Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

3 tipy, jak mít čerstvou a voňavou bazalku po celý rok

/
  • Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně.
    Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně. (Shutterstock.com)
    1. června 2015 ● 07:15

    Výtečně chutná a skvěle voní. I proto začíná být v našich domácnostech čím dál tím oblíbenější. Přidat ji můžete k rajčatům, do těstovin, salátu, omáček, k rybě i na pizzu. 

  • 1.

    Zmrazte celé listy

    Bazalku si můžete pořídit i jako předpřipravenou sadu pro pěstování bylinek. Nabízí ji například Tescoma.
    Autor: i-tescoma.cz
    Mrazenou bazalku pak můžete používat úplně stejně jako čerstvou. Zachová si totiž své typické aroma. 

    Jak na to:

    1. Otrhejte listy bazalky ze stonku a oblanšírujte je ve vroucí vodě po dobu 2 sekund.

    2. Pak je přendejte do ledové lázně.

    3. Listy nechte zcela uschnout a pak je naskládejte do nějaké uzavíratelné a dobře těsnící nádoby. Jednotlivé vrstvy oddělte povoskovaným papírem nebo pergamenem.

  • 2.

    Zamrazte si pyré

    Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně.
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud si rádi vyrábíte domácí bazalkové pesto, bazalkový ocet nebo přidáváte čerstvou bazalku do polévky nebo guláše, pak je pro vás skvělým řešením lístky rozmixovat a zamrazit voňavé pyré.

    Jak na to:

    1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.

    2. Rozmixujte je v kuchyňském robotu s olivovým olejem. Použijte 1 polévkovou lžíci olivového oleje na 1 šálek bazalky.

    3. Na zmrazení pak využijte formičky na led. Zmrzlé kostičky pak uložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku nebo dobře těsnící uzavíratelné nádoby.

  • 3.

    Nasušte si ji


    Rychlé recepty
    Autor: shutterstock.com
    Pokud při vaření rádi používáte sušenou bazalku, rozlučte se s "vyčichlou" a našedlou drtí z obchodu a připravte si ji doma.

    Jak na to:

    1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.

    2. Nastavte troubu na nejnižší teplotu. Listy bazalky rozložte na pečicím papírem vyložený plech a ten položte na horní rošt trouby.

    3. Sušte 2 až 4 hodiny, dokud z listů nejsou jakoby malé hrudky.

    4. Vysušené listy nechte vychladnout a pak je uložte do vzduchotěsných nádob.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy