Mezi Františkovými a Mariánskými lázněmi leží zajímavý, památkově chráněný statek Salajna. Ještě před několika lety byl na seznamu ohrožených nemovitých památek a po náročné rekonstrukci se stal unikátním místem, které si můžete pronajmout nejen na dovolenou, ale třeba i velkou svatbu. O teplo pro hosty se stará tepelné čerpadlo IVT země/voda , které získává energii z plošného kolektoru umístěného v zahradě pod trávníkem. Kromě vytápění má tepelné čerpadlo na starosti i ohřev teplé vody. Té musí dodat tolik, aby zvládlo uspokojit celé osazenstvo penzionu i v případě, že se vrátí z cyklistické vyjížďky a najednou se vrhne do sprch. 

Autor: IVT

200 let starý statek Salajna, který získal první místo v soutěži Stavby Karlovarského kraje v kategorii zachráněné památky, dokázal moderní technologii tepelných čerpadel velmi chytře využít. Ukazuje, že spojení památkově chráněných budov a tepelných čerpadel je možné, ale hlavně velmi výhodné, protože umožňuje s nízkými náklady vytápět i budovy, které není možné zateplit podle dnešních standardů.

Pro domy, u kterých není možné využít tepelná čerpadla s plošným kolektorem, se nejčastěji využívají systémy získávající energii ze vzduchu. Na českém trhu je jedním z nejprodávanějších tepelné čerpadlo vzduch/voda IVT AIR X, využívající moderní výrobní technologické postupy používané v automobilovém průmyslu. Pro tepelné čerpadlo IVT AIR X byl použit revoluční bezrámový konstrukční systém EPP, kdy jsou jednotlivé komponenty tepelného čerpadla uloženy v blocích, které do sebe zapadají jako puzzle a tvoří tělo tepelného čerpadla. Díky této pokrokové konstrukci je tepelné čerpadlo lehčí, tišší a výroba je mnohem méně časově a energeticky náročná.

Autor: IVT

Prostředky ušetřené při výrobě skříně tepelného čerpadla jsou investovány do nejlepších dostupných kompresorů a výměníků, díky kterým dosahuje celá řada IVT AIR X mimořádně vysokých topných faktorů. V seznamu tepelných čerpadel registrovaných pro kotlíkové dotace mají tepelná čerpadla IVT AIR X nejvyšší sezonní energetickou účinnost (až 203 %) a díky tomu i nejnižší provozní náklady. Oproti levným tepelným čerpadlům s nejnižší energetickou účinností, která jsou v tomto seznamu také registrována, spotřebuje IVT AIR X i o 60 % méně elektrické energie.       

V horkých letních měsících lze IVT AIR X využít i pro chlazení celého domu. U novostaveb je nejjednodušším řešením využití podlahového vytápění GETASYSTEM, které umí topit i chladit. Tento systém má sice nižší výkon než standardní klimatizační jednotky, ale chladí velice komfortně - zcela bez hluku a průvanu.      

Švédská tepelná čerpadla IVT jsou v České republice nejpoužívanější. Od roku 1991 si jich zákazníci pořídili více než 11 000 a kromě rodinných domů vytápí například i celou ZOO v Ústí nad Labem nebo AZ TOWER, který je nejvyšší obytnou budovu v nás. Za 25 let ušetřilo IVT svým zákazníkům na platbách za energie více než 2,1 miliardy korun.

www.cerpadla-ivt.cz