Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Malý průvodce pokojovými květinami: Tyhle vám nejlépe vyčistí vzduch

/
  • Pokojové rostliny dokážou doma i v kanceláři  vstřebat mnoho škodlivin
    Pokojové rostliny dokážou doma i v kanceláři vstřebat mnoho škodlivin (Shutterstock.com)
    19. května 2015 ● 09:00

    Vaši domácnost nejen zútulní, ale i pomohou udržet ji čistou. Alespoň vzduch, který dýcháte. Víte ale, že některé druhy ho dokážou vyčistit lépe než jiné?

  • 1.

    Do ložnice: anglaonema - Jewel of India

    1981743:gallery:true:trueTahle pokojová rostlina je oblíbená především díky listům, které jsou často tak krásné a dokonalé, že vypadají jako umělé. Odrůda s poetickým názvem Klenot Indie s kadeřavými listy má ráda jasné přirozené světlo bez přímého slunce, snáší ale velmi dobře i polostín. Je ideální volbou do ložnice, protože si skvěle poradí s organickými sloučeninami. V její přítomnosti nemají formaldehyd a benzen, které se odpařují z nábytku, koberců atd., žádnou šanci. A navíc vzduch zbaví i nežádoucího oxidu uhličitého a oxidu dusíku.
  • 2.

    Do obývacího pokoje: dracena - Janet Craig

    1981746:gallery:true:trueOdrůda s tmavě zelenými listy je jednou z nejlepších pro odstraňování trichlorethylenu a formaldehydu ze vzduchu. Tenhle dračinec patří k nenáročným pokojovkám, které se snadno pěstují. Pozor ale na přímé sluneční záření, dokáže rostliny popálit. Zalévejte ho jednou týdně větší dávkou odstáté vody, v době letních veder je třeba, aby byl substrát stále mírně vlhký. Každé dva dny listy oroste a jednou za čas celou rostlinu osprchujte proudem vody.
  • 3.

    Do pracovny: Zamioculcas zamiifolia

    1981745:gallery:true:trueKulkas zamiolistý si mezi lidmi rychle získal oblibu. Svým atraktivním vzhledem připomíná sukulenty. I když ho totiž budete zanedbávat, odvděčí se vám krásnými listy. Rostlina pocházející z Madagaskaru je opravdu velmi nenáročná. Navíc je dobře známá svou odolností proti nejrůznějším nemocem. Netrpí ani na virové, ani houbové choroby, netrápí ji ani nejrůznější škůdci. V říši pokojovek se jedná o zcela ojedinělý úkaz, který oceňují všichni pěstitelé. 
    Potřebuje především rozptýlené světlo a dostatek vody. Zalévejte rostlinu pravidelně jednou za týden, častěji však ne. V letním období ji jednou za čtrnáct dní přihnojte tekutým hnojivem pro pokojové rostliny.
  • 4.

    Do kuchyně: Golden photos (Scindapsus aureus)

    1981744:gallery:true:trueŠplhavník je nenáročnou popínavou pokojovou rostlinou ozdobenou listem. Její výhony mohou dosáhnout až několikametrové délky. Dokáže vyčistit vzduch od různých chemických látek. A navíc mu nevadí kuchyňské výpary. Rostlina má ráda jasné rozptýlené světlo, snáší však dobře i horší světelné podmínky, prospívá dokonce i při umělém osvětlení, naopak v zimě snese i přímé slunce. Zálivku vyžaduje mírnou, v příliš mokrém prostředí hrozí poškození kořenů a opadání listů. Je vhodné ho pěstovat v prostředí s vysokou vzdušnou vlhkostí. Teplota by neměla klesnout pod 15 °C.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy