Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zatočte s mravenci! Vyzkoušejte osvědčené babské rady a zaútočte na jejich čich

/
  • Zatímco běžné škůdce můžeme jednoduše postříkat insekticidem, s mravenci je to mnohem složitější.
    Zatímco běžné škůdce můžeme jednoduše postříkat insekticidem, s mravenci je to mnohem složitější. (Profimedia.cz)
    12. května 2015 ● 06:00

    Mravenci v bytě či domě trápí nejednu domácnost. Určitě se vám také vybaví nekonečné řady drobného hmyzu, který si to štráduje napříč kuchyní, okolo lednice někam směrem do spíže. Nikdo z nás z nich není nadšený. Jakmile se totiž jednou do domu nastěhují, je velmi složité dostat je pryč. Jak se jich tedy zbavit? Přinášíme vám 8 rad našich babiček, které spolehlivě fungují. 

  • 1.

    Kypřicí prášek

    Kypřící prášek
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud se potřebujete dotěrných mravenců rychle zbavit, vyzkoušejte kypřicí prášek do pečiva. Jde o jedlou sodu smíšenou s jednou nebo více kyselými solemi. Stačí, když obsahem jednoho nebo dvou sáčků posypete místo, odkud vylézají, případně jejich cestičky. Pro lepší efekt můžete smíchat kypřicí prášek s trochou pálivé papriky.
  • 2.

    Koření

    Koření
    Autor: profimedia.cz
    Mravenci mají velice vyvinutý čich a cítí každou potravinu. Stejným způsobem však cítí i aromatické látky, které jim i v mírném množství vadí. Pokud tedy na místo jejich shromaždiště nasypete třeba mátu, majoránku, kerblík, jalovec či skořici, tak je to také odpudí. Stejně by mělo fungovat, pokud do mravenčích cestiček nasypete pepř nebo pálivou papriku.
  • 3.

    Ocet

    Jablečný ocet
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud mravenci ještě něco skutečně nemají rádi, pak je to ocet. Místo, kudy mravenci chodí, jím proto pravidelně potírejte. Ještě lepší je roztok připravený smícháním některého z aromatických koření s vodou a octem. Pamatujte si ale, že čím větší koncentrace, tím lépe. Podobně funguje také citron, ocet je však účinnější. Citron ale zase tak čpavě nezapáchá.
  • 4.

    Celer

    Celer
    Autor: Shutterstock.com
    V místě, kde se mravenci shlukují, nastražte kousky osoleného celeru posypaného skořicí. Uvidíte, že se do pár dní odstěhují. Sůl totiž ze zeleniny vytáhne celerovou vodu, která je samotná hodně aromatická, a skořice tomu dodá ještě větší sílu.
  • 5.

    Cukrová houbička

    Houbičky vám doma pomohou nejen s nádobím!
    Autor: Shutterstock
    Namočte mycí kuchyňskou houbičku do cukrové nebo medové vody, položte ji k místu častého výskytu mravenců a nechte je na ni nalézt. Pak houbičku jednoduše seberte a mravence na ní zlikvidujte. Houbičku samozřejmě můžete tímhle způsobem použít nesčetněkrát.
  • 6.

    Zubní pasta

    Na opar pomáhá i zubní pasta s fluoridem.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokuste se najít místo, odkud mravenci vylézají, a všechny tyto škvíry a škvírky vyplňte zubní pastou. Její silná mentolová vůně je totiž odpuzuje. Potřít s ní můžete také rámy oken, případně přerušit jejich cestičky. Po nějaké době už si na vaše obydlí nevzpomenou, a vy tak zabráníte jakýmkoli dalším útokům na vaše zásoby.
  • 7.

    Vápno

    Mravenec
    Autor: Profimedia
    A jak vědí naše babičky, dobře mravencům nedělá ani vápno. Místo jejich výskytu proto natřete mastí připravenou smícháním dvou dílů chlorovaného vápna a jednoho dílu sádla.
  • 8.

    Kvasnice

    Bacha už jde!
    Autor: myrmecos.net
    Směs připravená z kvasnic, kypřicího prášku a trochy cukru působí na první pohled možná jako lákadlo. Ano, mravence skutečně přiláká, jenže zároveň i zahubí. Pokud si na této pochoutce smlsnou, o pár dní později pojdou.
  • 9.

    Káva

    Není nad to, když si uvaříte čeestvě mletou kávu.
    Autor: Shutterstock.com
    Mravenci také vůbec nemají v oblibě kávu. Pokud tedy zaplavili vaši domácnost, schovávejte si kávovou sedlinu a sušte ji. Poté ji nasypte mravencům do cesty nebo klidně i na ně. Nesnášejí její pronikavé aroma, rychle proto zmizí.
  • 10.

    Bělidlo

    Savo proti plísním účinkuje proti mikroskopickým vláknitým houbám, řasám, lišejníkům a má vysoké baktericidní účinky. 65 Kč
    Autor: archiv firem

     

     

     

    Z domácího chemického kabinetu nejlépe funguje obyčejné savo. Injekční stříkačkou ho vpravte do mezer, odkud mravenci přicházejí.

     

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy