Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak dostat lak na nehty ze sedačky, koberce nebo oblečení? Poradíme vám!

/
  • Stačí chvilka nepozornosti a lak může skončit i jinde, než jen na vašich nehtech.
    Stačí chvilka nepozornosti a lak může skončit i jinde, než jen na vašich nehtech. (Shutterstock.com)
    3. srpna 2015 ● 06:00

    I když si nehty lakujete každých pár dnů a se štětečkem zacházíte obratně jako zkušená manikérka, i vám se může stát, že lak na nehty skončí tam, kde vůbec nemá co dělat. V ten moment nastává panika, během níž můžete nadělat spoustu chyb. Abyste se jich vyvarovala, přinášíme návod co dělat, když váš lak skončí jinde než na nehtech.

  • 1.

    Pokud pokapete gauč

    V případě, že se vám podaří vylít či ukápnout lak na nehty, je třeba postupovat rychle, přesto ale promyšleně. V první řadě pomocí savé papírové utěrky, ubrousku nebo kapesníčku pečlivě "vysajte" přebytečný lak. Pak naneste malé množství acetonu, pomoci si můžete kapátkem. Čistým hadříkem skvrnu opatrně vytírejte. Po chvíli opět kápněte aceton a postup opakujte.

    Pokud bude skvrna stále viditelná, vezměte si na pomoc nějaké rozpouštědlo určené k čištění. A postupujte jako v předchozím kroku, dokud nebude hadřík úplně čistý.

    Poslední možností je aplikovat přímo na odolávající skvrnu peroxid vodíku. Místo pak dočistěte houbičkou namočenou ve studené vodě a nakonec vysušte savým papírovým ručníkem.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Když lak skončí na halence


    Stačí trocha nepozornosti a kapka laku může skončit na vašem oblíbeném kousku oblečení. V takovém případě ho rychle sundejte, položte pokapané místo lícem dolů na čistý bílý hadřík nebo papírovou utěrku a přebytečný lak odstraňte. Pak skvrnu vyčistěte acetonem.

    Pozor! Nepoužívejte aceton na syntetické tkaniny. Narušil by totiž jejich vlákna.

    Vyčištěné místo pak dobře propláchněte čistou vodou, aplikujte nějaký prací prostředek určený pro boj se skvrnami a vyperte jako obvykle.

    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Pokud ho rozlijete na koberec

    V tomto případě stejně jako když lak skončí na sedačce. Pečlivě "vysajte" přebytečný lak savou papírovou utěrkou a pak pomocí kapátka naneste na skvrnu malé množství acetonu. Ihned začněte vytírat a opakujte, dokud bude skvrna viditelná.

    V případě, že skvrna stále odolává, vezměte si čistý bílý hadřík a s pomocí nějakého organického rozpouštědla se snažte skvrnu odstranit.

    Je tam pořád? Kapátkem naneste přímo na inkriminované místo peroxid vodíku. Vše pak dočistěte houbičkou namočenou ve studené vodě a nakonec vysušte savým papírovým ručníkem.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy