Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zapomeňte na žehlení! 6 geniálních triků, jak zatočit se zmačkaným oblečením

/
  • Od teď na žehlení zapomeňte. Získaný čas můžete využít mnohem zabávněji.
    Od teď na žehlení zapomeňte. Získaný čas můžete využít mnohem zabávněji. (Shutterstock.com)
    30. srpna 2015 ● 06:00

    Nepopulární domácí práci klidně můžete ze seznamu nutných každodenních činností úplně vyškrtnout. Žehličku i prkno klidně schovejte do komory. Potřebovat už je nebudete. Naučíme vás totiž pár triků, díky kterým bude vaše oblečení hladké a bez záhybů.

  • 1.

    Zkuste trik s mokrou žínkou

    Také se vám už stalo, že jste ráno zjistili, že nemáte co na sebe, protože všechno oblečení je sice vyprané, ale zmačkané leží na hromadě v prádelním koši? Nepanikařte! Vybrané kousky hoďte do sušičky spolu s vlhkou žínkou a spusťte ji na dobu asi 10 až 15 minut. Pára vycházející ze žínky dokonale vyhladí všechny záhyby a vy zatím získáte pár minut navíc třeba pro klidnější snídani.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Vezměte do ruky rozprašovač

    Určitě už jste přišli na to, že rozprašovač má v domácnosti mnoho využití. A hodí se i k odstranění všech těch nepěkných záhybů, které hyzdí naše oblečení. Naplňte ho obyčejnou čistou vodou, nastavte na "mlžení", kousek oblečení, který potřebujete vyhladit, pověste na ramínko a z dálky posprejujte. Vlhkou látku rukou vyhlaďte a nechte volně uschnout. Nejlépe to funguje na bavlnu a pleteniny. Tenhle způsob ale nepoužívejte na hedvábí, na kterém by mohly zůstat skvrny. 
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Skládejte oblečení na třetiny

    Podívejte se, jak skládají prádlo v obchodech s oblečením a inspirujte se tím při ukládání věcí do skříně. Když se totiž naučíte skládat prádlo na třetiny místo toho, abyste ho jen přehnuli na půl, vyhnete se nepěknému skladu uprostřed břicha.
    Svetr
    Autor: Shutterstock
  • 4.

    Vyvěste ho

    Pokud si chcete ušetřit práci se žehlením, naučte se prádlo správně pověsit. Poté, co ho vytáhnete z pračky, ho pořádně vyklepte, natáhněte vždy ode švu ke švu a rukou vyhlaďte. Pečlivě narovnejte límeček i rukávy. Materiál je za vlhka poddajnější, vyrovná se a uschlé prádlo pak bude méně pomačkané. Kousky, jako jsou trička, mikiny, halenky, košile a šaty pověste na ramínka. Ta by měla být dost pevná a dlouhá, aby udržela tvar. Čím je sušený kus těžší, tím by mělo být ramínko širší. Pokud u oblečení, které věšíte na šňůru, musíte použít kolíčky, pořiďte si takové, které na prádle nezanechají viditelné stopy, ale i tak ho udrží.
    Autor: Shutterstock
  • 5.

    Neždímejte na plný výkon

    Možná pořád spěcháte, a tak máte ždímání nastavené na "plný chod", abyste oblečení vyndali už téměř suché. Jenže pomalejší rychlosti odstřeďování vám může pomoci minimalizovat následné nepěkné záhyby na látce, především u bavlněných výrobků. Většina praček umožňuje nastavit alespoň dvě nebo tři rychlosti ždímání. Pokud si nebudete jisti, přečtěte si návod.
    ...
    Autor: Shutterstock
  • 6.

    Nenechávejte uschlé oblečení v sušičce

    Pokud máte sušičku, je lákavé hodit celou náruč mokrého oblečení vyndaného z pračky přímo do jejího chřtánu, ale pak se nedivte, že když usušené kousky nakonec vyndáte, vypadají, jako když jste je vytáhli "krávě z huby". Nelitujte proto několika minut, které věnujete tomu, že každý kus oděvu důkladně protřepete a narovnáte před tím, než ho do spotřebiče dáte. Látce tak pomůžete dostat se zpátky do původního tvaru, až uschne. Ohlídejte si také vždy čas, kdy sušička dokončila svoji práci. Když totiž oblečení necháte v zavřené sušičce ležet na hromadě delší dobu, znovu navlhne, a jak se bude postupně "slehávat", vzniknou na něm všechny ty nepěkné záhyby. Uvědomte si také, že sušičku nesmíte přetěžovat.
    ...
    Autor: Shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 3

koliaska: No, za sebe musím říct, že zrovna třeba to vyvěšování oblečení opravdu funguje. Sama mám doma pár kousků z https://www.onlinesekac.cz/ které se velmi snadno mačkají a toto je snad jediné, co na ně funguje. Ty ostatní triky ale určitě vyzkouším také.

(31. 08. 2018 19:00)

Ferenze113: Mně se to třeba líbí, ale žena by určitě řekla, že je to hrůza a že v tom nemůže vyjít ani před dům Ona ráda nosí vlněné vesty, takže to mám při rozhodování o dárcích jednoduché a objednávám z https://www.vlnenezbozi.cz/ Vždycky má radost ;-)

(17. 07. 2018 15:12)

ejvm1712: To jsou rady na ♦

(31. 08. 2015 16:52)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy