Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chutnají i léčí! 7 magických bylin, které si můžete vypěstovat doma

/
  • Některé bylinky jsou nejen chutné, ale mají i mnoho zdravotních přínosů.
    Některé bylinky jsou nejen chutné, ale mají i mnoho zdravotních přínosů. (Shutterstock.com)
    12. července 2015 ● 06:00

    Máte pocit, že vám v kuchyni stále něco schází? Proč nezačít pěstovat bylinky, které nejen dodají chuť vašim každodenním pokrmům, ale zároveň jsou i mnohem zdravější, než si myslíte. Vše, co potřebujete, je nezastíněné okno, kam nejméně čtyři až pět hodin denně svítí sluníčko. Věděli jste, že rostliny mají tendenci ztrácet téměř 50 procent zdraví prospěšných látek během několika hodin po sklizni?

  • 1.

    Tymián

    Tymián se dříve nazýval lidově vlašská mateřídouška. Však je to také její velice blízký příbuzný. Měl už dávno svou funkci nejen jako koření, ale i jako lék a jako aromatická rostlina, která měla mít posilující účinek pro zápasící Římany. Pro řešení mnoha zdravotních problémů se využívají jeho listy, květy i olej. Tymián se již po celá staletí využívá k léčbě průjmů a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku, pomáhá při bolestech břicha. Působí také dezinfekčně proti střevním parazitům. Kromě toho mírní kašel a pomáhá při bronchitidách a černém kašli. Navíc zklidňuje bolestivé hrdlo. Je také dobře známým lékem na noční pomočování a prevencí proti zadržování nadbytečných tekutin v těle. Pomáhá také při léčbě akné a dalších kožních infekcí. Tymián se také ukázal být skvělým lékem na vysoký krevní tlak. Je to také dobrý deodorační prostředek, protože odstraňuje pachy.
    Tymián
    Autor: shutterstock.com
  • 2.

    Zelená petrželka

    Zelená petržel je doslova nabitá, protože obsahuje vysoký obsah vitaminů C, B12, K a A. Ty jsou velmi důležité pro zdraví kostí, kloubů, šlach, vazů, cév, nervů, plic, srdce, ledvin a také pro správnou srážlivost krve. Olej, který obsahuje, je nejlepší pro prevenci vypadávání vlasů. Je také prospěšný pro suchou pokožku. Pomáhá účinně zastavit průjem. Všechny části rostliny obsahují silici, která povzbuzuje zažívací pochody, zvyšuje činnost ledvin, čímž pomáhá při močových kamenech a po zánětu prostaty. Významnou roli hraje při léčbě menstruačních potíží. Díky vysokému obsahu železa pomáhá předcházet anémii a vyčerpání. Poněkud však dráždí. Lidé se zánětlivými procesy v ledvinách by proto neměli užívat nadměrné dávky – stejně tak těhotné ženy.
    Petrželka
    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Máta

    Máta je úžasná nejen do čaje a do mojita, ale je i jednou z nejstarších léčivých vytrvalých bylinek, které se využívaly již za dob starých Egypťanů. Je známo asi 15 druhů máty, které mají stejné nebo podobné účinky na naše tělo. Jako léčivá bylina se používá při nemocích žlučníku a jater. Přidaná do pokrmů tlumí křeče zažívacího traktu, zmírňuje nadýmání, povzbuzuje chuť k jídlu, ovlivňuje vylučování žluče. Příznivě ovlivňuje i žaludeční neurózy. Při rýmě uvolňuje ucpaný nos, zlepšuje dýchání. Údajně také povzbuzuje činnost pohlavních žláz.
    Máta
    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Bazalka

    Možná jste nevěděli, že pochází z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. V léčitelství je vyhledávána pro velký obsah silic, tříslovin, minerálních látek a vitaminu C. Povzbuzuje trávicí činnost a podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání. Stimuluje činnost žaludku i odbourávání tuků a celkově zlepšuje metabolismus. Působí proti stresu, pocitu úzkosti a nespavosti. Zmírní bolesti hlavy a rovněž ji můžete využít jako kloktadlo při zánětech dásní a krku či aftech. Bazalkové obklady pomohou špatně se hojícím ranám, při bodnutí hmyzem nebo proti opruzeninám. Hodí se také při bolestech kloubů, pohmožděninách či revmatických obtížích. Bazalka se ale nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a také dětem do dvanácti let. 
    Bazalka
    Autor: Shutterstock.com
  • 5.

