Potřebujete na tukové těsto
250 g másla
100 g hladké mouky
Na kynuté těsto
400 g hladké mouky
30 g droždí
40 g moučkového cukru
220 ml mléka
špetku soli
1 vanilkový cukr
2 žloutky
2 lžíce citronové šťávy
2 lžičky strouhané citronové kůry
Na náplň
200 g meruněk
1 vanilkový cukr
250 g tvarohu
100 g cukru
1 vejce
Postup
Na tukové těsto zpracujte máslo s moukou, vytvořte váleček a dejte ztuhnout do lednice. Droždí smíchejte s trochou cukru, vlažného mléka a mouky. Nechte vzejít kvásek. Zbylou mouku nasypte do mísy, přidejte sůl, cukry, žloutky, citronovou šťávu i kůru. Přilejte kvásek a zbytek mléka. Vypracujte vláčné těsto, které nechte asi 40 minut kynout. Vykynuté ho pak rozválejte na plát 20 x 20 cm. Do středu vložte váleček tukového těsta a rukou přimáčkněte. Okraje kynutého těsta potřete vodou a přeložte do tvaru obálky. Poté těsto rozválejte na plát 20 x 40 cm a přeložte natřikrát. Nechte kynout 40 minut, pak zase natřikrát přeložte, rozválejte a dejte ještě kynout. Na náplň smíchejte tvaroh s cukrem a vejcem. Z vyváleného těsta nakrájejte čtverce, na každý dejte lžíci tvarohu, hromádku nakrájených meruněk a zabalte do tvaru šátečku. Potřete vejcem a dejte péct. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.