Konstrukce s popínavými rostlinami vynikne všude – nemusíte mít ani zahradu, postačí balkon nebo terasa. A pokud stejně jako my použijete bambus, vydrží vám léta. Nejlépe se tato opora hodí pro rostliny ovíjivé, které doplněk krásně ozelení (například letnička asarina, tu navíc můžete pěstovat také v závěsných košících).

Fotogalerie
4 fotografie

Jak na to

1. Opora se skládá ze 4 základových tyčí, šestiúhelníku a čtverce. Na šestiúhelník potřebujete 6 kusů bambusu dlouhých 25 cm, pilkou tedy zakraťte 2 tyče o průměru 6 mm. Potom je svažte k sobě drátem, který je obalený bužírkou (pak nezreziví).
2. Volné konce drátu smotejte pomocí kleští k sobě a důkladně je utáhněte, aby se tyčky nehýbaly.
3. Do šestiúhelníku provlékněte 2 tyče dlouhé 120 cm – jednu dejte před šestiúhelník a druhou za něj. Připevněte je drátem a opět dotáhněte kleštěmi. Potom přichyťte zbývající 2 tyče o délce 120 cm. Na vrcholcích je omotejte drátem a utáhněte. Vhodnější je proplést drát mezi čtyři vrcholy.
4. Aby opora byla stabilnější, ještě vytvořte čtverec, který bude mít strany o stejné délce, jako jsou rozestupy mezi 4 základními tyčemi konstrukce. Na výrobu čtverce použijte bambus o průměru 5 mm, jednotlivé díly zase spojte drátem. Oporu můžete ozdobit například zvonkohrou.

Co budete potřebovat

-    4 bambusové tyče (na základní kostru) o délce 120 cm a průměru cca 10 mm
-    2 bambusové tyče (na kolmý šestiúhelník) o délce 105 cm a průměru 6 mm
-    1 bambusovou tyč (na čtyřúhelník) o délce 105 cm a průměru 5 mm
-    aranžérský drát v bužírce
-    kleště, pilku