Kokosové koule
Suroviny (na 40 kousků)
400 g strouhaného kokosu
300 g cukru
100 ml vody
200 g tuku Hera máslová příchuť
300 g bílé čokolády
špetka skořice
Postup
Vodu s cukrem a skořicí přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Cukrovým rozvarem přelijeme kokos a za občasného promíchání necháme mírně vychladnout. Do teplé směsi přidáme čokoládu a rostlinný tuk a promícháme. Směs necháme vychladit do druhého dne, pak tvarujeme kuličky, obalujeme je v kokosu a vkládáme do papírových košíčků.
Lanýže
Autor: archiv firem
Čokoládové lanýže
Suroviny (na 30 kousků)
200 g smetany na šlehání
500 g čokolády
100 g tuku Hera máslová příchuť
200 g kakaa
Postup
Smetanu s kakaem přivedeme k varu a necháme zhruba 1 minutu povařit. Pak směs stáhneme z ohně a po zchladnutí přidáme do teplé směsi podrcenou čokoládu a tuk a důkladně promícháme, aby se vše spojilo. Směs necháme do druhého dne v chladu, další den tvarujeme z hmoty kuličky, které obalujeme v kakau. Na jednotlivé kuličky můžeme vidličkou utvořit lehký vzor.
Mandlové kuličky
Autor: Profimedia.cz
Mandlové kuličky v pistáciích
Suroviny (na 20 kousků)
300 g loupaných jemně mletých mandlí
1 čerstvý bílek
150 g moučkového cukru
1 lžíce třešňovice
150 g kandovaných třešní
mleté loupané nesolené pistácie na obalení
Postup
Mandle smícháme s moučkovým cukrem, přidáme bílek a třešňovici a vypracujeme tužší těsto. Z něj tvoříme menší placičky, do každé zabalíme jednu kandovanou třešni a kuličky obalíme v pistáciích a vložíme do papírového košíčku.
Nugátové kostky
Autor: Profimedia.cz
Nugátové kostky
Suroviny (na 30 kousků)
1 kostka 100% tuku
250 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
4 lžíce tmavého kakaa
2 sójové suky
200 g drcených piškotů
trošku rumu
moučkový cukr a na obalení
Postup
V míse smícháme drcené piškoty, rozpuštěný tuk, cukr, kakao a nastrouhané sójové suky a podle chuti přidáme rum. Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme ztuhnout do ledničky. Pak plát rozkrájíme ostrým nožem namočeným v horké vodě na kostky, každý kousek obalíme v moučkovém cukru a uložíme.
Další recepty na skvělé domácí vánoční cukroví, tipy na slavnostní vánoční, silvestrovský a novoroční stůl a spoustu dalších dobrot najdete v prosincovém čísle časopisu Blesk Vaše recepty.