    Koriandr

    Tenhle příbuzný kmínu, anýzu a kopru, planě rostoucí ve Středomoří a odedávna pěstovaný v Indii a v Egyptě má specifickou chuť, která někomu může vadit. Jde však o velmi užitečnou léčivka nabitou zdravím. Obsahuje antioxidanty, vitaminy (A, C, B a PP) a minerály (vápník, sodík, fosfor a draslík). Lístečky této léčivky mají protizánětlivé vlastnosti a také mohou působit jako lehké analgetikum. Povzbuzuje žaludeční činnost a zvyšuje chuť k jídlu, proto bývá také občas doporučován lidem, kteří trpí nechutenstvím, nebo dokonce anorexií. Pomáhá při trávení, ale zároveň dokáže řešit i problémy s mírnými průjmy a žaludečními chřipkami. Působí močopudně a dokáže snižovat horečku, takže může být užitečný i při různých obtížích, které přicházejí během chladnějších ročních období. Silice obsažené v koriandru pomáhají tělu v boji s viry a bakteriemi. Tato bylina dokáže osvěžit dech a někteří ji také používají na afty. Od pradávných dob se využívá při anémii a ve středověku byla často felčary doporučována lidem, kteří trpěli nespavostí. Dnes pro změnu věda prokázala, že působí velmi dobře na cholesterol, a celkově se dá říci, že její časté užívání pomáhá udržovat naše srdce a oběhovou soustavu v dobré formě. A antioxidanty a vitaminy, které tato bylina obsahuje, působí jako prevence proti rakovině, a navíc posilují náš imunitní systém.
    Koriandr
    Autor: profimedia.cz
  • 6.

    Oregano


    Ze Středomoří pochází také oregano, neboli dobromysl, které se na našich zahradách jako zázračně léčivé koření pěstuje od nepaměti. Má skutečně silně protizánětlivé účinky. Léčí proto úspěšně nemoci, u kterých je příčinou právě zánět: například artritidu, astma, zánět vedlejších nosních dutin, psoriázu, hepatitidu, syndrom dráždivého tračníku a podobně. Jako léčivka pomáhá proti kašli a při bolestech v krku, zlepšuje zažívání, protože zvyšuje vyměšování žluči, pomáhá při léčbě střevních potíží. Kladně působí na psychiku, je účinné při migrénách, zabírá proti menstruačním bolestem. Žvýkání listů má pomoci při bolestech zubů. V důsledku svých antimykotických vlastností se úspěšně používá k léčbě plísňových infekcí.
    Oregano
    Autor: Grada
  • 7.

    Citronová tráva

    Česky voňatka citronová pochází z jihovýchodní Asie, ale hojně se pěstuje i v Africe, Americe a Austrálii. I když jde o exotickou rostlinu, snadno si ji můžete vypěstovat i doma. Skvěle se hodí na dochucení asijských pokrmů, ale je i významnou léčivkou. Obsahuje vysoké množství silic, např. citral, limonen, geraniol, a také flavonoidy, které jsou známé pro svá antioxidační působení. Citronová tráva má také účinky antibakteriální a úspěšně se používá při teplotě, nachlazení i při léčbě chřipky. Kromě toho uklidňuje a využívá se pro léčbu nervových onemocnění. Čaj z citronové trávy podporuje schopnost koncentrace. Obsažené silice příznivě působí při trávicích obtížích, zevně také při svalových bolestech. Úspěšně se používají i na rány a otoky. Obecně je citronová tráva osvědčeným prostředkem k povzbuzení a osvěžení organismu.
    Citronová tráva
    Autor: Shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy