Sezóna grilování je tu! Jak vybrat ten správný gril
-
...
Specifická vůně i chuť, ale také skvělá příležitost, jak se dobře pobavit s přáteli. Grilování je oblíbenou letní kratochvílí, která zpříjemní vlahé večery. Co je ale třeba vědět předtím, než si pořídíte svůj vysněný gril? Na co si dát pozor a podle čeho vybírat?
- V obchodech i na internetu najdete nepřebernou nabídku grilů, které se liší tvarem, použitými materiály, zdrojem tepla, funkcemi i způsobem výroby. Jak vybrat takový, který bude odpovídat vašim požadavkům a představám?1.
Na co se soustředit
Před nákupem si především musíte ujasnit hned několik věcí. Mezi ty nejdůležitější patří to, jak často a kde budete nejčastěji grilovat, pro kolik lidí, jaké máte prostory na uskladnění grilu mimo sezonu a v neposlední řadě také kolik vlastně chcete do nákupu grilu investovat.
Autor: Blesk Hobby - Díky nízké pořizovací ceně a snadné manipulaci patří mezi nejprodávanější. Žár vzniká postupným hořením kousků dřevěného uhlí, příprava je díky tomu zdlouhavější a budete muset získat určitou praxi, než dosáhnete dokonalého výsledku. Až po určité době dokážete odhadnout správnou teplotu pro vložení masa, které se nesmí připékat na rošt.2.
Do tisícovky: Malé grily na dřevěné uhlí
Teplota je regulovatelná pouze vzduchovými otvory, těch musí jich být dostatek s možností snadného ovládání. Tuk při přípravě pokrmu odkapává přímo na uhlí, což lze omezit právě odhadnutím správné teploty na přípravu a využitím sběrné misky, či hliníkového tácku položeného přímo na uhlí. Chuť a vůně takto připraveného masa je nezaměnitelná a velmi oblíbená.
Většina grilů na dřevěné uhlí má buď kulatý nebo obdélníkový tvar. S kulatým grilem dosáhnete rovnoměrnějšího průběhu grilování, obdélníkový vám umožní připravit víc porcí najednou. Za větší peníz dostanete i tyto grily v lepším provedení, s mnoha přídavnými funkcemi určenými pro přímé grilování, při němž je maso na roštu umístěno přímo nad zdrojem tepla, i nepřímé grilování, při kterém propékání probíhá nepřímo pomocí horkého vzduchu, který obíhá kolem celého roštu.
Klady:
• Široká možnost výběru z různých typů a druhů
• Snadná manipulace a snadnost jejich přemístitelnosti, skladný, vhodný na cesty a campování
• Nízká cena
Zápory:
• Odkapávající tuk se dostává do ohně a odtud se z něj uvolňují škodlivé látky.
• Nelze regulovat teplotu a příprava pokrmů je poměrně dlouhá
• Levné a lehké plechové grily jsou nestabilní
• Vyšší nároky na údržbu a udržování čistoty
• Časté finanční náklady při nákupu dřevěného uhlí či briketAutor: profimedia.cz - 3.
Do 2500 Kč: Stolní elektrické grily
Jsou tou nejlepší volbou, pokud chcete grilovat v chladnějším období, na terase nebo v uzavřených prostorech. U těchto grilů se většinou maso a zelenina připravuje na teflonové nebo litinové desce nebo mřížce, v níž jsou zabudované elektrické spirály, zajišťující ohřev. Spirála je srdcem grilu, proto musí být dostatečně výkonná, kvalitní a přístupná, z důvodu snadného čištění.Při potřebě většího grilovacího prostoru se využívá rošt, pod nímž je opět spirála, kterou je u některých modelů možné ji zakrýt lávovými kameny. Velkou výhodou tohoto typu je snadná manipulace a rychlost, s níž je připraven ke grilování, bez toho aniž byste potřebovali dřevěné uhlíř či dřevo. Elektrické grily také využijete k přípravě pokrmů, jako jsou fondue nebo raclette.
