Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nebojte se vytapetovat! Poradíme, jak na to

/
  • 15. srpna 2012 ● 19:00

    Tapetování není přežitek dob dávno minulých. V posledních letech se z barevných tapet stal modní hit. Vytapetovat byt není zrovna jednoduché, ale netradiční tapety skvěle oživí každý interiér.

  • 1.

    Jak snadno a rychle vytapetovat

    Prvním krokem je výběr tapet. Na trhu je dnes velké množství druhů a typů. Tapety se od sebe liší jak barevným zpracováním, tak i materiálem a způsobem nanášení na zeď.

     

    Pokud jste ještě nikdy netapetovali, pak vám jednoznačně doporučujeme vliesové tapety. Tyto tapety jsou sice dražší než klasické papírové tapety, ale jejich aplikace na stěnu je podstatně jednodušší. Dávno odzvonilo složitému namáčení papírových tapet, při kterém hrozilo jejich protržení. U vliesových tapet stačí pouhé nanesení lepidla na zeď. Dají se také použít na různé typy stěn, ať už se jedná o beton, sádrokarton nebo dřevotřísku. Jak je nalepit?

    Fotogalerie
    30 fotografií

  • 2.

    Připravte si zdi

    Nejprve ze zdi odstraníme všechny hřebíky a skoby, aby se nám tapeta neprotrhla. Pokud máme ve zdi nějaké větší praskliny či díry, pak je nutné je zasádrovat. Tapety pokládáme až je zeď suchá, nikdy nenanášíme tapety na vlhkou zeď.

  • 3.

    Začněte od okna a od stropu

    Tapetovat začínáme vždy od okna. Lepidlo nanášíme tapetovacím válečkem rovnoměrně a v rozumném množství. Vždy používejte lepidlo určené na váš druh tapet. Poté přiložíme pás tapety. Pásy přikládáme od stropu, tak aby se vytvořil určitý přesah.

  • 4.

    Pozor na bubliny

    Tapetu přitlačíme ke zdi a vyhladíme tapetovacím kartáčem a uhladíme gumovým  válečkem, tak aby se vyhladily všechny bubliny. Pokud se bublina vytvoří, tak ji můžeme lehce propíchnout a zahladit. Přesahy u stropu a země jednoduše odřízneme. Každý další pás přikládáme tzv. na sraz, aby se tapety těsně dotýkaly. Nikdy se vliesové tapety nesmí překrývat!

  • 5.

    Jak je odstranit

    Pokud se rozhodneme vliesovou tapetu odstranit, stačí do tapety udělat větší dírky (prodává se na to i speciální váleček s ostny) a napustit tapety odstraňovačem tapet. Poté se tapety jednoduše strhnou. Výhodou je, že zeď zůstavá nepoškozená, takže můžete ihned znovu vytapetovat.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

adam.janis: mrkněte taky na videonávod a chytněte inspiraci na www.forpsi-zasah.cz

(22. 08. 2012 10:46)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy