Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cola vyčistí záchod, odstraní připáleniny a uvolní zarezlé šrouby! Jak na to?

/
  • Kola je na čištění špinavých povrchů skoro stejně účinná jako běžné domácí čističe, někdy dokonce účinnější.
    Kola je na čištění špinavých povrchů skoro stejně účinná jako běžné domácí čističe, někdy dokonce účinnější. (Fotos593 / Shutterstock.com )
    25. září 2015 ● 06:00

    Kolové nápoje patří k nejoblíbenějším na celém světě. Milují je děti i dospělí. Co na tom, že jsou plné cukru, chemie a navíc obsahují velké množství kyseliny, která našemu organismu škodí. Až tedy příště dostanete chuť na černou limonádu, nechte si ji zajít a radši ji využijte při úklidu domácnosti.

  • 1.

    Vyčistí připálené pánve a hrnce

    Autor: Shutterstock.com

    Možná tomu nebudete věřit, ale opravdu to funguje! Připálené nádobí vyčistíte pomocí koly velmi snadno. Nebudete na to muset vynaložit téměř žádnou námahu. Stačí jen, když připáleniny v hrnci či pánvi zalijte kolou, nádobu postavíte na sporák a obsah zahřejete k varu. Pak už jen nečistoty nejlépe dřevěnou vařečkou jemně seškrábejte. Obsah hrnce nakonec vylijte do záchodu a normálně ho umyjte kartáčkem nebo houbičkou a prostředkem na nádobí.

  • 2.

    Odstraní usazeniny v záchodové míse

    Vodní kámen, usazený například v toaletní míse, dokáže nejednu hospodyňku pořádně potrápit.
    Autor: shutterstock.com

    Kola obsahuje stejnou kyselinu, jako čisticí prostředky pro chemické čištění záchodů, van či umyvadel. A to kyselinu fosforečnou. Není proto divu, že si s usazeným vodním kamenem a nečistotami hravě poradí. Pokud tedy chcete, aby vaše toaleta znovu zářila čistotou, nalijte do ní láhev levné koly a nechte ji působit přes noc. Ráno pak mísu dobře vydrbejte záchodovou štětkou.

  • 3.

    Vybělí spáry mezi kachličkami

    Obklady
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud máte v koupelně nebo v kuchyni zašedlé spáry mezi obklady nebo dlažbou, potřete je houbičkou namočenou v kole a nechte ji působit. Pak je vydrbejte kartáčkem. Spáry se krásně vyčistí a budou zase bílé.

  • 4.

    Vrátí lesk chromu

    Autor: Shutterstock.com

    Zašlé chromové povrchy, jako jsou úchytky nebo např. vodovodní baterie, se zase rozzáří, když je potřete hadříkem namočeným v kole, necháte zaschnout a pak vyleštíte.

  • 5.

    Rozpustí vodní kámen v rychlovarné konvici

    Vodním kamenem nejčastěji trpí rychlovarné konvice.
    Autor: Profimedia.cz

    Vodní kámen může být opravdu nepříjemný. Nikdo nechce cedit skrz zuby ty bílé tvrdé kousky, které plavou v kávě nebo čaji. Odstranit ho sice můžete drahými chemickými přípravky, lepší ale bude zbavit se ho po domácku. I v tomto případě vám pomůže kola. Nalijte ji do rychlovarné konvice, svařte a nechte ji asi hodinu působit. Kámen se rozpustí a mechanickým promícháním obsahu konvice se uvolní i ze stěn konvice a z výtokového ústí. Nakonec konvici několikrát vypláchněte horkou vodou

  • 6.

    Poradí si s přilepenou žvýkačkou

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Staré zaschlé žvýkačky přilepené na podrážce boty nebo spodní straně stolu či židle se snadno zbavíte, když ji důkladně navlhčíte kolou, která ji rozleptá. Žvýkačka tak změní konzistenci a vy ji budete moci odstranit.

  • 7.

    Vyčistí skvrny od krve a omastku

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud máte oděvy nebo jiný textil znečištěné nějakou skvrnou od krve, polijte předmětné místo kolou, nechte ji chvilku působit, pak na skvrnu nalijte tekutý prostředek na praní a vyperte běžným způsobem v pračce. Účinným pomocníkem je černá limonáda i v boji se skvrnami od omastku, které sice nevyčistí, ale dokáže je odmastit.

  • 8.

    Povolí zarezlé závity

    Šroubování kliky - image
    Autor: Profimedia

    Další věcí, se kterou si kyselina fosforečná poradí, je rez. Pokud se vám například nedaří povolit nějaký zarezlý šroubek, opatrně k němu nalijte kolu a nechte ji působit. Oblíbený nápoj si s šupinkami rzi dokáže hravě poradit. Nahradí tak drahý odrezovač.

Přidat názor
Počet komentářů: 7

teufel: Ale ochutnal, mě bohužel nikdy nešmakovala.

(05. 10. 2015 07:44)

turanbaba: nemůžu pochopit, že se dostal tento článek na veřejnost,bude to asi velmi nízké IQ

(05. 10. 2015 06:50)

turanbaba: asi se ti zdá ta kola moc drahá na pití protože sis ji ani neochutnal.

(05. 10. 2015 06:40)

turanbaba: komunisti vám vyprali mozek.Kola má kyselinu fosforečnou která je důležitá pro zdraví, ještě ji má kofola.

(29. 09. 2015 07:02)

alzbeta59: souhlas

(26. 09. 2015 21:35)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy