Na pečeni

1,5 kg vepřové pečeně s kostí
kmín
sůl

Na knedlíky

4 housky z předešlého dne
500 g hrubé mouky
2 žloutky
250 ml mléka
¼ lžičky kypřicího prášku
Sůl

Na zelí 

500 g kysaného zelí
1 cibule
50 g slaniny
5 kuliček pepře
2 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
voda
sůl, cukr

Vepřová podle maminky je vynikající.
Autor: Blesk Hobby
Maso ze všech stran osolíme a okmínujeme, vložíme ho do pekáče, podlijeme vodou, přiklopíme, dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme zhruba 90 minut. Maso vyjmeme a kosti z něj vyloupneme, výpek zředíme trochou vody a povaříme.
Housky nakrájíme na kostičky, mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, přidáme žloutky a postupně přiléváme mléko. Těsto dobře propracujeme, nakonec vmícháme nakrájené housky. Na pomoučeném válu těsto rozdělíme na poloviny a z každé vytvarujeme šišku. Dostatečné množství vody přivedeme k varu a knedlíky do ní vložíme. Vařečkou je zvedneme ode dna a během vaření je otočíme. Knedlíky vaříme zhruba 20 minut.
Na sádle opečeme na kostičky nakrájenou slaninu a jemně nakrájenou cibuli, přidáme pepř, pak mouku, kterou za stálého míchání krátce opečeme. Po chvilce ji za neustálého míchání zředíme vodou, povaříme a smícháme s kysaným zelím. Společně dusíme dalších 20 minut a dochutíme solí a cukrem.

Jirkův tip

„Na talíř dáme jen knedlíky a pořádný ‚krajíc‘ pečeně zalité vypečenou šťávou. Zelí podáváme v misce extra. Ne jako všude, smíchat ty chutě rovnou na jednom talíři.“