Klady:
• Nenáročné na údržbu a obsluhu
• Umožňují grilování také uvnitř domácnosti nebo třeba na balkoně či terase
• Přesná regulace teploty nedovolí pokrmům připálit se, tyto grily tedy nabízejí zdravější způsob grilování
Zápory:
• Obtížnější příprava silnějších plátků masa
• Přijdete o typickou chuť klasicky ogrilovaného jídla
• Budete závislí na vzdálenosti zásuvky
• Nutnost přívodu elektrické energie při grilování venku
• Kontaktní grily nejsou pro klasické grilování – spíše dušení a pečení masaAutor: Shutterstock.com - Patří do skupiny plynových grilů, hořáky jsou ale doplněny o lávové kameny. Ty jsou plynem zahřívány a velice rychle absorbují teplo. Porézní povrch vstřebává velké množství tuku, který odkapává z masa, je tak snížena produkce škodlivin i tendence k vzplanutí.4.
Do 5000 Kč: Lávové grily
Neocenitelná je samočisticí schopnost lávových kamenů, díky které není třeba odstraňovat tuk, ani popel. Po skončení každého grilování je ale musíte na 5 minut nažhavit na maximální teplotu, abyste z nich vypálili všechny nečistoty.
Lávové kameny se někdy kombinují s litinovými pláty, které umožňují smažení i opékání jídel obalených v těstíčku, nebo mas naložených v marinádě s vejcem. Při běžném používání kameny vydrží jednu sezonu. Pokud se začnou drolit, je nejvyšší čas na jejich výměnu.
Klady:
• Lávový kámen velice rychle absorbuje teplo a vydává rovnoměrný žár
• Lávový kámen vstřebává velké množství tuku a zabraňuje tak jeho nežádoucímu vzplanutí
• Náplň lávových kamenů vydrží při průměrném grilování celou grilovací sezonu, místo nich lze také použít kvalitnější keramické brikety
• Kameny mají samočisticí schopnost – po skončení každého grilování se po dobu 5 minut nažhaví na maximální teplotu a vypálí se z nich všechny nečistoty
• Nevzniká plamen – jídlo se tak lehce nepřipaluje
Zápory:
• Větší rozměry a hmotnost
• Zhruba po jedné sezoně je nutná výměna lávových kamenů
• Nerovnoměrné rozložení žáru nad grilovacím roštem v místech, kde kameny hůře vedou teplo
• U některých typů je větší riziko vzplanutí nahromaděných odkapávajících tukůMilujete grilování? Ukážeme vám, jak grilovat stylově!Autor: Shutterstock - 5.
Do 15000: Plynové grily
Do téhle skupiny patří jak malé cestovní grily, tak i velké modely. Ty nabízí tři a více hořáků, které musí být rozmístěny tak, aby teplo bylo rovnoměrně rozváděno po celé grilovací ploše, nikoli jen přímo pod samotnými plynovými hořáky.Nejkvalitnější modely představují technologickou špičku. Celý obvodový plášť včetně skřínky je v nerezovém provedení. Litinové rošty s emailovou vrstvou se velmi dobře udržují a mají dlouhou životnost. Ve víku je umístěn teploměr a v mnohých případech i grilovací rošt ovládán motorkem. Mezi největší přednosti patří rychlost použití a velmi dobrá regulace tepla. U kompaktních grilů sledujte jednoduchost montáže, rozměry jak v rozloženém, tak složeném stavu, a celkovou váhu.
Střední velikosti jsou často vyráběny v takzvaných sadách, kdy mimo grilu obdržíte plech na odvod tuku, litinovou grilovací desku, podstavec na hrnce, pánev WOK apod. Veškeré části lze složit do sebe a ochránit víkem. Poklop z grilu vytvoří v podstatě pečící troubu.
Klady:
• Pohodlná obsluha – zapálíte je jednoduchým stlačením knoflíku, snadná údržba
• Žádný kouř ani zápach
• Rozžhavený je během chvíle a umožňuje regulaci teploty a také úsporu energie (na některých grilech je možné grilovat pouze na půlce roštu)
• Grily jsou bezpečné a jednoduché na údržbu
Zápory:
• Velké rozměry, vyšší pořizovací náklady a následné náklady při výměně bomby
• Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí méně výrazná chuť grilovaných pokrmů
• Gril by měl být zakrytý, aby do něj nenapadala nečistota
• Hůře se na nich udí, na některých to vůbec není možné...Autor: Shutterstock.com