Stojanový ventilátor vs. sloupový

Možná vás nikdy nenapadlo, že typů ventilátorů existuje hned celá řada. K dostání jsou stolní, stojanové, sloupové nebo stropní ventilátory. Pořídit je můžete v supermarketech, prodejnách elektra a samozřejmě také v e-shopech.

Nejčastějšími a nejžádanějšími jsou ventilátory stojanové a sloupové. Oceníte u nich, že se dají snadno přenášet, a navíc nejsou drahé. Sloupové ventilátory ale mají nižší výkon, proto se hodí spíše do menších místností. Jejich nevýhodou je také to, že vzduch proudí jen u země, tím pádem nedochází k intenzivní výměně vzduchu v celé místnosti. Bývají proto často kombinovány s čističkami vzduchu a ionizátorem.

 

Větráky kupujte tam, kde jim rozumí

Nikdy nekupujte hned první zboží, které vám padne do ruky či do oka. Ventilátor je sice sezonní záležitostí, ale kvalitní výrobek vám bude sloužit i několik let, a vy tak i napřesrok oceníte, že ho budete mít vždy při ruce. Pokud si tedy chcete pořídit skutečně kvalitní výrobek, raději ho kupte ve specializované elektro prodejně. Tady si můžete nechat poradit od školeného personálu a zároveň si zboží prohlédnout i vyzkoušet přímo na místě. Vyplatí se také raději investovat o něco větší částku a koupit si značkový výrobek.

Jaký ventilátor do bytu a jaký do kanceláře?

Aby vám ventilátor dobře sloužil, vybírejte ho podle velikosti místnosti, kde ho budete používat. Do malého pokoje, na konferenční nebo pracovní stůl či noční stolek bude stačit stolní s vrtulí o průměru 25 centimetrů. Do většího prostoru je pak vhodnější stojanový ventilátor s průměrem vrtule kolem 40 cm.

Pokud si nejste jisti, jaký ventilátor si pořídit, můžete si potřebný výkon poměrně snadno spočítat. Aby efektivně vyměňoval vzduch, je důležitý počet výměn vzduchu v místnosti za hodinu – pro obytný prostor jsou doporučovány 1 až 2 výměny, pro kanceláře 5 až 8 výměn za hodinu a pro kuchyně 8 až 20 výměn za hodinu. Objem místnosti vypočítáte snadno, stačí jen vynásobit délku, šířku a výšku místnosti. Výsledek pak vynásobte požadovaným počtem výměn vzduchu, tak zjistíte potřebný výkon.

 

Hlučnost: Parametr, který lidé podceňují

Po několika nocích s ventilátorem u ucha se vám může stát, že budete jeho koupě litovat. Přesně to se stalo jedné mé kolegyni. Málokoho totiž napadne pátrat při pořizování ventilátoru po jeho hlučnosti, kterou se samozřejmostí řešíme například při výběru pračky či lednice. Věřte mi ale, že jde vážně o podstatný parametr.

Při sledování televize v pohodlí domova či usínání je totiž každý decibel navíc znát. Průměrná hlučnost je kolem 39 dB, ještě únosná do 47 dB. Někdy je ale dobré zamyslet se nad tím, zda nezvolit kompromis. O něco hlučnější přístroj totiž může disponovat dvojnásobným průtokem vzduchu.

Nastavení ventilátoru a další funkce

Důležitou roli však hrají i další vlastnosti ventilátoru. Na co se tedy ještě při jeho výběru zaměřit? Za standard jsou už v dnešní době považovány možnost nastavení výšky větráku, automatické natáčení ventilátoru, které lze u všech modelů snadno vypnout nebo zapnout, a také nastavení rychlosti otáčení vrtule. Standardně jsou ventilátory dvou- až třírychlostní, ale sehnat můžete i výkonnější s až osmi rychlostmi. U některých typů pak lze také nastavit sklon větráku.

Dražší ventilátory mohou být doplněny o dálkové ovládání, které poskytuje uživateli větší komfort. Některé modely mají navíc funkci "přírodní vítr", kdy se kombinují různé rychlosti, a dochází tak k efektu přírodního vánku. Neocenitelná je také možnost nastavení nočního režimu, při kterém se intenzita foukání postupně snižuje.

Automatické vypnutí pro větší bezpečnost

Při výběru ventilátoru byste také měli dbát na bezpečnost. Lopatky ventilátoru musí mít ochrannou kovovou mřížku, která musí být dostatečně tuhá a nikde nesmí být otevřená. Bez namontované ochranné mřížky ventilátor nikdy nepouštějte!

Pokud jsou ve vaší domácnosti i děti nebo domácí zvířata, měla by oka mřížky být tak malá, aby se jimi nedaly prostrčit žádný prstík nebo tlapka. Některé kvalitní ventilátory jsou navíc vybaveny funkcí automatického vypnutí při doteku na mřížku. Po několika vteřinách dojde k automatickému restartu a větrák se znovu spustí. Z hlediska bezpečnosti je dobré vybírat také dostatečně stabilní ventilátory, některé mohou být vybaveny i protiskluzovými prvky.

Větrák musí být skladný. Kam s ním v zimě?

Ventilátory využijete jen v horkém létě, zbytek roku ale zahálejí. Proto vybírejte takový typ, který je snadno rozložitelný a skladovatelný. Většina modelů má nasazovací nohu, lze u nich odejmout ochrannou mřížku a zabalit vše zpět do krabice, kterou můžete uschovat do sklepa, komory nebo na půdu až do dalšího léta.