Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak vyčistit polštáře? Prát můžete peří, duté vlákno i paměťovou pěnu

/
  • Nevyčištěné polštáře mohou být zdrojem nepříjemných alergií.
    Nevyčištěné polštáře mohou být zdrojem nepříjemných alergií. (Shutterstock.com)
    19. srpna 2015 ● 06:00

    Miliony roztočů, nahromaděný prach, pot, sliny, mastnota. To vše se ukrývá v polštářích, na které každý večer pokládáte hlavu. Možná vaše domácnost září čistotou, polštářům se ale věnuje málokdo. Povlečení přitom měníte pravidelně, jenže v polštářích se ukrývá víc nečistot, než si dost možná umíte představit. 

  • 1.

    Polštáře plněné syntetickými vlákny

    Lůžkoviny naplněné polyesterovými – takzvaně dutými – vlákny jsou mezi lidmi oblíbené. Jejich výhodou je vysoká hřejivost a zároveň nízká hmotnost. Pokud si je pořizujete, zvolte ty, které je možné prát při teplotě alespoň 60 stupňů Celsia. Je totiž prokázáno, že až při této teplotě roztoči umírají.

     

    Před praním sejměte povlak. Ten perte vždy odděleně. Polštář vložte do pračky. Snažte se vždy prát alespoň dva najednou, aby byla pračka vyvážená a polštáře v ní tolik "neskákaly". Přidejte prací prášek, použijte ale jen třetinu běžné dávky. Aby byly polštáře "extrabílé", přidejte kromě pracího prášku 1 hrnek bělidla a 1 hrnek boraxu, který koupíte ve větších drogeriích. Spusťte prací cyklus. Máchání zopakujte alespoň třikrát.

     

    Opatrní byste měli být při odstřeďování. Použijte program na šetrné ždímání a rozhodně ho nenechávejte běžet déle než třicet sekund, jinak se poruší výplň z dutých vláken a polštář ztratí svůj tvar.

     

    Vyprané polštáře je třeba usušit. Dejte je do sušičky a nastavte ji na nižší teplotu. Vysoká teplota by mohla umělá vlákna poničit. Pokud chcete, aby byly polštáře nadýchanější, vezměte dva tenisové míčky, každý dejte do čisté bílé ponožky a hoďte je do sušičky k polštářům.

    Po skončení cyklu sušení polštáře vyjměte, "omakejte" je, a tak překontrolujte vlhkost. Pokud se vám nezdají úplně suché, sušení opakujte a zkontrolujte je podruhé.

    Autor: Shutterstock
  • 2.

    Péřové polštáře

    Stále více lidí se vrací ke klasickému peří. Provedené výzkumy totiž potvrzují, že v syntetických polštářích a přikrývkách se objevuje mnohem více alergenů než v péřových. Péřové lůžkoviny navíc mnohem déle vydrží.

     

    Nemusíte mít obavy, že budete muset utrácet za čistírnu, i peří totiž můžete prát. Některé pračky už na to dokonce mají speciální programy. Pokud ho ale nemáte k dispozici, použijte program na jemné prádlo a teplotu nastavte na 40 stupňů Celsia.

     

    Peří však nikdy neperte v běžných přípravcích, je třeba použít speciální, které dokážou obnovit požadované vlastnosti peří a neodmastit ho. Seženete je v každé větší drogerii. Máchání pak zopakujte alespoň dvakrát.

     

    Pokud máte péřové lůžkoviny, neobejdete se bez sušičky. Aby bylo peří skutečně načechrané, vložte při sušení do bubnu 2 až 3 tenisové míčky. Pozor na to, abyste peří skutečně dokonale vysušili. Pokud zůstane vlhké, může plesnivět, cuckovatět a zapáchat. Nikdy nesušte péřové výrobky na slunci, část peří by se přesušila a začala by praskat, uvnitř by ale polštář zůstal ještě vlhký.

    Autor: profimedia.cz
  • 3.

    Polštáře z paměťové pěny

    Specifickou skupinu pak tvoří polštáře z paměťové pěny. Většinu z nich je také možné prát. V tomto případě ale jen v ruce. Do pračky je nikdy nedávejte, citlivá paměťová pěna by se nenávratně poničila. Nezapomeňte, že některé polštáře mají ještě povlak na zip, který je třeba sundat a vyprat odděleně od vnitřku polštáře!

     

    Napusťte teplou vodu do vany. Budete jí potřebovat jen tolik, aby zakryla celý polštář. Přidejte lžíci tekutého pracího prášku a důkladně ho ve vodě rozmíchejte. Dejte polštář do vody a trochu s ním pohybujte, abyste pomohli pracímu prášku "propracovat se" do něj. Pak ho "masírujte a mačkejte" rukama, abyste špínu uvolnili a dostali ji pryč z vnější vrstvy.

     

    Vypraný polštář vložte pod tekoucí vodu. Je důležité dostat pryč co nejvíce saponátu. Poznáte to tak, že materiál nebude pěnit. Máchání polštáře může trvat déle než jeho praní.

    Pak polštář vysušte. Položte ho na suché místo na čistý bílý ručník. Pokud je to možné, nechte ho vyschnout venku, přímému slunci se ale vyhněte. Nikdy ho však nedávejte do sušičky! Vysoké teploty mohou paměťovou pěnu zničit, mohou způsobit, že se rozdrobí.

     

    Pamatujte si, že paměťová pěna je obzvlášť náchylná zadržovat dlouho vodu. Ujistěte se proto, že v materiálu nezůstala vůbec žádná voda, než ho přinesete zpátky a začnete používat, jinak v něm začne růst plíseň.

    Autor: Shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy