuchyňské roboty níže.