Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

5 způsobů, jak se doma ochladit i bez klimatizace

/
  • Máte pocit, že se váš byt proměnil v Saharu?
    Máte pocit, že se váš byt proměnil v Saharu? (iStock)
    5. července 2015 ● 06:00

    Někdo to rád horké... Ale když se po celém dni vrátíte do rozpáleného bytu, kde se nedá téměř dýchat a v noci nemůžete kvůli vysoké teplotě ani zamhouřit oka, začnete nejspíš přemýšlet o tom, že si budete hledat nějaké iglú. Máme pro vás ale dobrou zprávu. Stěhovat se mezi tučňáky nemusíte! S našimi tipy horké dny zvládnete v pohodě.

  • 1.

    Zatáhněte rolety, žaluzie a závěsy

    Možná máte pocit, že je dobré pustit slunce do bytu, ale stínění žaluziemi a roletami má své opodstatnění, hlavně v poledních hodinách. Letní žár tak nemá šanci dostat se přes ně k vám domů, a prostory uvnitř tak zůstanou o několik stupňů chladnější než venkovní. A stejně fungují i závěsy. Italové dobře vědí, proč je mají, i když třeba nejsou zrovna v módě. Okna zakrývají těžkými tmavými závěsy, kterými neprojde dovnitř slunce. Ty každé ráno ještě namočí. Tím, jak se voda odpařuje, ochlazuje se vzduch v interiéru.
    Záclony zútulní každý interiér. Při správné péči vám navíc vydrží mnoho let.
    Autor: Profimedia.cz
  • 2.

    Kupte si ventilátor

    Jeho pořízení je dostupné každému. Dokáže vzduch nejen rozhýbat, ale také lehce ochladit. Mírný průvan působí velice příjemně. Navíc jsou větráky a ventilátory tou pravou volbou i pro ty, kteří z různých důvodů nemohou používat klimatizaci. A výběr je opravdu široký. Zvolit můžete stolní, stojanový nebo třeba stropní. Ten je nejefektivnější. Díky své velikosti totiž dokáže ochladit vzduch v celé místnosti.
    Máte pocit, že se váš byt proměnil v Saharu?
    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Namočte prostěradlo

    Jde o zcela primitivní, ale účinný způsob. Před okno pověste namočené prostěradlo. Vzduch proudící dovnitř se tak ochladí, zvlhčí, a o něco tak klesne i teplota v místnosti. Namočit tak můžeme i záclony, nejlépe rozprašovačem na květiny.
    Přežít vedro v bytě se dá i se správně vybraným větrákem.
    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Deky dejte do peřiňáku, pyžamo do mrazáku

    Na peřiny a přikrývky v tomhle počasí zapomeňte. Stačí vám jen prostěradlo nebo prázdný povlak. Když ho navíc zkusíte dát před spaním na hodinu do mrazničky, bude se vám hned lépe usínat. A přidat tam můžete i pyžamo nebo noční košili. Flanelové povlečení a froté prostěradla nechte ale raději v prádelníku a sáhněte po saténu či mikrovláknu, které dokážou chladit samy o sobě. Tělo zchladíte i pod sprchou, lepší než ledová, která uzavře póry, je ale vlažná. A rozhodně se neutírejte, neboť když pokožka přirozeně schne, ochlazuje se.
    Co nejraději nosíte do postele?
    Autor: Profimedia
  • 5.

    Vypněte televizi a dejte si salát

    Divili byste se, kolik tepla dokážou vyprodukovat televizor, počítač, 100wattová žárovka či žhnoucí sporák, o žehličce nemluvě. Takže si v těchto dnech raději odepřete své oblíbené seriály, e-maily nechte na druhý den a zahrajte si třeba scrabble! Ale pozor, spotřebiče vypnuté jen dálkovým ovládáním zůstavající v takzvaném stand-by režimu jsou stále v provozu, při kterém se zahřívají – a teplo vydávají do okolí. Je potřeba je vypnout úplně.

     

    A pokud chcete mít v bytě příjemně, zkuste své rodině tentokrát odepřít pečené koláče, smažené řízky nebo celou noc tažený vývar a vsaďte raději na studená jídla. Osvěží vás a váš byt se zároveň nepromění v saunu.

    Někdy je nejlepší zavrtat se do peřin a s kámoškou si užít nějaký pěkný film
    Autor: shutterstock

Přidat názor
Počet komentářů: 1

osmnactka1...@...: Pěkný článek, bez klimatizace jsme to zkoušeli několik let, ale stejně jsme se nakonec rozhodli ji koupit, a to konkrétně z https://www.vzdusin.cz/mobilni-klimatizace . Výsledek je 100 a 1. V bytě máme krásně chladno a můžeme se věnovat všem aktivitám, u kterých by nás horko omezovalo. Rozhodně to stojí za investici, obchod také doporučuji, zboží dodali rychle a v pořádku a při výběru nám skvěle poradili.

(27. 06. 2017 21:41)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy