Vhodný čas pro sklizeň

I když švestky bývají nejchutnější, když přezrají na stromě, pokud je plánujete uskladnit, musíte na to myslet už při sklizni. Plody je třeba otrhat asi 3 až 4 dny před plnou konzumní zralostí v momentě, kdy jsou již nádherně vybarvené, dužina je ale stále ještě tuhá. Sklízejte je vždy za suchého počasí a dbejte na to, abyste je vždy utrhli i se stopkou. Pár následujících dnů je pak nechte "odpočívat" na nějakém vzdušném místě, aby mohly "dýchat" a odpařila se z nich přebytečná voda. A co s nimi dělat dál?

Zasypejte je moukou

Ne, nezbláznili jsme se. Opravdu máme na mysli úplně obyčejnou pšeničnou mouku. Naše prababičky si tento způsob uskladnění nemohly vynachválit. Funguje prý totiž skvěle. Jediné, co musíte udělat, je sehnat si pětilitrovou zavařovací sklenici, na dno nasypat vrstvu mouky. A pak dovnitř opatrně skládejte švestky a prosypávejte je moukou. Dbejte na to, aby se jednotlivé plody navzájem nedotýkaly. Naplněnou nádobu uzavřete a uložte na chladném místě. Švestky můžete odebírat postupně. Před konzumací se pak doporučuje mouku omýt a švestky na okamžik podržet v sítu nad hrncem s vařící vodou, aby je lehce přešla pára. Poté prý chutnají jako čerstvě utržené i v lednu.

Uložte je do kopřiv

Dalším z osvědčených triků našich prababiček je uložit švestky do sušených kopřiv. Ty si připravíte tak, že v rukavicích natrháte dostatečné množství listů a ještě ten den je dáte rozložené ve slabých vrstvách sušit na stinném a dobře větraném místě. Můžete je sušit i v troubě, teplota však nesmí přesáhnout 60 stupňů. Při sušení listy neobracejte, zbytečně by se rozlámaly.

Zavěste je do studny

Méně pracnou variantou, pokud ovšem u domu, na chalupě nebo u babičky máte studnu, je opatrně uložit švestky do nějaké uzavřené nádoby a na provaze je spustit právě do ní. Stálá teplota a dostatečná vzdušná vlhkost jsou totiž zárukou poměrně dlouhodobé konzervace. Stejným způsobem se skladovala i jablka, také hroznové víno i další potraviny.

Švestky a zdraví

Švestky jsou nejen dobré, ale především i zdravé. Jsou totiž obrovským zdrojem vitaminů skupiny B, čímž udržují v kondici mozek i nervy a pomáhají člověku udržet energii i výkon, pomáhají odolávat stresu.

Dalším důležitým vitaminem zastoupeným ve švestkách je vitamin E. Silný antioxidant chrání buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.

Švestky jsou především bohatou zásobárnou pro tělo nepostradatelných minerálů. Navíc na sebe dokážou ve střevech navázat nadbytečné tuky z jídla, takže se nemohou uložit v těle a odcházejí pryč.