3 tipy, jak mít čerstvou a voňavou bazalku po celý rok
-
Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně.
Výtečně chutná a skvěle voní. I proto začíná být v našich domácnostech čím dál tím oblíbenější. Přidat ji můžete k rajčatům, do těstovin, salátu, omáček, k rybě i na pizzu.
- 1.
Zmrazte celé listy
Bazalku si můžete pořídit i jako předpřipravenou sadu pro pěstování bylinek. Nabízí ji například Tescoma.Autor: i-tescoma.czJak na to:
1. Otrhejte listy bazalky ze stonku a oblanšírujte je ve vroucí vodě po dobu 2 sekund.
2. Pak je přendejte do ledové lázně.
3. Listy nechte zcela uschnout a pak je naskládejte do nějaké uzavíratelné a dobře těsnící nádoby. Jednotlivé vrstvy oddělte povoskovaným papírem nebo pergamenem.
- 2.
Zamrazte si pyré
Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně.Autor: Shutterstock.com
Pokud si rádi vyrábíte domácí bazalkové pesto, bazalkový ocet nebo přidáváte čerstvou bazalku do polévky nebo guláše, pak je pro vás skvělým řešením lístky rozmixovat a zamrazit voňavé pyré.Jak na to:
1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.
2. Rozmixujte je v kuchyňském robotu s olivovým olejem. Použijte 1 polévkovou lžíci olivového oleje na 1 šálek bazalky.
3. Na zmrazení pak využijte formičky na led. Zmrzlé kostičky pak uložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku nebo dobře těsnící uzavíratelné nádoby.
- 3.
Nasušte si ji
Rychlé receptyAutor: shutterstock.comJak na to:
1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.
2. Nastavte troubu na nejnižší teplotu. Listy bazalky rozložte na pečicím papírem vyložený plech a ten položte na horní rošt trouby.
3. Sušte 2 až 4 hodiny, dokud z listů nejsou jakoby malé hrudky.
4. Vysušené listy nechte vychladnout a pak je uložte do vzduchotěsných nádob.