Slepičí polévka
Autor: Shutterstock.com
Slepičí polévka

Suroviny

½ slepice
200 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev)
50 g květáku
1 cibule
voda
3 kuličky nového koření
3 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
voda
sůl
2 hrsti nudlí
petrželová nať

Postup

Maso očistíme, omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme rychle k varu. Z hladiny sebereme pěnu, do základu přidáme koření, cibuli a sůl a polévku necháme na mírném plameni pomalu táhnout zhruba 3 hodiny, podle potřeby doléváme vodu a sbíráme pěnu. Pak vývar scedíme do jiného hrnce, přidáme na větší kousky pokrájenou zeleninu a krátce povaříme do změknutí. Nakonec do polévky zavaříme nudle a přidáme slepičí maso bez kůže pokrájené nadrobno. Polévku ozdobíme petrželkou.

Dršťková

Suroviny

150 g drštěk
voda
150 g kořenové zeleniny
100 g másla
4 lžíce hladké mouky
mletá sladká paprika
mletá pálivá paprika
majoránka
4 stroužky česneku
sůl a pepř

Postup

Dršťky vypereme v několika vodách, vymneme je v soli, znovu propláchneme ve studené vodě a pak je vaříme zalité vodou zhruba 30 minut. Pak dršťky slijeme, dáme do jiného hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme na mírném ohni doměkka. Pak vývar scedíme, zahustíme jíškou z poloviny másla a hladké mouky, vsypeme nastrouhanou zeleninu a vaříme doměkka. Pak do základu přidáme nadrobno pokrájené dršťky a krátce povaříme. V rendlíku rozpustíme zbylé máslo, v něm rozmícháme trochu sladké a pálivé papriky a směs nalijeme do polévky. Podle chuti přidáme ještě majoránku, drcený česnek, sůl a pepř.