V posledním týdnu se notně ochladilo a horská střediska začínají znovu ožívat. Pokud se chystáte vyrazit na lyže, věnujte jim před první jízdou dostatečnou pozornost. Jednak tím zlepšíte zážitek z jízdy, jednak můžete předejít možným nebezpečím.

1.) Seřizujeme vázání

Pěči o sjezdové lyže můžeme rozdělit do několika etap. Prvním krokem, kterým se budeme zabývat, je seřízení vázání. Tento úkol v každém případě svěřte odborníkovi. Nastavení vázání záleží především na hmotnosti a zkušnosti jezdce - mohutnější a zkušenější jezdci používají tužší vázání, začátečníkům a lehčím lidem bude lépe vyhovovat vázání měkčí. Pokud je vázání seřízeno nesprávně, hrozí, že buď vázání při pádu nevypne, nebo bude naopak vyhazovat během jízdy. V obou případech hrozí nebezpečí vážného úrazu.

2.) Nezapomeňte zkontrolovat hrany

Další částí lyže, na kterou musíme zaměřit zvýšenou pozornost, jsou samozřejmě hrany. Ty zajišťují, ze lyže drží požadovanou stopu a při vykrajování oblouků neodskakuje stranou. Hrany nemusí být ostré jako břitva, ale pokud jsou odřené dokulata, případně na nich máte zuby, na lyže raději ani nestoupejte. Jízda by nestála za nic a opět byste riskovali pád. Hrany je možné zlehka přibrušovat pomocí malých kapesních brousků, nebo se, jako v předešlém případě, obrátit na servis. Tam však často riskujete, že lyži zbrousí kompletně i se skluznicí a to se na ní může časem dosti nepříznivě projevit. Vždy je proto dobré konzultovat stav lyží s odborníkem a předem mu sdělit své požadavky.

3.) Kdo maže, ten jede!

Důležitou částí lyží jsou bezpochyby také skluznice. Jeji stav ovlivňuje především rychlost jízdy. Pokud si tedy chcete lyžování užít opravdu naplno, věnujte skluznicím stejnou pozornost jako hranám. Skluznice je vyrobena z plastu s příměsí grafitu. Obecně platí, že čím větší je obsah grafitu ve skluznici, tím rychlejší jsou lyže. Na druhou stranu to ale znamená také měkčí skluznici, která se snáze poškodí a rychleji podléhá zubu času. Většina lyží pro amatérské sportování má proto spíše trvanlivější skluznice, na kterých sice světových časů pravděpodobně nikdy nedosáhnete, vydrží vám ovšem několik sezon. Skluznice se dá zrychlit použitím správného vosku nebo parafínu. Ten aplikujeme pomocí žehličky - použít můžeme klidně i obyčejnou starou žehličku na prádlo. Vosk buď naneseme za studena přímo na skluznici ("stromečky"), nebo jím potřeme žehlící plochu a nanášíme ho v tekutém stavu. Postupujeme vždy od špičky lyže k patě. Důležité je, že pří žehlení musíme postupovat rychle, skluznice je na vysoké teploty dosti citlivá. Dva až tři centimetry za žehličkou by měl proto parafín tuhnout. Snažíme se ho co nejvíce vetřít do povrchu lyže. Následně necháme vychladnout a veškerý materiál, který se nepodařilo zažehlit, odstraníme. Nejlépe nám k tomu poslouží plastová stěrka. Pokud bychom vosk na skluznici nechali, bude se nám na něj lepit sníh i nečistoty a obojí nás bude brzdit v jízdě.

Pokud si chcete lyžování opravdu užít a zároveň něco udělat pro svou bezpečnost, v žádném případě péči o své lyže nepodceňte.

Fotogalerie
3 fotografie