Budeme potřebovat uvařenou speciální sushi rýži, koupit se dá ve větších hypermarketech nebo specializovaných prodejnách asijských potravin. Sedmkrát ji vypereme v čisté vodě a pak uvaříme (nejlépe v rýžovaru) tak, aby zvenku byla lepkavá a uvnitř malinko nedovařená. Hotovou rýži ochutíme speciálním nálevem v tomto poměru - 1 l rýžového octa - 400 g cukru - 200 g soli, přitom 230 ml nálevu vystačí na 8 šálků vařené rýže.

Na stůl rozložíme bambusovou podložku, na ni mírně navlhčenou řasu nori lesklou stranou dolů a rozprostřeme na ni v tenké vrstvě připravenou rýži.
Autor: Shutterstock.com
Suroviny pečlivě rozmícháme, přitom je důležité nenarušit strukturu zrnek, rýži spíš lehce převracíme. Správně připravená sushi rýže je lepkavá, drží potřebný tvar a má teplotu 36 až 37 ᵒC. Bambusovou podložku na přípravu sushi obalíme potravinovou fólií, rýže se na ni nebude tolik lepit. A můžeme se pustit do práce.

Maki zushi s okurkou
Autor: Shutterstock.com
Maki sushi s okurkou

Suroviny

uvařená sushi rýže
mořské řasy
wasabi
salátová okurka
sezamová semínka
mistička s vodou s trochou rýžového octa

Postup

Na stůl si připravíme misku s vodou a trochou rýžového octa. Slouží k oplachování rukou, aby se rýže nelepila na prsty, zároveň má dezinfekční účinek. Na bambusovou podložku položíme jeden plátek mořské řasy Nori lesklou stranou dolů. Vezmeme 75 gramů uvařené rýže a naneseme ji na řasu, na vzdálenějším okraji řasy necháme volný centimetrový proužek (řasa se pak dá lépe slepit k sobě). Rýži uprostřed lehce potřeme wasabi a posypeme sezamovým semínkem. Salátovou okurku nakrájíme na jemné proužky, ty pak rozložíme přes proužek sezamu na řasu. Podložku chytíme zespoda a sushi začneme pomalu stáčet.

Pomocí bambusové podložky rolku stáčíme, musíme ji hodně utáhnout, aby se nerozpadla.
Autor: Shutterstock.com
Důležité je na sushi netlačit, rolka se jen lehce zamotá. Rolku přimáčkneme ze strany blíž k sobě, nadzvedneme rohožku, rolku otočíme o 90 stupňů a lehce přimáčkneme z boku a seshora, aby dostala správný tvar. Výsledkem by měla být pevná rolka, která se nerozpadá.

Po hodině odležení v lednici rolku nakrájíme.
Autor: Shutterstock.com
Ostrým nožem namočeným ve vodě rolku nakrájíme na šest kousků, začínáme vždy v polovině rolky.

Náš tip

Místo okurky můžeme do rolky zabalit také lososa

Kalifornské rolky
Autor: Shutterstock.com
Kalifornské rolky (California maki) s krevetami a avokádem

Suroviny

uvařená sushi rýže
mořské řasy
wasabi
uvařené krevety
avokádo
japonská majonéza
červený kaviár z létajících ryb
mistička s vodou s trochou rýžového octa

Postup

Na podložku položíme řasu, na celou její plochu naneseme 110 gramů rýže. Celou plochu rýže potřeme červeným kaviárem z létajících ryb. Podložku přeložíme napůl a překlopíme ji tak, aby rýže ležela dole na fólii a řasa byla nahoře. Doprostřed řasy naneseme proužek majonézy, vedle ní jednotlivé kousky krevet a z druhé strany nakrájené avokádo. Sushi zarolujeme, postup je stejný jako při rolování maki zushi.

Šikovné rady

- K dochucování se používá wasabi, hodně pálivý japonský zelený křen, u nás je k dostání jako pasta nebo prášek, který se rozmíchá v trošce vody.

- Na přípravu sushi je dobré používat speciální japonskou omáčku, která má specifickou chuť. K sushi se podává také naložený zázvor, který mezi sousty neutralizuje chutě – nakrájené a spařené plátky zázvoru naložte zhruba na 30 minut do směsi octa a cukru. V lednici vydrží až půl roku. 

- Sushi se servíruje na hranatém bílém nebo porcelánu, většinou s japonskými motivy. Na talíř se dává lichý počet kousků.

- Jak sushi jíst? Pomocí hůlek uchopte kousek a namočte ho do sojové omáčky.