Nabídka rozkládacích postelí či pohovek se stále rozšiřuje. Slouží přitom nejen jako řešení pro příležitostné spaní návštěv, ale i k plnohodnotnému spaní trvalému. Vždyť např. v garsonkách je rozkládací pohovka často jedinou možností, jak spaní vyřešit.

 

CO JE DŮLEŽITÉ

Na co se zaměřit při výběru rozkládacích postelí? Především na kvalitu provedení a funkční rozkládání. Tento kus nábytku se skládá ze dvou částí: samostatný rám umožňuje rozložení lůžka na požadovaný rozměr. Vhodná matrace, rozdělená na sedák a sešikmený opěrák, pak ve složeném stavu nabízí anatomicky správné sezení včetně pohodlného opření. Po rozložení je zcela rovná, bez mezer a nabízí příjemné ležení a spánek. Strana na sezení je nejčastěji čalouněná, strana pro ležení může být opatřena i matracovým potahem.

DŘEVO, NEBO LAMINO?

Vybírat lze i podle materiálu, z něhož je vyroben rám rozkládací postele. První volbou je masivní dřevo – generacemi prověřený kvalitní materiál. Významně dotváří mikroklima interiéru, dodá prostoru na útulnosti a podpoří příjemný spánek. Díky jedinečné struktuře dřeva je každý kus masivního nábytku originál, který navíc neustále pracuje a vybarvuje se, proto je jeho design nadčasový a ani po letech se neokouká.

Rozkládací postele z lamina jsou cenově výhodnější. Lamino nabízí nepřebernou škálu různých barevných dezénů, které jsou barevně stálé. Moderní materiály mohou mít i lehce reliéfní povrch, který dodá nábytku patřičný „šmrnc“. Stálicí je bílé provedení, které lze kombinovat s mnoha barevnými odstíny jak čalounění, tak i interiéru.

POHODLNÉ OVLÁDÁNÍ

Při výběru rozkládací pohovky je důležitý také požadavek na celkově komfortní ovládání všech jejích částí. Ať už jde o polohovací, výsuvné či sklopné mechanismy, vše by mělo jít snadno. Složit či rozložit pohovku by měla být záležitost skutečně jen pár vteřin, abyste kvůli náročné manipulaci nepřestali využívat praktické funkce pohovky.